28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

AB: Türkiye ile dayanışma içindeyiz

Avrupa Birliği (AB) yetkileri, İstanbul'daki terör saldırısını kınayarak, Türkiye'yle dayanışma içinde oldukları mesajını verdi.

BRÜKSEL (AA) 11 Aralık 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
AB: Türkiye ile dayanışma içindeyiz

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, İstanbul'daki terör saldırısına ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.

Olaydan yaklaşık 15 saat sonra yapılan çok kısa açıklamada, saldırı "çifte terör eylemi" olarak nitelendi. Hayatını kaybedenlerin aileleri ve dostlarına "içten" başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilenen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"AB, Türkiye ve halkıyla süregelen dayanışmasını yineliyor. Tüm terör eylemlerini güçlü şekilde kınadığımızı yeniden teyit ediyor ve terör tehdidiyle mücadelede Türkiye ile yakın işbirliği yapma konusunda devam eden kararlılığımızı dile getiriyoruz."

Daha önceki Türkiye'deki terör eylemlerine ilişkin resmi açıklamaların aksine bu kez, "terör saldırılarının kınandığı" ifadesine yer verilmesi dikkati çekti.

- İlk açıklamalar kısa sosyal medya mesajlarıyla geçiştirilmişti

AB kurumları yetkililerinin çoğunun duyarsız kaldığı İstanbul'daki terör saldırısına ilk tepkiler, kısa sosyal medya mesajlarıyla geçiştirilmişti.

Mogherini ve Hahn'ın yanı sıra Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz'un kısa sosyal medya açıklamalarında, saldırının terör eylemi olarak nitelendirilmemesi ve terör ifadesinin kullanılmaması tepki çekmişti.

AB kurumları ve yetkilileri, Paris, Brüksel ve Nice terör saldırılarından sadece dakikalar sonra tepki vermişti.

Türkiye, AB’yi terörle mücadelede yeteri kadar destek vermemekle suçluyor.