3 Mayıs 2024 Cuma / 25 Sevval 1445

“Rüzgarın Çocukları” ‘vira’ diyecek

Aynı anda 17 hamleyi hesaplayıp, uygulama becerisine sahip olmak istemez miydiniz? Eğer öyleyse siz de zaman kaybetmeden ‘Rüzgarın Çocuğu’ olabilmek için harekete geçin.

ŞENOL ŞENGÜL 27 Ağustos 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
“Rüzgarın Çocukları” ‘vira’ diyecek

Çoğumuzun rüyasıdır; kısa ömrümüzde bir dünya turu yapmak isteriz. Bir yelkenliyle, uçakla ya da kara bir trenle...

Bir tutku olsa gerek masmavi okyanuslara yelken açmak. Hayata kucak açtığımız gibi.

‘Vira’ demedik mi yola çıkarken...


Hayatın sert rüzgarlarında yelken almadık mı?

Hayallerinizi ateşleyecek, gençlere ilham verebilecek bir röportaj yaptık. Bodrum’da düzenlenen Mustafa Vehbi Koç Türkiye Yat Şampiyonası’nda Yelken Federasyonu Başkanı Serhat Belli’yle buluştuk.

“Üç tarafı denizlerle çevrili cennet gibi bir ülkede yaşarken, neden yelken sporuna ilgi bu kadar az? Olimpiyatlara katılan ‘Rüzgarın Çocukları’ hakkında ne düşünüyor? Hobi olarak görülen bu spor meslek olabilir mi? Denizi olmayan Anadolu’da yelken yapılabilir mi?” soruları ve daha fazlası bu röportajda...

Çocuklarına yelken sporu yaptırmak isteyen ailelere ne gibi tavsiyeleriniz var?

Denizden korkmasınlar. Bu sporun çok pahalı olduğuna dair ortalıkta dolaşan çeşitli asparagas haberlere inanmasınlar. Yelken sporunu yapan bir sürü sosyal sorumluluk projesi yapan kulüpler var. Onları araştırsınlar. Bu işin artık yaz-kış yapılabilecek bir spor olduğunu bilsinler.

Bu işin teorik yönünü de çocuklarına öğretsinler. Ayrıca kışın simülatörlerle yazın denizlerde uygulama yapıldığını bilsinler. Çocukları korkusuzca mücadele etmeyi öğrenecek.

Denizden kopmasınlar. Bu işi yapmak isteyenler mutlaka bizimle irtibata geçsinler. Bu spora yelken açmak isteyen yeni ‘Rüzgarın Çocukları’na destek olmak istiyoruz ve bu sporun ülkemizde yaygınlaşmasını diliyoruz.

Yelken sporu yapmak isteyenler bunu meslek edinebilirlermi? Bu spor, parası olanın hobi olarak yaptığı bir alan mı?

Eskiden bu spor dalı gerçekten öyleydi. Fakat şu an geldiğimiz durum çok farklı. Bu iş artık meslek olmaya başladı.

Nasıl bir meslek?

Mesela isteyen gidiyor büyük firmaların yarış teknelerinde profesyonel yarışçı olabiliyor. İsteyen iyi şartlarla antrenör olabiliyor. Bunlar hep çocukların kabiliyetleriyle kendilerini ispat etmeleri ile doğru orantılı. Bu spor her geçen gün daha da büyüyor ve gelişiyor. Bugün yelken sporunda antrenör olarak görev yapan birisinin ülkemiz koşullarında iyi bir ücret aldığını söyleyebiliriz. Geleceği olan bir sektörü haline geldi.

Zaman içinde yelken sporu daha iyi yerlere gelecek. Yelkenciliği artık hobi olarak görmemek lazım. Bu işin artık alaylısı-mekteplisi ayrılmaya başlayacak.

Anadolu’ya yelken açtık

Yelkene kaç yaşında başlanmalı? Gelişim için bu spor tavsiye ediliyor musunuz?

Çocuklar 7-8 yaşından itibaren bu spora başlayabilirler. 15 yaşına kadar gelişimi ile birlikte bu sporun farklı kademelerinde yer alabilir ve yarışabilirler. Eğer isterlerse bu işe profesyonel olarak devam ederek ‘Rüzgarın Çocukları’ olarak dünya şampiyonluklarına, olimpiyatlara katılarak ay-yıldızlı bayrağımızı taşıyabilirler.

Kulüp nezdinde bu sporu yapmak isteyenler neler yapmalı?

Yelken sporu yapan kulüplerin çoğunda çocuklar için yaş gurupları mevcut. Yeni ‘Rüzgarın Çocukları’nı yetiştirmek için federasyon olarak maddi ve manevi tüm kulüplerin arkasındayız. Önümüzdeki günlerde sadece ‘Anadolu’ya yelken açıyoruz’ projemizle Anadolu’da bu sporu yapmak isteyenlerin ayaklarına gideceğiz. Federasyon olarak aldığımız yelkenci yetiştirme simülatörleriyle ilk önce gençlere bu sporu sevdirmeyi amaçlıyoruz. Türkiye’nin birçok yerinde göller mevcut. Gerektiğinde bu göllerde de yelken sporu yapacağız.

Bu spor kişiye ne katar?

Yelkencilik çok çağdaş bir spor. Denizde kendine yetebilmeyi öğreniyorsun. Aynı anda 17 hareketi bir anda kafanda oluşturup, yapabilme becerisini sahip olmayı öğrenirsiniz. Gençlere geleceği olan bu spora başlamalarını tavsiye ediyorum. Denizden kopmasınlar ve korkmasınlar.

“Bu işin eğitimi kışın simülatörlerle yazın da denizlerde uygulanabileceğini artık herkes bilsin.”

Hedef 2020 Tokyo Olimpiyatları

Rio Olimpiyatları’na kısa bir sürede hazırlandık ancak ‘Rüzgarın Çocukları’ ellerinden geleni yaptı ve bize gelecek için büyük umut verdi. Tokyo’da yapılacak 2020 Olimpiyatları’nın hazırlıklarıysa bir ay önce başladı. Bunun için bir çalışma grubu oluşturuldu. Avustralya ve İngiltere’nin başarıya giden öyküleri incelendi. Sporcu arkadaşlarımızla bu konuları enine boyuna konuşup onların da kendi başarılarına imza atması için destekolacağız.

Danimarka’da olimpiyat kotasını almak zorundayız

2018 yılında Danimarka’da yapılacak Olimpiyat kotasında en az üç branşta kota almak istiyoruz. Olimpiyat kotasını kazanmamız halinde 2020 yılına kadar çalışmalarımızı Tokyo’da sürdürmemiz gerekiyor. Bundan sonra sadece Olimpiyatlara odaklanmalıyız. Hatalarımızı biliyoruz ve çalışmamız şart. İmkanlarımızı arttırmak için de çalışıyoruz. Sporcularımızı sürekli hazır hale getirmeliyiz. Sporcular, kışın hava koşulları sebebiyle çalışmalarını sürdüremiyor. Simülatör sistemini geliştirdik. Bunu kulüplerimize de dağıtacağız.

“Yeni ‘Rüzgarın Çocukları’nı yetiştirmek için federasyon olarak maddi ve manevi tüm kulüplerin arkasındayız.”

Yelken Köyü projesi

Türkiye Yelken Federasyonu Başkanı Serhat Belli başkanlığı süresince en çok isteği şeyin ‘Yelken Köyü’ projesini gerçekleştirmek olduğunu söylüyor. Belli, yapılmasını planladıkları projesiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü ve biraz daha zamana ihtiyaç duyduklarını belirterek, “Yer ile ilgili bir sorunumuz yok. Spor bakanlığı bize her türlü desteği veriyor. Bize söylenen tesis rüzgarların kesiştiği bir yer. Burada yelken olimpik tesisi olması gerekiyor. Bunu bir şekilde halledeceğiz. Bu sorun varken, rakip ülkelerle mücadele etmemiz çok zor. Bu konuda devletten destek aldık. Muhteşem bir coğrafyaya sahibiz. Bundan sonra bizim için önemli olan başarı olimpiyatlara götürmek değil, onu madalyayla taçlandırmak” dedi. Ayrıca Türkiye Yelken Federasyonu başkanlık seçimlerinde yeniden aday olan Belli “Yapacaklarım ve bunları yerine getirmeden gitmeye niyetim yok” diye ekledi.