7 Mayıs 2024 Salı / 29 Sevval 1445

Regaip Kandili'nin önemi nedir? 2023 Regaip Kandili ne zaman?

Regaip kandili, bu sene de milyonlarca Müslüman tarafından dua ve ibadetlerle idrak edilecek. Regaib kelimesi, kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış anlamındaki 'ragibe'nin çoğuludur. Bağışlanmak için büyük bir fırsat olan bu mübarek gecede edilen hayırlı dualar ve tövbeler kabul olunur. Peki 2023 Regaip Kandili ne zaman? Regaip Kandili'nin önemi nedir? İşte detaylar

18 Ocak 2023 Çarşamba 14:54 - Güncelleme:
Regaip Kandili'nin önemi nedir? 2023 Regaip Kandili ne zaman?

2023 yılının ilk kandili olan Regaib gecesine sayılı gün kaldı. Birlik ve beraberliğin arttığı mübarek günlerden olan Regaib Kandili, üç ayların içinde yer alıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan takvime göre Regaip Kandili Ocak ayının son haftasında idrak edilecek. Peki 2023 Regaip Kandili ne zaman? Perşembe günü kandil mi? İşte Regaip Kandili'nin önemi ve faziletleri

2023 REGAİP KANDİLİ NE ZAMAN?

Üç aylar 2023 Ocak ayının 23'ünde başlayacak. Recep ayının ilk manevi günü olan Regaip Kandili ise 26 Ocak Perşembe gününe denk geliyor.

REGAİP KANDİLİ'NİN ÖNEMİ VE FAZİLETİ NEDİR?

Regâib gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul ederek çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür. Regaibin diğer kandillerden farklı oluşu hem Recep ayında bulunması hem de Cuma gecesi oluşudur.

Ayrıca Recep ayının hususiyetlerinden birisi de Regaib Kandili ve Mirac Kandili olarak bilinen iki kandilin bu ayda bulunmasındandır. Bu günler ve geceler, kendimizi denetleme ve değerlendirme bakımından önemlidir.

Bu gecede rahmet, bağış ve tövbe kapıları ardına kadar açılır. Yüce Allah'a ibadet etmek için mükemmel bir gece olan Regaip Kandilinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul ederek çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür.

REGAİP KANDİLİ İLE İLGİLİ HADİSLER

"O ayda bulunan ilk Cuma gecesinden gafil olmayın. Çünkü o, meleklerin regaib diye isimlendirdikleri bir gecedir. Kim Recep ayının ilk Perşembe gününü oruç tutar ve o günün, akşamla yatsı arası on iki rekât namaz kılarsa, Allah-u Teâlâ o kimsenin günahlarını bağışlar" buyurdu."

"Receb-i şerifin bir gün başında, bir gün ortasında ve bir gün de sonunda oruç tutana, Receb'in hepsini tutmuş gibi sevap verilir."

"Receb-i Şerîf'in birinci gününde oruç tutmak üç senelik, ikinci günü oruçlu olmak iki senelik ve yine üçüncü günü oruçlu bulunmak bir senelik küçük günahlara kefaret olur. Bunlardan sonra her günü bir aylık küçük günahların af ve mağfiretine vesile olur." buyuruyorlar."

"Recep ayı Allah'ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır."

"İbn-i Abbas -radiyallahu anh- Hazretleri: "Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Recep ayında bazen o kadar çok oruç tutardı ki, biz O'nu hiç iftar etmeyecek zannederdik. Bazen de o kadar çok iftar ederdi ki, biz O'nu hiç oruç tutmayacak zannederdik." buyurmuştur."

"Allah Teâlâ, Receb ayında oruç tutanları mağfiret eder."

"Muhakkak zaman, Allah'ın yarattığı günkü şekliyle akıp gitmektedir. Yıl on iki aydır. Bunlardan dördü haram aylardır. Ve üçü ard arda gelmektedir. Zilkade, Zilhicce, Muharrem bir de Cemaziye'l-âhirle Şaban ayları arasında gelen Mudar kabilesinin ayı Recep ayıdır."

"Ramazan ayı dışında Allah rızası için bir gün oruç tutan, iyi bir yarış atının bir asırda alacağı mesafe kadar Cehennemden uzaklaşır."

3 aylar ne zaman başlıyor? 2023 Diyanet 3 aylar takvimi