27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Yaz hastalıkları kapınızı çalmasın

‘Kış bitti, hastalık riski gitti’ kanısındaysanız yanılıyorsunuz. Asıl risk şimdi başlıyor. Yakıcı sıcaklarla birlikte yaz enfeksiyonlarının nefesi ensemizde! Hemen önlem almazsak, yaz bitene kadar onlarca hastalığın pençesine düşebiliriz. Uzm. Dr. Ali Vardar ile yaz hastalıklarına dair her şeyi sizler için konuştuk.

17 Haziran 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Yaz hastalıkları kapınızı çalmasın

Yaz mevsimiyle birlikte ortaya çıkan ve ciddi sorunlara yol açan hastalıkların mutlaka önleminin alınması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Ali Vardar “Yaz mevsiminde en sık rastladığımız hastalıklar enfeksiyona bağlı ortaya çıkıyor. Bunun sebebi de ortak kullanım alanlarının enfeksiyona yol açan bakteri ve virüslerin vazgeçilmez mekanı olması” diyerek sıcak mevsim enfeksiyonlarını ve dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Sindirim Sistemi: Yaz aylarında sıcaklar nedeniyle kışa göre daha fazla su tüketiyoruz. Yazın mikroplu suların içilmesi ya da bu sularla yıkanmış sebzelerin meyvelerin tüketilmesi ihtimali çok fazla. E Coli, Cryptosporidium, Giardia, Salmonella ve Shigella yaz aylarında en çok karşılaşılan mikroorganizmalar, sıcaklığın da etkisiyle hızla yayılıyor ve sindirim sistemini etkiliyor. Hijyene dikkat edilmeden hazırlanan süt ve süt ürünleri, mayonez, pişirilip uygun koşullarda saklanmayan et ve deniz ürünleri de yaz aylarında sindirim sorunlarına neden olabiliyor. Korunmak için yiyecek ve içeceklerin hazırlanmasından sunulması ve saklanmasına tüm aşamalarda hijyene çok dikkat edilmeli. Eller sık sık yıkanmalı, açık sular içilmemeli, riskli yiyecek tüketimi indirilmeli.

Göz: Kızarıklık, çapaklanma ve sulanmayla baş gösteren göz enfeksiyonları yazın sık görülen hastalığı. Çünkü güneş ışınlarının korneada enfeksiyonlarının yanı sıra göz içi merceği ve retinada da tahribatlarına yol açabiliyor. Öncelikle havuz seçimine dikkat! Ayrıca su geçirmeyen yüzücü gözlüğü de kullanmak gerekiyor. UVA ve UVB ışınlarını geçirmeyen gözlükler gözleri ışınlar nedeniyle kaynaklanan bütün hastalıklardan koruyor. 

Hepatit A: Mikroplu, iyi yıkanmamış yiyecekler de Hepatit A’nın önemli bir buluşma yolu. Havuz ve deniz suyundan da virüs alınabiliyor. Ayrıca midye ve istiridye gibi deniz mahsullerinden de Hepatit A geçebiliyor. Hepatit A virüsünün kuluçka dönemi kısa. Belirtileri de kendisini somut bir şekilde gösteriyor. Kişilerin renginde solukluk, sararma, aşırı halsizlik, bulantı, ateş ve idrar renginde koyulaşma oluyor. Hastalık halinde kolayca tedavi edilirse de nadir bazı vakalar, ciddi sonuçlar da doğurabilir. Hepatit A, aşısı olan bir hastalıktır. Bu nedenle özellikle bebeklerde aşılanma tavsiye ediliyor. Açıktan su içmemek, açıktan satılan yiyecekleri tüketmemek, el hijyenine dikkat etmek koruyucu önlemlerin başında. 

İdrar Yolu: Yüzme havuzları ve kirli denizler özellikle kadınlarda sık idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabiliyor. İdrar yaparken yanma, sızlama, sık sık idrara çıkma, kaçırma, kasık ağrısı gibi bulgularla sistit ve ilerlemiş tablolarda ateş, bulantı, kusma yan ağrısı ile komplike idrar yolu enfeksiyonları bu grupta yer alıyor.  

Kulak: Özellikle havuz seven kişilerde sıklıkla görülüyor. Dış kulak yolunun normalden fazla ıslaklık ve neme maruz kalması bunun en önemli nedeni. Ayrıca temiz olmayan havuz ve deniz suyu enfeksiyonları yol açabiliyor. Bu sorunlar tedavi edilmedikleri takdirde işitme kaybına yol açıyorlar. Havuz ya da denizden çıktıktan sonra baş gösteren enfeksiyonun en önemli belirtisi ağrı. Acilen bir uzmana baş vurmak gerekiyor.   

Mantar: Sıcak, nemli, kapalı ortamda etken mantar enfeksiyonları sıklığı arttırıyor. Yaz aylarında pamuklu iç çamaşırları giyilmeli, ıslak mayolar hemen değiştirilmeli. Duş sonrası cilt iyice kurulanmalı. 

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi: Özellikle piknik ve kırlarda bulunmak sonrası kene tutunması ile bulaşan bir enfeksiyon hastalığı. Elbette ki her kene tutunması ile bu enfeksiyon bulaşmıyor. Ateş, halsizlik, kas eklem ağrısı, baş ağrısı, bulantı kusma ve ileri aşamalarda kanamalarla seyreden hastalık tablosu şeklinde seyrediyor. Böcek kovucu kremler, korunaklı giyinmek, piknik dönüşlerinde tüm vücudun kontrol edilmesi, tutunan kenenin dikkatli şekilde uzaklaştırılması korunmada önemli basamakları oluşturur. 

Solunum Yolu Hastalıkları: Ateş, halsizlik, öksürük, balgam çıkarma gibi semptomlarla ağır seyredebilen bir tablo ile karşımıza çıkıyor. Merkezi klima tesisatının su haznelerinin düzenli bakımının yapılmaması kaynaklanmakta ve ‘klimalarla bulaşan enfeksiyon’ olarak biliniyor.