24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Adli Tıp, Esad’ın kimsayal silah kullandığını kanıtladı

Esad’ın kendi halkına karşı kimsayal silah kullandığı kesin olarak tespit edildi. Adli Tıp Ankara Hıfzısıhha Enstitüsü, Suriye’den gelen 13 yaralıda dünyada sadece İran, Çin ve Rusya’da bulunan ‘Ricin’ maddesine rastladı.

KIYMET SEZER9 Mayıs 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Adli Tıp, Esad’ın kimsayal silah kullandığını kanıtladı

ERDOĞAN, DELİLLERİ OBAMA’YA DA GÖSTERECEK

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın halkına yönelik kimyasal silah kullandığı kesin olarak tespit edildi.  RİZİN adlı zehir, Adli Tıp ve Ankara Hıfzıssıha tarafından tespit edildi. Zehrin bulaştığı toprak örnekleri ve dokular, MİT tarafından, Jandarma destekli olarak Ankara’ya ulaştırıldı. Başbakan Erdoğan’ın ABD ziyaretinde sözkonusu  dosyayı Obama’nın önüne koyacağı belirtildi.

Olaya MİT el koydu

Olay, 29 Nisan akşamı 13 Suriyeli muhalifin yaralı olarak Suriye’den Reyhanlı Devlet Hastanesi’ne getirilmesiyle ortaya çıktı. Hatay 2. Hudut Alay Komutanlığı tarafından getirilen 13 kişiden ikisi hastanede hayatını kaybetti.  Yaralıların, Esad güçlerinin kullandığı kimyasal silaha maruz kaldıklarını beyan etmeleri üzerine hastanede önlemler artırıldı. Konuyla ilgili Jandarma ve MİT’e bilgi verildi. MİT görevlileri yaralıların beyan ettikleri çatışma bölgesinden toprak örnekleri ve şarapnel parçaları getirdi. Ölenlerden alınan doku ve kan örnekleri  de koruma altına alındı. Yaralı ve ölenlerden alınan numuneler ile toprak ve şarapnel kalıntıları büyük titizlikle hızla Ankara’ya gönderildi. Başta Hıfzıssıha olmak üzere numune ve örnekler üzerinde uzman ekip çalışma yaptı. Kimyasal sızıntı olmaması için özel kıyafet ve koruma alanlarında yapılan çalışma sonucunda, RİCİN adlı zehirli maddeye ulaşıldı.  Bilinen kimyasal silahlardan biri olan RİCİN’in öldürücü sınıfta olduğu bildirildi.

Rusya, İran ve Çin’de var

Dünyada Rusya, İran ve Çin’de üretildiği bilinen RİCİN maddesinin Esad’ın elinde ne zaman geçtiği ve ne miktarda bulunduğu bilinmiyor. Amerikan tarafına konuyla ilgili bilgi verilirken, Suriye’nin elinde bulundurduğu kimyasalın menşei ve miktarı konusunda tespit çalışmasının başladığı öğrenildi. ABD Başkanı Obama’nın kırmızı çizgi olarak gördüğü kimyasal silah konusunun, MİT tarafından kesin olarak tespiti sonrası gelinen durumun uluslar arası sonuçlar doğuracağı da belirtiliyor.  Başbakan Erdoğan’ın ABD gezisinde elindeki dosyalarda, özellikle kimyasal silahların durumu ve Esad’a destek veren ülkelerin tedarikçi olma ihtimaline geniş yer ayırdığı, son olayla ilgili bütün kanıtların da dosyaya gireceği belirtiliyor. Kimyasal kanıtları tespit eden MİT’in zehrin tedarik kaynağıyla ilgili de çalışmaya başladığı öğrenildi.

OBAMA’YA DA GÖNDERİLMİŞTİ: Ricin, Kene otu tohumlarında bulunan çok güçlü bir zehir. Solunum yoluyla da kolayca etkili olabiliyor. Biyolojik ve kimyasal silah üretiminde de kullanılan Ricin temas ettiği kişinin akciğerlerini felç ederek ölmesine neden oluyor. Oldukça  kuvvetli ve etkili olan Ricin yakın zaman önce ABD Başkanı Barack Obama, ile iki senatöre gönderilen ‘Ricin’li mektuplarla gündeme gelmişti. Obama’ ve bazı senatörlere gönderilen Ricinli mektupların faili hala bulunamadı.