17 Mayıs 2024 Cuma / 10 Zilkade 1445

Karayılan: Öcalan yeni bir yol haritası sunabilir

PKK’nın önde gelen isimlerinden olan Cemal kod adlı Murat Karayılan, İmralı’ya gidecek olan ikince heyetle ilgili görüşlerini açıklarken, Öcalan’ın yeni bir yol haritası sunabileceğini söyledi.

ŞEYHMUS ÇAKAN / STARGAZETE.COM18 Şubat 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Karayılan: Öcalan yeni bir yol haritası sunabilir
PKK’ya yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansına röportaj veren Murat Karayılan, Kürt halkının Öcalan’ın özgürlüğünü istediğini söyledi. Karayılan, “Önder Apo’nun, çok zor koşullarda olmasına rağmen gerçekleştirdiği paradigmasal değişimin ve çağcıl bakış açısını yakalama gücü ile derinliğinin önemli bir rolü vardır. Hem yeni paradigmayı üreterek gündemleştirmesi ve hem de orada sağladığı çok anlamlı, değerli, sabır dolu ve ısrarlı tutumu ile direnişinin bu süreçte belirleyici payı vardır. Tabii ki buna bağlı olarak halkımızın yüksek fedakarlığı, yine kadroların çok yüksek kahramanlık düzeyinde destanlar yaratan direnişi ile büyük bir azimle mücadeleye bağlı kalarak, insan üstü bir biçimde zorluklarla boğuşmasının rolü çok fazladır” dedi.

Karayılan, “Bugün herkes şunu görmektedir: Önder Apo’nun özgürlüğü, Kürt halkının özgürlüğüdür. Önder Apo’nun özgürlüğü, barıştır. Önder Apo’nun özgürlüğü, sadece Türkiye’de değil, Suriye’de, Irak’ta, İran’da ve Ortadoğu’da yeni bir toplumsal uzlaşı sürecinin başlamasıdır ve barışın bölgesel düzeyde gerçekleşmesi için önemli bir kilometre taşıdır. Bu gerçeklik, bugün dünya çapında bakışa sahip olan aydın kesimler tarafından da görülmektedir. Dolayısıyla bu tür çağrılar çok anlamlı, değerli ve yerini bulan çağrılar durumundadır. Artık Önder Apo’nun özgürleşmesinin zamanı gelmiştir. Bu yalnızca bir devleti, sadece Türkiye’yi ilgilendiren bir durum değildir. Artık bu kendisini dayatan bir gerçekliktir” diye konuştu.
Toplumsal uzlaşma çerçevesinde bölge halklarının, birbirine düşmanca değil kardeşçe yaklaşmasını ve saygı duymasını, yine birbirinin kültürünü yasaklamayı değil, kültürlerin bir arada yaşamasını bir zenginlik olarak görmesi perspektifinden hareketle köklü ve kalıcı barışın gelişme zamanı geldiğine değinen Karayılan, “Sanki “BDP veya DTK heyeti İmralı’ya giderse sorun çözülecekmiş” gibi gösteriyorlar. Böyle bir durum yok. Sorun çok ağır ve ciddi bir sorundur. Bu sorunun tümünü bir kerede çözelim de demiyorum. Adım adım ilerlemek gerekiyor. Ama bunun için öncelikle hükümetin, parlamentonun ve devletin yapacağı şeyler vardır. Her şeyden önce Kürt halkı ve yanına gidilerek kendisiyle görüşülen Önderliğimiz üzerinde büyük bir baskı sistemi vardır. Her gün KCK operasyonları, askeri operasyonlar, hava saldırıları ve İmralı’daki tecrit devam ediyorken, yine en son olarak gerçekleşen Paris Katliamı ortadayken, sanki kendilerince her şey yapılmış da, geriye Kürtlerin adım atması kalmış gibi göstermeleri büyük bir çarpıtmadır. Devlet önce sömürgeci baskı ve şiddet sistemini durdurmak zorundadır. Eğer Kürt halkıyla diyalog geliştirilip barış yapılacaksa önce bu ötekileştiren, düşmanlaştıran ve hedefleyen baskı sistemini durdurması gerekmektedir.”

YENİ YOL HARİTASI
Karayılan, BDP’nin sürece dahil olacaksa kendi belirlediği isimlerle ve kurumsal olarak sürece dahil olmalıdır. Bunun dışında olabilecek yaklaşımları BDP’nin kabul etmeme hakkı vardır. Fakat büyük ihtimalle belirlenen isimler gider. Eğer biraz önce izah ettiğimiz noktalarda Önderlik açısından ikna edici durumlar gelişirse, muhtemelen Önderliğimiz onların istediği gibi tek taraflı bir çağrı değil her iki tarafa çağrı anlamına gelen yeni bir Yol Haritası’nı sunabilir. Önemli olan bunun karşısında hükümetin nasıl tavır alacağı ve ne gibi pratik adımları atacağı hususudur”dedi.