26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Karz-ı Hasen nedir? Karz-ı Hasen ne demek?

Karz-ı Hasen ne demek? sorusunun cevabı, Müslüman vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Karz, terim olarak 'geri ödenmek üzere verilen mal veya birine ödünç/borç verme' demektir. Kur'ani bir terim olan Karz-ı hasen, Kelime manası olarak 'güzel borç' anlamına gelir. Peki Karz-ı Hasen nedir? İşte kelimenin İslam'daki karşılığı...

6 Mart 2022 Pazar 12:33 - Güncelleme:
Karz-ı Hasen nedir? Karz-ı Hasen ne demek?

Karz-ı Hasen kavramının anlamı, vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Tüketim ödüncü anlamında fıkıh terimi olan Karz-ı Hasen, sözlükte "kesip koparmak, karşılık vermek" anlamına gelir. Peki Karz-ı Hasen ne demek? Karz-ı Hasen nedir? İşte konu hakkında merak edilenler...

KARZ-I HASEN NEDİR?

Karz-ı Hasen, borcu olan ihtiyaç sahibi kişiye haramlardan uzak durması ve harama bulaşmaması için ihtiyacını giderecek meblağı faizsiz olarak ve sırf Allah rızasını kazanmak için temin etmektir.

Kelime manası olarak "güzel borç" anlamına gelen ve Kur'ani bir terim olan "karz-ı hasen", kişinin herhangi bir çıkar gözetmeden, karşılığını sadece Allah'tan bekleyerek verdiği borçtur.

KARZ-I HASEN NE DEMEK?

Karz-ı Hasen güzel borç demektir. Kutsal Kitabımız Kur'an-ı Kerim'de 5 farklı surede; Müzzemmil Suresi 20.Ayet, Bakara Suresi 245.Ayet, Maide Suresi 12.Ayet, Teğabün Suresi 17.Ayet, Hadid Suresi 11 ve 18.Ayetlerde geçen Karz-ı Hasen, Allah için verilen güzel borç olarak ifade edilmektedir. Hz. Peygamber, 4 Halife, Endülüs, Selçuklu ve Osmanlı döneminde ve dolayısıyla medeniyetimizin köklerinde esaslı bir yere sahip olan, hâlihazırda uygulamada bir müessese olarak sürdürülemeyen Karz-ı Hasen toplumsal bir olgudur. Emin ellerde adaletle dağıtılan Karz-ı Hasen, ifsat olmuş toplum hayatının ıslahına vesile olabilecek bir kurumdur.

"Kim Allah'a güzel bir borç verirse Allah da bunu kat kat fazlasıyla öder. Daraltan da genişleten de Allah'tır ve O'na döndürüleceksiniz." (Bakara: 245)

Karz-ı Hasen, borcu olan ihtiyaç sahibi kişiye haramlardan uzak durması ve harama bulaşmaması için ihtiyacını giderecek meblağı faizsiz olarak ve sırf Allah rızasını kazanmak için temin etmektir.

İnfak, sadaka, karz-ı hasen Kur'ân-ı Kerîm'in müminleri teşvik ettiği üç yardım ve dayanışma şeklidir. İnfak öncelikle akrabaya ve bazan ihtiyaç gözetilmeden yapılır, sadaka yahut tasadduk daha ziyade muhtaç durumdaki akraba olmayanlara yönelik malî bir ibadettir. Bu ikisi bağıştır geri dönmez, ecrini Allah verir.

Karz-ı hasen ise Allah rızâsından başka bir menfaat beklenmeden verilen borçtur. Bu borç karşılığında borçludan menfaat beklenmez, yalnızca ödeme imkânına kavuştuğunda borcun aslını ödemesi istenir.

Kutsî hadislerden öğrendiğimize göre Allah Teâlâ, nerede ve hangi davranışta rızâsı bulunuyorsa orada kendi bulunuyormuş gibi bir ifade kullanarak kullarını hayırlı işlere, güzel davranışlara, yardımlaşma ve dayanışmaya teşvik etmektedir.

Bu cümleden olarak "hasta ziyaretini kendini ziyaret, aç bir kimseyi doyurmayı kendini doyurmak" olarak ifade buyurmuştur (Müslim, "Birr", 43). Burada da güzel borç vereni kendisine borç veren gibi kabul ederek yardım sever mümine şereflerin en büyüğünü bahşetmiş, onu dinî heyecanın doruğuna yükseltmiştir."

Ramazan fitre miktarı kaç TL oldu?

  • karzı hasen
  • borç
  • sadaka
  • fitre