27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Bass gitti, bombalar patladı: 3 günde 87 kişi hayatını kaybetti

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi John Bass, Afganistan’da Kabil Büyükelçisi olarak göreve başladı. Bass makamına oturur oturmaz ülke kan gölüne döndü, 3 günde 87 kişi terör saldırılarında hayatını kaybetti.

22 Ekim 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Bass gitti, bombalar patladı: 3 günde 87 kişi hayatını kaybetti
Türkiye’de görev yaptığı süre içinde PKK ve FETÖ’cü teröristlere sahip çıkan ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi John Bass, Trump yönetimince Afganistan’a gönderildi. Bass, yeni görev yerine gitmeden önce yaptığı açıklamada, “Türkiye’de 9,5 aydır terör saldırısı olmuyorsa bizim işbirliğimiz sayesinde” diyerek, adeta DEAŞ’ı yönlendirdiğini itiraf etmişti.
 
İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNİ BOZMUŞTU 
 
Bass’ın bu sözleri DEAŞ’ın uyuyan hücrelerini uyandırmış, İstanbul’da Reina benzeri katliama hazırlanan bir terörist son anda yakalanmıştı. Türkiye’nin büyük tepki gösterdiği Bass, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda çalışan FETÖ’cü Metin Topuz’un tutuklanmasını bahane ederek vizeleri askıya almış, Türkiye’nin de karşılık vermesiyle iki ülke arasında kriz çıkmıştı. 
 
KABİL’DE SALDIRILAR BAŞLADI 
 
Türkiye ve ABD’li heyetlerin vize kriziyle gerginleşen ilişkileri düzeltmek için görüşmeler yaptıkları dönemde de Bass, yapayalnız şekilde Kabil Büyükelçisi olduğu Afganistan’a gitti. Bass ülkede göreve başlar başlamaz Kabil'de bir camiye yönelik düzenlenen intihar saldırısında 39 kişi hayatını kaybetti. Bu saldırıdan kısa bir süre sonra ülkenin batısındaki Gur vilayetinin Doline ilçesindeki bir camide yine intihar saldırısı düzenlendi ve en az 30 kişi öldü.
 
OKLAR JOHN BASS’I GÖSTERİYOR 
 
Yine Kabil’de askeri öğrencilere yönelik bombalı saldırıda da 15 kişi hayatını kaybetti. Ülkenin diğer yerlerinde gerçekleşen saldırılarla birlikte Afganistan’da 3 gün içinde hayatını kaybedenlerin sayısı 87’ye yükseldi. 200'den fazla kişi de yaralandı. Sosyal medyada birçok kullanıcı, yaptıkları paylaşımlarda terör saldırılarının sorumlusu olarak Bass’ı gösterdi. 
 
Öcalan değerli şahsiyet değil
 
ABD’nin desteğiyle 4 aylık kuşatma sonucu Rakka’yı DEAŞ’tan alan PKK’nın Suriye uzantısı YPG’nin terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın posterini açarak yaptığı kutlamaya ABD’nin Ankara Büyükelçiliği de tepki gösterdi. Elçilikten yapılan açıklamada, ABD hükümetinin terörizme karşı savaşta ve bölgesel istikrarın artırılmasında Türkiye ile yakın çalışma içinde olduğu kaydedilerek, “PKK, Yabancı Terör Örgütleri listesinde yer alan bir örgüttür ve Öcalan, PKK ile bağlantılı terörizm faaliyetleri yüzünden Türkiye'de hapiste bulunmaktadır. Saygı görmeye değer bir şahsiyet değildir” denildi. 
 
Konsolos da Trump'a savaş açmış 
 
ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Jennifer Davis’in sosyal medya paylaşımları kafaları karıştırdı. Twitter hesabından ülkesinin başkanı Donald Drump ve yönetimine karşı savaş açan Davis, Trump’ı itibarsızlaştırmaya çalışan tüm yorumları paylaşırken, demokratların adayı Hillary Clinton’a tam destek vermekten çekinmiyor. Clinton ve Obama döneminin Dışişleri Bakanı John Kerry’nin yönetici asistanlığını da yapan Davis’in, eski ABD Büyükelçisi John Bass’la birlikte Türkiye ve ABD arasındaki ilişkileri bozmak için özel bir çaba harcayan ekipte yer aldığı belirtiliyor. 
(Kaynak: Güneş)