29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

ABD Suriye’de DEAŞ’lıları eğitiyor

Rusya Savunma Bakanlığı, ABD’nin Haseke’deki mülteci kampında “Yeni Suriye Ordusu” adlı bir oluşum kurduğunu iddia etti. Şam rejimine karşı kullanılacak militanlar arasında eski DEAŞ’lı ve El Nusra’lı teröristlerin ağırlıkta olduğu öne sürüldü.

17 Aralık 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
ABD Suriye’de DEAŞ’lıları eğitiyor

Rusya Savunma Bakanlığı, ABD’li uzmanların Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PYD’nin hakimiyetindeki Haseke vilayetindeki bir sığınmacı kampında, aralarında yenilgiye uğrayan DEAŞ’lıların da bulunduğu ‘Yeni Suriye Ordusu’ isimli yeni bir silahlı gruba eğitim verdiğini açıkladı. Militanların eğitimlerin ardından Esed güçleri ile savaşması için ülkenin güneyine gönderileceği uyarısı yapıldı.

ÖZEL OPERASYON GÜÇLERİ

Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında “ABD’nin DEAŞ’ı yok etme konusunda kararlı olduğuna dair açıklamalarına rağmen, uluslararası koalisyon, Suriye’de kalan militanlarla işbirliğine devam ediyor. ABD’li özel operasyon güçlerinden eğitmenlerin yönetiminde, Haseke’deki sığınmacı kampında en az 6 aydır farklı terör örgütü militanları eğitiliyor ve ‘Yeni Suriye Ordusu’ isimli yeni bir silahlı oluşum kuruluyor.

ESED'LE SAVAŞTIRACAK

Açıklamada şimdilerde kampta 400’ü DEAŞ’tan 750 militanın bulunduğu ve Fetih el Şam (El Nusra) militanlarının da kampta olduğu belirtildi. Evlerine dönen sığınmacıların açıklamalarına göre ABD’li eğitmenlerin hazırlıkların bitmesinin ardından, Esed güçleri ile savaşması için Suriye’nin güneyine gönderilecekleri de ifade edildi.

CIA, DEAŞ’I GELİŞMİŞ SİLAHLARLA DONATTI

Silahlı çatışmaları izleme kuruluşu Conflict Armament Research’ün (CAR) Suriye ve Irak’ta son üç yıllık saha araştırmasını tamamlayarak yayımladığı raporda, Avrupa’da üretilip ABD’ye satılan gelişmiş bir
tanksavar silahının DEAŞ’ın elinde bulunmasına da yer verildi. BuzzFeed sitesi CIA’in Suriye’deki cihatçı grupları silahlandırmaya yönelik gizli programı çerçevesinde bu silahın DEAŞ’ın eline geçtiği tahmininde bulundu.

İKİNCİ ‘DSG’ VAKASI

ABD’nin Suriye’de yenilgiye uğrayan DEAŞ’ın artıklarının da içinde olduğu terörist gruplardan yeni bir örgüt kurarak ismini de ‘Yeni Suriye Ordusu’ koyması akıllara Demokratik Suriye Güçleri’ni (DSG) getirdi. Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’nin ana gövdesini oluşturduğu DSG, ABD’nin PYD’yi desteklemesine Türkiye’nin gösterdiği tepkiler üzerine kurulmuş ve ABD tarafından sanki yeni bir savaşçı grup gibi lanse edilmişti.

Suriye’deki gelişmelerle ilgili konuşan ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, “ DEAŞ’ın bittiğini söyleyenlere inanmayın. Onlarla mücadele etmeye devam ediyoruz” dedi. [Kaynak: Akşam Gazetesi]