26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Avrupa’dan DEAŞ’a cephaneli yolculuk

Türkiye’yi DEAŞ üyelerinin Suriye’ye geçişine göz yummakla suçlayan Avrupa ülkelerinin bu geçişlere adeta bilerek göz yumduğu ortaya çıktı. Son olarak Danimarka’nın daha önce sınırdışı edilen bir kişinin yeniden gitmesine engel olmadığı ortaya çıktı.

Saadet Oruç14 Mart 2015 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Avrupa’dan DEAŞ’a cephaneli yolculuk

İngiltere’den yola çıkan üç genç kızın DEAŞ’a katılmak üzere Suriye’ye gidişi nedeniyle Türkiye’ye yönelik kampanya gündemdeyken, Avrupa ülkelerinden yola çıkan yabancı savaşçıların önemli bir güvenlik zafiyetinden faydalandıkları ortaya çıktı.

Çantasında şarjör ve AK 47 model silaha ait dipçikten askeri malzemelere ve askeri kıyafetlere kadar geniş bir yelpazede suç unsuru ile yakalanan yabancı savaşçılara Avrupa ülkelerinin göz yumduğu ortaya çıktı. Son olarak, 8 Mart günü Bulgaristan-Türkiye sınırında yakalanan Daniel Jensen adına düzenlenmiş sahte Danimarka pasaportlu Abdalla Mohamed Saleh El Halabi’nin  Danimarka makamlarının göz yumması sonucu Suriye’ye gitmekte olduğu bildirildi.

Star’a konuşan kaynakların verdiği bilgiye göre, daha önce Hatay’dan Suriye’ye geçmek üzereyken yakalanan ve sınırdışı edilen Danimarka vatandaşı bir kişi hakkında Danimarka makamları bilgilendirildi. Ancak yeterli önlemlerin alınmaması üzerine aynı kişi bu kez sahte pasaportla Bulgaristan sınırından karayolu ile Türkiye’ye geçmek isterken Türk makamları tarafından yakalandı. Yapılan kontrollerin ardından yeniden sınırdışı edilerek Bulgaristan’a gönderildi. Avrupa ülkelerinin DEAŞ’a katılım konusundaki güvenlik zafiyeti Danimarka ile sınırlı kalmadı. Konuyla ilgili kaynaklardan alınan bilgilere göre, özellikle geçtiğimiz yaz aylarında “küçük bir cephanelik” olarak nitelendirilen malzeme ile Avrupa ülkelerinden yola çıkan ve Türkiye’ye varışlarında yakalanan militan adayları Türk yetkililer tarafından sınır dışı edildi.

71 bin kişi yakalandı

2013 yılında yasadışı yollardan Türkiye’ye giriş yapmak isteyen 54 bin kişi, 2014 yılında ise 71bin kişi yakalandı. Sınır güvenliği kapsamında 2014 yılında 333 km hendek kazıldı, 60 km toprak set oluşturuldu. 160 km tel engeli ve 13 km duvar inşa edildi.

Norveç’ten Makedonya’ya 

İHMALLER ZİNCİRİ

NORVEÇ

“27.06.2014’te  Norveç/Oslo’dan İstanbul’a gelen  M.O ile şüpheli tavırları üzerine mülakat yapılmıştır. Valizinde yapılan incelemede AK 47 model silaha ait dipçik,  beş adet şarjör, üst-alt aparat, üç adet bıçak, kabza,dürbün, bir adet kamuflaj elbisesi, ilk yardım çantası, uzun süreli kullanım için şarj aletleri, ipler, çelik halatlar, plastik kelepçe gibi askeri teçhizat bulunmuştur. M.O, 30.06.2014 günü ülkemizden sınır dışı edilmiştir. Şahsın söz konusu malzemelerle kaynak ülkeden uçağa binmiş olması açıklanamaz bir güvelik zafiyetidir.”

FRANSA

“23.06.2014’te Fransa/Paris’ten İstanbul’a gelen S.L (1982) ile şüpheli tavırları üzerine mülakat yapılmıştır. Mülakat sırasında Müslümanlığa yeni geçtiği tespit edilen S.L’nin bu tercihi DAEŞ’e katılmak için yaptığı öğrenilmiştir. Yapılan aramalarda uyku tulumu ve yağmurluğu, askeri renkli kaban, not defteri, çok sayıda Fransızca yazılı dini kitap, çok sayıda haki renkli pantolon ve gömlek olduğu görülmüştür.”

MAKEDONYA

“27.07.2014’te İstanbul’da F.G (1987) ile şüpheli tavırları üzerine mülakat yapılmıştır. Şahsın üst ve bagajlarında yapılan incelemelerde askeri kamuflaj elbise, şapka, tesisat yeleği, kışlık dağ ayakkabıları, pil ve çeşitli adlarda ilaç, maket bıçağı, çekiç olduğu görülmüştür. F.G 03.08.2014’te ülkemizden sınır dışı edilmiştir.”

ALMANYA

“21.06.2014’te Almanya/Köln’den İstanbul’a gelerek ülkemize girmek isteyen H.A (1987) ile şüpheli tavırları üzerine mülakat yapılmıştır. Dört büyük boy valiz ve iki orta boy spor çantasında yapılan aramalarda; dağ ayakkabıları, bol miktarda vakumlanmış kot, pantolonlar, DAEŞ’e ait amblemli tişört ve kıyafetler ile el fenerleri olduğu görülmüştür. H.A 22.06.2014 tarihinde sınır dışı edilmiştir.”

DANİMARKA

“01.07.2014’te Danimarka/ Kopenhag’dan İstanbul’a gelen İsveç vatandaşı E.N (1994) ile şüpheli tavırları üzerine mülakat yapılmıştır. Çantasında yapılan aramalarda çok sayıda askeri kamuflajlı elbiseler, üç çift dağ ayakkabısı, el kamerası, çok sayıda hard disk, balistik gözlük ve aparatları, çorap, hafıza kartı, çok sayıda askeri renklere sahip ipler olduğu görülmüştür. E.N 01.07.2014’te Kopenhag’a geri gönderilmiştir.”

Çavuşoğlu: Acaba kasıt mı var?

“Yabancı savaşçıların özellikle Avrupa Birliği ülkeleri tarafından o ülkeden ayrılmadan durdurulamaması önemli bir sorun. Bunun için ortaya konan gerekçeler, bizim için doğrusu geçerli değil. Biz demokratik ülkeyiz, insanların özgürce seyahat etmesini engelleyemeyiz. Bununla ilgili başka sorular da ortaya çıkıyor. Acaba kasıt mı var. Bu karmaşık bir durum ve sınırdan bunlara yardım eden insanlar var. Burada daha önce yardım eden başka insanlar da yakalandılar Türkiye’de. Örneğin 17 yaşındaki bir Kore vatandaşı, Suriye aracıyla geçişi sağlanıyor. Aracılar sayesinde bu çocuk Suriye’ye gidiyor. Burada iki yönlü istihbaratta çalışan insanlar da var.”