29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Arap ülkelerinden Filistin için 50 yıl sonra ilk adım

Ürdün, Arap ülkeleriyle süren müzakereler sonucunda İsrail’in 2017 sonuna kadar işgal ettiği Filistin topraklarından çıkmasını ve 1967 öncesi sınırlar çerçevesinde Filistin Devleti’nin kurulmasını öngören tasarıyı dün BMGK’ya sundu.

19 Aralık 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Arap ülkelerinden Filistin için 50 yıl sonra ilk adım

Ürdün, Arap ülkelerinin koordinasyonunda hazırlanan ve 2017 sonuna kadar Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin sonlanmasını isteyen Filistin karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi’ne dün resmen sundu. New York’taki Birleşmiş Milletler Merkezi’nde Arap ülkeleri arasında saatlerce süren müzakereler ve başkentlerden alınan onay sonucu Konsey’e sunulan tasarının oylanabilmesi için üzerinden 24 saat geçmesi gerekiyor. Ancak resmi olarak sunumun ardından 24 saatlik sürenin geçmesi tasarının oylamaya sunulacağı anlamına da gelmiyor. Tasarının oylamaya sunulması için Ürdün’ün talepte bulunması gerekiyor. Konsey’de daha önce resmi olarak sunulmuş ama oylanmamış çok sayıda karar tasarısı bulunuyor. Filistin’in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, tasarının sunulduğunu ancak bunun müzakerelere kapıyı kapamadığını söyledi.

Müzakereler sürecek

Tasarıda, İsrail’den 2017 sonuna kadar, işgal ettiği Filistin topraklarından çıkarak 1967 öncesi sınırlara çekilmesi, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulması ve İsrail ile barış içinde birlikte yaşaması isteniyor. Ürdün tarafından daha önce Konsey üyelerine dağıtılan tasarıda, çekilme için son tarih olarak Kasım 2016 yer alıyordu. Müzakereler sonucu bu tarih 2017 sonuna alındı. Tasarıda, iki taraf arasında barışın sağlanabilmesi için uluslararası bir konferans düzenlenmesi fikrine de olumlu bakıldığı vurgulanıyor. BMGK’da oylamaya sunulmasının biraz daha zaman alabileceği düşünülen tasarı üzerinde müzakerelerin sürebileceği kaydediliyor.

1967 sınırlarına dönmek

‘1967 sınırlarına dönmek’, bugün için 550 bin Yahudi yerleşimcinin Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ten atılması, Suriye sınırındaki Golan tepelerini Suriye’ye ya da Filistin’e iadesi anlamına geliyor. Bu geri çekilme durumunun gerçekleşmesi halinde Yahudilerin Ağlama Duvarı da Müslümanların kontrolüne geçecek.

Bağımsız Filistin derhal kurulmalı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı'nda ay sonunda Türkiye'deki görev süresini tamamlayacak olan Filistin Büyükelçisi Nebil Maruf'a Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet Ödülü takdim ettiği törende, “İsrailliler 1948 yılında devletlerine kavuşmuşken, Filistinlilerin yıllardır bu temel haktan mahrum kalmasının izahı yoktur. Başkenti Doğu Kudüs olan 1967 öncesi sınırları içinde egemen ve bağımsız bir Filistin devleti en kısa zamanda kurulmalıdır” sözleriyle Filistin’e destek mesajı verdi.

İsrail tehdit savurdu

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman tasarıya ilişkin “İsrail’in rızası olmadan değişen hiç bir şey olmayacak” dedi. BMGK’ya “Filistin’in zırvalarıyla uğraşayacağına, dünyadaki daha önemli konularla uğraşsın” diye akıl veren Lieberman, İsrail’in işgalini sonlandıracak tasarıyı “Filistin yönetiminin düşmanca attığı bir başka adım” olarak yorumladı. İsrail yönetiminin tek ümidi ise Konsey’de ABD’nin tasarıyı veto etmesi.