28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Ramazan'da okumak caiz hocam

Çocuklar için oruçla tanışıklık yeni bir heyecan. Sahura kalkmak, iftar için dakikaları saymak, uzun günlerde açlığa dayanmak... Ama bu zor görevi başarıyla tamamlayıp artık büyüdüklerini tüm aileye göstermek hayatlarının en tatlı anıları arasında yer alır. Onların bu coşkusuna katılmak tekne orucunu veya iftar sofranıza konuk olan minikleri birer kitapla kutlamak ister misiniz? Sizler için çocuklara dini hayatı, Ramazan’ı, inanca dair bilgileri eğlenceli bir dille anlatan kitaplardan küçük bir seçki yaptık.

MERVE YILMAZ ORUÇ26 Mayıs 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Ramazan'da okumak caiz hocam

Ramazan-ı Şerif; bereketi, huzuru ve rahmeti ile geldi. İçinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ni barındıran Ramazan’da yapılan ibadetlerin mükafatı kat kat daha anlamlı. İbadet sadece dua etmek, namaz kılmak, oruç tutmak ile olmuyor. Okumak da en büyük ibadet değil midir? Yüce Allah’ın Peygamberimize vahyettiği ilk ayet ve emir, “Oku” olmuştur. Ebeveynler olarak da çocuklarımıza bırakacağımız en büyük miras eğitim ve öğretimlerine katkı sağlamak. Hikaye kitapları, çocukların hayal gücünü geliştirirken aynı zamanda eğitimine ve gelişimine büyük kakı sağlıyor. Biz de Ramazan Ayı vesilesiyle çocukların hem bu ayın hikmetini öğrenecekleri hem de dini konularda bilgilenebilecekleri kitapları sizler için derledik.

GÜNEŞE YOLCULUK

Ayşe Sevim-Şule Yayınları

Güneşe Yolculuk, küçük bir kızın Peygamberimizin hayatına yaptığı yolculuğu anlatıyor. Kâinatın Güneşi’ne yapılan bu yolculukta, ona bazen karıncalar, bazen masal kahramanları, bazen toz zerreleri, bazen gölgeler eşlik ediyor. Yolculuğun mutluluk çağına yapılmasından dolayı zaman ve mekan küçük kıza yardım ediyor, onu istediği yere ulaştırıyor. Küçük kız yolda hayvan ve eşyalarla konuşup, onların gerçek kimliklerini öğreniyor; aşkın, tevekkülün, sabrın imtihanından geçiyor. 

Küçük kız, yolculuğun sonunda Kâinatın Güneşi’ni tanıyor ve O’ndan daha önemli bir bilgi, O’ndan daha kıymetli bir insan olmadığını öğreniyor. Hz. Muhammed’in (s.a.v) sevgisiyle tüm kötü huylarından kurtulup yeni bir kimlik kazanıyor. Bu ise küçük kıza yani Zehra’ya tevekkül sahibi olmayı, kendinden kötü durumdakileri düşünmeyi ve daha pek çok güzel duyguyu hediye ediyor. Ayrıca Ayşe Sevim’in hazırladığı Caminin Kelebeği kitabı da önerilerimiz arasında.

ORUÇ TUTTUM SEVİNÇTEN UÇTUM

Yavuz Bahadıroğlu-Nesil Çocuk Yayınları

“Ben büyük bir adam oldum! Dün bu kadar büyük değildim mesela, ama bugün başka... Çünkü bugün ilk defa oruç tutuyorum. Düşünebiliyor musun ben oruçluyum, oruçluyum ben... Yaşasııınnn! Ramazan ne güzel bir ay Allah’ım. İçim kıpır kıpır, kanatlanıp uçacağım sanki. Hey arkadaşım! Bu sevinci benimle yaşamak ister misin? Ramazan’ı en güzel şekilde yaşayalım. Bir de oruç tutup sevinçten uçalım ne dersin?” 

KÜÇÜK SAHABİLER 

Özkan Öze-Uğurböceği Yayınları

Küçük Sahabiler, Peygamberimizin çocuk arkadaşları. Peygamberimiz onları, onlarda Peygamberimizi çok severdi. İşte küçük Sahabilerden birkaç tatlı hatıra! Özkan Öze’nin küçük çocuklar için yazdığı Küçük Sahabiler dizisinin ikinci dört kitaplık seti... Küçük Sahabiler 5: Ağaca Taş Atan Çocuk, Küçük Sahabiler 6: Enes’in Görevi, Küçük Sahabiler 7: On Gümüş Para, Küçük Sahabiler 8: Dünyanın En Şanslı Çocuğu. Özkan Öze’nin Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları’ndan çıkan Okul Öncesi Peygamber Hikâyeleri Seti de çocuğunuzun peygamberleri tanıyabileceği nadide kitaplardan.

KAYIP ORUÇ BALIĞI

Zeynep Sevde Paksu-Profil Çocuk

 Bir gece gökyüzündeki küçük yıldızlar parıl parıl parlayarak birden bire ortaya çıkan Ay ile karşılaşırlar. Hayatlarında çok ay görmüşlerdir ama bu bir başkadır. Üstüne üstlük onun gelişini gören herkes bir sürü kutlama yapınca iyice kafaları karışır. Ay küçük yıldızların meraklı bakışları altında açıklama yapar: “Ben diğer on bir ayın sultanı Ramazan’ım!” Küçük yıldızlar bu cevapla yetinmezler tabii, Ramazan’a bir sürü soru sorarlar. Ramazan onlara orucu anlatır. Küçük yıldızlar meseleyi anlamıştır: Oruç, yeryüzündekilerin bütün gün oltalarını pencerelerinden, balkonlarından, dükkânlarından sarkıtarak tuttukları bir balık türüdür. Kararını hemen verir. O da bir oruç balığı tutacaktır! Arkadaşlarını toplayıp dünyaya inerler. Herkesin birer oruç balığı olduğunda tekrar gökyüzüne döneceklerdir. Ve böylece macera başlar. Ramazan adındaki ay ve onun etrafındaki yıldızlar arasında geçen bu fantastik macera hem bilgi içeriği hem de hayal dünyasının sınırlarını kaldıran kurgusuyla Ramazan’ın sembollerinden iyilik, yardımseverlik gibi değerleri bir masala dönüştürüyor.

ALLAH’I ARAYAN ÇOCUK

Hatice Kübra Tongar-Hayykitap

Hasta annesinin ateşini kim düşürebilir? Bir itfaiyeci mi? Yoksa mikropları hapse atmak için bir polis mi gerekli? Ya da belki bir tamirci annesinin tüm yaralarını onarabilir? Sahi, hastalara şifa veren hangisi olabilir? Doktor amcadan duyduğu ‘Hastalıkların ilacı Allah’tadır’ cümlesiyle yollara düşen ve Güneş’ten Gökkuşağı’na birçok kişiye Allah’ın nerede olduğunu soran bir çocuğun hikâyesi bu… Fıtrat Pedagojisi kitabının yazarı Hatice Kübra Tongar, her çocuğun sorduğu ‘Allah nerede’ sorusuna cevap vermeye çalışırken, keyifli bir serüvene davet ediyor. 

AYŞE’NİN RAMAZAN GÜNLÜĞÜ

Fethiye Ata-Düş Değirmeni

Ayşe’nin Ramazan Günlüğü’nde küçük bir kızın hilali görmesinin coşkusunu, sahura kalkmasının heyecanını, iftarı beklemesinin sabırsızlığını, tüm dünya çocukları için yaptığı duayı, çocukça bir Ramazan şenliğini okuyacaksınız.

MELEKLERİN UTANDIĞI İNSAN HZ. OSMAN

Adil Akkoyunlu-Çıra Yayınları

Çocuklarımızı, Kur’an’la, Resulle ve onun ailesiyle ve arkadaşlarıyla tanıştırmazsak; başkalarıyla tanışır. Çocuklarını gerektiği şekilde yetiştiremeyen toplumlar, geleceklerini yitirirler. Adil Akkoyunlu bu kitabında çocukları, Hz. Osman’la tanıştırıyor. Osman (r.a), Peygamberimizin (s.a.v.) yakın arkadaşı, damadı, kişiliğinde edebin, cömertliğin ve adaletin zirveye ulaştığı örnek bir insan. Fitneyi tanımak; birlik ve beraberliğin ne denli önemli olduğunu görmek için Hz. Osman dönemini çok iyi bilmek gerekiyor. 

DUALI ESMA’ÜL HÜSNA

Mevlüt Işık-Ema Çocuk

Allah’ın bütün isimleri birdir ve hepsi güzeldir. Biz Rabbimize dilediğimiz ismiyle dua edebiliriz. Peygamber Efendimiz Allah’a şöyle dua etmiştir: “Allah’ım! Senin kendine verdiğin, yarattıklarından birine öğrettiğin veya ilim hazinende gizlediğin isimlerinin her biriyle sana dua ediyoruz.’’ Allah’ın birbirinden güzel isimleri vardır. Bunlardan 99’u çok bilinmekte ve zikredilmektedir. Bu kitapta çocuklarınız her biri ayrı anlama sahip Allah’ın adlarını yani Esma-ül Hüsna’yı öğrenecek. 

YERYÜZÜ BİZE MESCİT KILINDI

İsmail Demirbaş-Kayalıpark Genç

Kitapta, bir çocuğun gözünden camideki heyecana, maceraya, neşeye, gözyaşına, ayrılıklara ve kavuşmalara şahit olacaksınız. Dünyanın en iyi insanlarına da kötülüklere de tanıklık edeceksin. Yeryüzünde ne kadar çok sevilecek şey olduğunu fark edeceksiniz. Namaz kılmanın mutlu aileye katkısını görecek, dünyadaki kötülüklerin, ilk önce çocuk kalbini vurduğunu hissedeceksiniz. 

BİLMECELİ-BULMACALI-OYUNLU HAC KİTABIM

Yrd. Doç Dr. Bilal Yorulmaz-Dem Yayınları

Değerler Eğitim Merkezi (DEM), Yrd. Doç. Dr. Bilal Yorulmaz’ın 9-11 yaş grubu çocuklar için hazırladığı bu kitapla, çocuklarımızı dinimizin en önemli esaslarından biri olan Hac ibadetiyle tanıştırıyor. Hac ile ilgili kavramlar, onların en kolay anlayabilecekleri şekillerle, cıvıl cıvıl bezenmiş renkli resimlerle anlatılıyor. Daha sonra bu kavramlar, bilmece, bulmaca ve oyunlarla pekiştiriliyor. Kitapta ayrıca, Peygamber Efendimiz (s.a.v) ve peygamberler tarihinden kıssalarla, ardından ilahi ve şiirlerle de çocuklarımızın bu havayı teneffüs etmeleri sağlanıyor. 

PEYGAMBERLERİN İZİNDE

Mehmet Nalbant-Semerkand Yayıncılık

Tüm peygamberler, insanlara Allah’ın emir ve yasaklarını bildirmiş, doğru yolu göstermiştir. Nasıl ibadet edileceğini öğretip güzel işler yapmaya davet etmişlerdir. On iki kitaptan oluşan “Peygamberin İzinde Serisi’’nde, Hz. Âdem, Hz. Nuh, Hz. Salih, Hz. İbrahim, Hz. Yusuf, Hz. Eyyûb, Hz. Musa, Hz. Yunus, Hz. Davud, Hz. Süleyman, Hz. Lokman ve Hz. İsa’nın güzel ahlâk ve ibret dolu hayatları, akıcı bir dille anlatılıyor. 

RAMAZANDA BİZİM MAHALLE

Rabia Karzan-Siyer Çocuk Yayınları

Ramazan geldi, küçük büyük herkesin içi içine sığmıyor. Salim de bu yıl Ramazan’ı kendi mahallelerindeki camide geçirecek. Cami imamı Ömer hoca çocuklara özel bir program hazırlamış. Tüm çocuklar Ömer hocayı çok seviyor ve bu program için çok heyecanlılar. Çünkü böylece Ramazanın inceliklerini ve ibadetleri tek tek yaşayarak öğrenecekler. İşin içine Salim’in komik arkadaşları da girince maceralar kaçınılmaz oluyor. Siz de Salim ve arkadaşlarına katılın. Bu Ramazan’ı birlikte eğlenip, öğrenerek geçirin.