29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

AB’den Esad rejimine yaptırım

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Esad rejiminin 28 Ağustos’ta atadığı yeni hükümetin üyelerine ve Şam yönetimi ile petrol ticareti yapan kurumlara yönelik banka hesaplarının dondurulması ve vize yasağını içeren yeni yaptırım kararlarına imza attı.

22 Ekim 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
AB’den Esad rejimine yaptırım

Avrupa Birliği, Suriye’ye ilave yaptırımlar kapsamında, Beşşar Esad rejiminin 28 Ağustos’ta atadığı yeni hükümetin üyelerinin “rejimin sivil halka şiddet uygulayarak baskı politikasındaki sorumlulukları” nedeniyle mal varlıklarını dondurdu ve AB’ye seyahatlerini yasakladı. Esad rejimine petrol temin eden Tri-Ocean ve OPT şirketlerinin üst düzey yöneticileri ve sivillere yönelik saldırılarda rol alan iki üst düzey askeri yetkili de mal varlıkları dondurularak ve vize yasağı getirilerek yaptırımlar listesine dahil edildi.

Petrol şirketlerine de yaptırım

AB dışişleri bakanlarının onayladığı ilave yaptırımlarla Esad rejimine petrol temin eden Pangates International ve Abdulkarim Group’un mal varlıkları da donduruldu.  Alınan yeni kararla “ayrım gözetmeksizin sivilleri hedef alan rejimin hava kuvvetlerinin kullandığı jet yakıtı ve diğer katkı maddelerinin Suriye’ye satışı” yasaklandı. Kararda ayrıca “Irak’ta kapsayıcı olmayan politikalar, Suriye’de Esed rejiminin kendi halkına karşı zalim savaşı, yoğun insan hakları ihlalleri ve demokratik reformlara sistematik engel konulması IŞİD’in serpilmesine imkân tanıdı. Politikaları ve eylemlerinin sonucu olarak Esed rejimi IŞİD’le savaşın bir partneri olamaz” ifadesi yer aldı.