30 Nisan 2024 Salı / 22 Ramazan 1445

PYD Eşbaşkanı Abdullah: IŞİD zor durumda

PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah Star'a çarpıcı açıklamalarda bulundu.

ŞEYHMUS ÇAKAN/SURUÇ10 Kasım 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
PYD Eşbaşkanı Abdullah: IŞİD zor durumda

Suriye’nin Kobani kentinde bulunan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, IŞİD’e karşı mücadelelerinin devam ettiğini söyledi. Abdullah, “Kobani’de savaş sürüyor. Çok yerde IŞİD’le çatışmalar var. Karşımızdaki silahlı güçle mücadele ediyoruz” dedi.

Kobani’deki son durumla ilgili STAR’nı sorularını yanıtlayan Asya Abdullah, peşmerge ve Özgür Suriye Ordusu’na mensup silahlı güçlerin kendilerine destek vermesinin ardından IŞİD’e karşı daha yoğun bir saldırıya geçtiklerini söyledi. IŞİD’in saldırılarını kırmak istediklerini dile getiren Abdullah, “Bu saldırıları kırmak istiyoruz. Büyük bir çatışma var. IŞİD darbe üstüne darbe yiyor. Çok sayıda ölü ve yaralıları var. Çatışmalar bir çok alanda sürüyor. IŞİD ağır silahlarla şehre saldırıyor. Siviller zor durumdalar. Yaşamlarını zor şartlarda sürdürüyor. Sınır hattında bekleyenler var. Buralarda çocuk ve kadınlar var. Sınır hattındaki sivillerin duruma çok iyi değil. Kobani kantonu sivillere her türlü yardımı yapıyor. Sağlık alanında sıkıntılar var” dedi.

IŞİD ZOR DURUMDA

IŞİD’e karşısında oluşan silahlı gücün önemine değinen Abdullah, “Bizlerde mücadele edemiyor. Bulundukları alanlardan zaman zaman dışarı bile çıkamıyorlar.  PYD peşmerge ve ÖSO gelmeden 45 gün IŞİD’le çatıştı. Peşmerge gelmeden bunu yaptı. Tüm ağır silahlarına karşı mücadele ettik. YPG bu kadar gün çok güçlü bir şekilde dayandı. Peşmergelerin gelmesi önemli. Birlikte hareket var. Birlikte hareket ediyoruz. IŞİD’ten bir tek kişi kalana kadar bu operasyon devam edecek.  Büyük bir fedakârlık var. Halkın büyük desteği var. Bu mücadele sürecek. Destek ve yardımlar devam etmeli. IŞİD’te  halen ağır silahlar var. Bunların önüne geçilmeli. Buraya koalisyon desteği var. Kobiye’ye yaklaşık  bir yıldır ambargo var. Koridor açılmalı. Çember kırılmalı. Sivillere  destek olunmalı. IŞİD girdiği her yeri talan etmiş. Sivillerin her şeyini almışlar. Yarın halk gelince büyük sıkıntı olacak. Yeni bir proje oluşturulmalı” diye konuştu.

PEŞMERGE GÜÇ DENGESİNİ DEĞİŞTİRDİ

Zaman zaman sivillerinde kendilerine destek verdiğini belirten Abdullah, “Kendi mahallesini, bulunduğu bölgeyi koruyor. Peşmerge Güçleri’nin ağır silahlarla cepheye gitmesi, güç dengesini etkiledi. Birçok yerden silah istedik ancak şimdiye kadar bir tek Güney Kürdistan Hükümeti (Kuzey Irak) gönderdi. YPG’ye silah gelmesini istiyoruz. Bu taleplerimiz karşılanırsa Kobani IŞİD’den temizlenir” dedi. Abdullah, son yaşanan çatışmalarda PYD’den 132 kişinin yaşamını yitirdiğini, IŞİD’ten de en az 2 bin kişinin öldüğünü ifade etti.

KOBANİ’DE ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Kobani kentinde IŞİD ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve Peşmerge'nin desteğini alan YPG güçleri arasındaki çatışmalar sürüyor. Kobani'de sokak savaşının sürdüğü ilçede ÖSO ve peşmerge güçlerinden destek alan YPG; havan, roket, katyuşa füzesi ve ağır silahlarla IŞİD’i bölgeden püskürtmeye çalışıyor. Aralıklarla silah seslerinin duyulduğu ve çatışmaların kentin doğusunda yoğunlaştığı Kobani'de IŞİD ile mücadele eden YPG güçlerine ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin savaş uçakları ise havadan bombardıman ile destek veriyor.