26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Piyano Festivali Antalya’nın ‘sanat şehri’ kimliğini pekiştirdi

Antalya artık bir turizm bölgesi olmanın ötesinde festivalleri ile de bilinen bir şehir. Bugün başlayacak ve 9 Eylül’e kadar devam edecek Uluslararası Antalya Piyano Festivali bu anlamda şehrin prestijini artıran önemli bir organizasyon.

GÜLCAN TEZCAN 1 Eylül 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Piyano Festivali Antalya’nın ‘sanat şehri’ kimliğini pekiştirdi

Antalya denildiğinde herkesin aklına deniz, kum, güneş ve elbette hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın en eski film festivali Altın Portakal gelir. Oysa şehrin 19 yıldır evsahipliği yaptığı bir festival daha var. Bugün başlayan ve 6 Eylül’e kadar devam edecek olan Uluslararası Piyano Festivali Piyanist ve şarkıcı kimliğiyle çok yönlü bir kariyer süren Laura de los Angeles, Kenan Tatlıcı, Ivan “Melon” Lewis, Dhafer Youssef gibi isimleri ağırlayacak. Festivalin şehrin kültürel kimliğine büyük bir artı değer kattığına dikkat çeken Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Antalya nasıl ki turizmin başkenti diye ifade ediliyorsa kültür ve sanatın başkenti olması konusunda da çok güzel gelişmelere katkı sağlıyoruz. Bu hedefimize en büyük katkıyı sağlayan organizasyonlardan bir tanesi de Uluslararası Piyano Festivali’dir.” diyor. 

Avrupa’nın en eski üç büyük festivalinden ve Türkiye’nin en köklü sanat etkinliklerinden biri olan Uluslararası Antalya Film Festivali bu yıl 55. kez, Uluslararası Piyano Festivali de 19. kez düzenleniyor. Her iki festivalimiz de kentin marka değerini anlamlandıran etkinlikler. Antalya’nın uluslararası “Sanat Şehri” kimliğini pekiştiren Piyano Festivali, sanatseverlerin her yıl heyecanla beklediği bir etkinlik haline geldi. Sanat, toplumu biçimlendiren ve yön veren etkisi ile bir kentle ilgili ipuçlarını da barındırıyor. Bu bağlamda dünyanın ortak konuşabildiği bir dil olan müzik dini, dili, ırkı farklı insanları bir araya getirebiliyor.” şeklinde konuşuyor.  

Şef Gürer Aykal’ın yönetimindeki Antalya Piyano Festivali bu yıl 19 yaşına giriyor. Klasik müzik, caz, Flamenko ile Antalya’yı tam anlamıyla müzik şehrine dönüştürecek olan Festival, içeriğinin zenginliğiyle çok geniş bir kitleye hitap ediyor. Festivalin Antalya dışından hatta yurt dışından ciddi anlamda bir takipçi kitlesi oluşmuş durumda. Şehrin turizm potansiyelinden de yararlanmak isteyen Festival yönetimi bu sebeple festival tarihini biraz daha erkene almış. 

Festival kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenen “Uluslararası Antalya Piyano Festivali Akademisi Genç Yetenekler Piyano Yarışması” ise klasik müzik alanında genç yıldızların keşfedilmesi için büyük bir imkân. Gürer Aykal başkanlığındaki jüri üyeleri Türkiye’nin genç piyanistleri ile buluşacak. Yarışmanın kazananları Gürer Aykal Şefliğinde Antalya Devlet senfoni Orkestrası ile birlikte konser verecek. “Biz genç yeteneklerimizi destekliyoruz. Bu amaçla gerçekleştireceğimiz yarışma; kazananların, dünyaca ünlü müzisyenlerle aynı sahneyi paylaşmasıyla başarılarını taçlandırıyor. Festival boyunca düzenlenen konserlere dünyanın en önemli virtüözleri geliyor.” diyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, gençlerin festivale ilgisi konusunda ise şunları söylüyor:  

“Antalya’nın en ücra köşesinde yaşayan vatandaşımıza yol, su hizmeti götürürken, kültür ve sanat hizmeti de götürüyoruz. Hayatında sinema görmeyen çocukları sinemayla buluşturuyoruz. Konserler ve festivaller düzenliyoruz. Festival dediğimiz husus sadece konserden ibaret değildir. Aynı zamanda bir eğitim faaliyetidir. Piyano Festivali kapsamında çocuklarımıza ve gençlerimize piyanonun sevdirilmesi hususunda da birçok atölye çalışması gerçekleştiriliyor. Usta sanatçıları atölye çalışmalarında çocuklarla, gençlerle bir araya getiriyoruz. Gençler için de müziğin usta isimlerini bir arada görmenin büyük bir şans olduğunu düşünüyorum. Beni en çok mutlu eden hususlardan bir tanesi festivale katılım noktasında çocuklarımızın gençlerimizin bu festivale göstermiş olduğu ilgi. Kültür sanatla, sporla ilgilenen çocuklarımızın, gençlerimizin bu dünyanın tehlikelerinden, tuzaklarından çok uzak olduğunu biliyoruz. En önemli gayelerimizden bir tanesi gençlerimize, çocuklarımıza kültürü sanatı tanıtmak, müziği sevdirmektir.” 

Kendisi de iyi bir müzik dinleyicisi olan Türel, “Bach, Vivaldi, Mozart, Chopin, Beethoven dinlerim. Piyano, keman ve klasik müzikte sınırım yok. Aynı zamanda türkü de çok severim. Pop ve caz da dinlerim. Önceki dönem belediye başkanlığımda Bach’ın BWV 1056 Fa Minör Piyano Konçertosu’nu şef Gürer Aykal yönetimindeki Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşliğinde seslendirmiştim. Geçen yıl İspanyol piyanist Manolo Carrasco ile ‘Memleketim’ şarkısını piyanoda birlikte çalmış ve izleyenlere sürpriz yapmıştık.” şeklinde konuşuyor. 

DHAFER YOUSSEF

DIVAN OF BEAUTY AND ODD

Etnik Caz / Ethnic Jazz

TARİH: 9 EYLÜL 2018 PAZAR

SAAT: 20:30

YER: ASPENDOS SALONU

Dhafer Youssef dünya çapında elli binden fazla satan albümü Birds Requiem’ in ardından, yayınladığı Diwan of Beauty and Odd albümünü müzik severlerle paylaşmak için Türkiye’ye geri dönüyor. Hazırlıklarına New York’ta Sear Sound stüdyosunda başlanan albümde sanatçıya piyanoda Aaron Parks, basta Ben Williams, davulda Mark Guilliana ve trompette Ambrose Akinmusire eşlik etti. Aynı zamanda festivalin kapanış konseri olacak olan bu konserde Dhafer Youssef izleyicilere yine büyülü bir konser vermeye hazırlanıyor.