27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Ada ikiye bölündü

İngiltere’de bütün resmi kurumlardaki bayraklar Demir Lady için yarıya indirildi. Thatcher’ın sevenleri evinin önünü çiçek bahçesine çevirirken, karşıtları ise başta Londra olmak üzere pek çok yerde sokak partileri verdi.

Dış Haberler10 Nisan 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Ada ikiye bölündü

İngiltere’nin “Demir Leydi” lakaplı ilk kadın Başbakanı Margaret Thatcher’ın ölümü Ada’yı ikiye böldü. Başbakanlığı döneminde uyguladığı sert ekonomik tedbirler nedeniyle çalışanların hedefi olan Thatcher’ın ölümüne sosyalistler ve işçi kesimi sevinirken ülkenin geri kalanında ise yas hakimdi. Demir Lady için başta Parlamento olmak üzere resmi kurumlardaki bayraklar yarıya indirildi.

Devlet töreni yok  

Thatcher için resmi bir devlet töreni de düzenlenmeyecek. Çok tartışılan bir siyasi figür olan Thatcher için Lady Diana’nınkine benzer yarı resmi bir tören düzenlenmesi bekleniyor. Törenin masraflarını da devlet karşılayacak. Prenses Diana’ya yapıldığı gibi naaşı top arabasıyla taşınacak ve törene kraliyet askerleri eşlik edecek. 17 Nisan çarşamba günü yapılması planlanlan cenaze törenini resmi olmamasının en büyük nedeni ise ülkede önemli bir kesimin Thatcher’a karşı olan ‘sevgisizliği.’ İngiliz solu da ülkede özelleştirmeyi başlatan isim olan Demir Lady’nin cenazesinin özel sektör tarafından finanse edilerek kaldırılması için bir kampanya başlattı. Bazı gruplar, Thatcher’in ölüm haberi sonrası Londra’nın farklı yerlerinde sokak partileri bile düzenledi.

Medya da ikiye bölündü

Thatcher’ın hayatını kaybetmesi ülke basınında da ciddi bölünmelere neden oldu. Hemen hemen bütün gazetelerin birinci sayfasında yer alan eski başbakan için ‘ İngiltere’yi kurtaran kişi’ ,’Ulusu bölen kişi’ ve “ Sevilen, nefret edilen, unutulmayan kişi’ gibi başlıklar atıldı. Thatcher’ın mirasının ne olduğu tartışılıyor.

DING DONG, CADI ÖLDÜ’ REKOR KIRDI

THACHER’IN ölümüyle, “Ding dong, cadı öldü” isimli şarkı, internet alışveriş sitesi Amazon’da indirme rekoru kırdı. “Oz Büyücüsü” filminde kullanılan şarkının, bir kısmının, Thatcher öldüğünde dans etmek üzere yazılan ve Hefner tarafından seslendirilen, “Thatcher’ın öldüğü gün” isimli şarkının içinde de geçtiği belirtildi. İngiltere’de, Thatcher’ın ölümüne sevinenlerin bir kısmı, eski başbakanın fotoğrafının basılı olduğu, “Ding dong, cadı öldü” yazılı tişörtler giymişti.