8 Mayıs 2024 Çarşamba / 1 Zilkade 1445

Alman basını yazdı: Dünyayı açlıktan Erdoğan kurtardı

Alman Bild gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tahıl koridoru anlaşmaları ile dünyada 400 milyon insanı ölümden kurtardığını yazdı.

6 Aralık 2022 Salı 07:54 - Güncelleme:
Alman basını yazdı: Dünyayı açlıktan Erdoğan kurtardı

Alman Bild gazetesi, dünyanın takdir ettiği Türkiye'nin tahıl koridoru diplomasisindeki başarısını sayfalarına taşıdı. Bild, Rus donanmasının Ukrayna limanlarını yaklaşık altı ay süreyle bloke ettiğini, bu nedenle tahıl ihraç edilemediğini hatırlattı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın devreye girdiğini ifade etti.

400 MİLYON KİŞİYİ ETKİLEDİ

Bild, "Çünkü İstanbul'daki boğaz, Karadeniz ile Akdeniz arasındaki tek bağlantı. Yani Erdoğan'ın izni olmadan hiçbir Rus gemisi içeri girip çıkamaz. Erdoğan, bu avantajı, Putin'in temmuz ayında Ukrayna ile bir tahıl anlaşması imzalamasını sağlamak için kullandı. Abluka sona erdi. Birkaç hafta sonra, ilk Ukrayna yük gemisi hareket etti" dedi.

Bild gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tahıl koridoru anlaşmaları ile dünyada 400 milyon insanı ölümden kurtardığını yazdı.

Bild'in haberinde, dünya genelinde 400 milyon kişinin hayatta kalabilmesi için Ukrayna tahılına ihtiyaç duyduğuna dikkat çekildi.

ABD'Lİ FİNANCİAL TİMES DA ÖVMÜŞTÜ

Türkiye'nin tahıl krizinde üstlendiği rolü geçtiğimiz günlerde İngiliz Financial Times gazetesi de övmüştü. Türkiye'nin, yürüttüğü politikalarla güçlü ve belirleyici bir rol üstlendiğinin altını çizen Financial Times, Türk diplomasisinin örnek teşkil ettiğini vurgulamıştı.

TAHIL KORİDORUNDAN 524 GEMİ İLE 13 MİLYON TONDAN FAZLA TAHIL TAŞINDI

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan "gıda krizi" riskinin ortadan kaldırılmasına yönelik Türkiye'nin çabalarıyla oluşturulan "tahıl koridoru"ndan bugüne kadar 524 gemi ile 13 milyon tondan fazla tahıl taşındı.

Milli Savunma Bakanlığının yazılı açıklamasında, Ukrayna'dan ilk geminin 1 Ağustos 2022'de mısır yüklü olarak hareket ettiği anımsatıldı.

Açıklamada, bugüne kadar 520 geminin sevkiyat için Ukrayna'ya gittiği belirtilerek, şu bilgiler paylaşıldı:

"524 gemi de Ukrayna'dan tahıl yüklü olarak çıkış yaptı. Bu gemilerle 13 milyon tondan fazla tahıl taşındı. Gemilerle mısır, buğday, ayçiçeği küspesi, ayçiçek yağı, şeker pancarı, soya, bezelye ve arpa gibi gıdalar sevk edildi."