29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

ABD Başkanı Trump’tan Rusya lideri Putin’e: ‘Beyaz Saray’ı dikkate alma’

Batılı müttefikleriyle ABD arasındaki ilişkinin seyrine etki edecek kritik NATO Zirvesi’ne bir gün kala Başkan Donald Trump, bir skandala daha imza attı. Amerikan basını, Trump’ın Rusya lideri Putin’e “Beyaz Saray’daki aptalları dinleme” dediğini yazdı.

11 Temmuz 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
ABD Başkanı Trump’tan Rusya lideri Putin’e: ‘Beyaz Saray’ı dikkate alma’

Atlantik ittifakından askeri koruma talep eden Avrupalı ülkelerin savunma bütçesine yaptığı katkıyı az bulan ve Rusya’nın Kırım’ı ilhakını tanımayı teklif eden ABD Başkanı Donald Trump, Batılı müttefikleriyle ilişkilerinin geleceği için kritik önemdeki NATO Zirvesi’ne bir gün kala yeni bir skandalla gündeme geldi. Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı son görüşmesinde, mevkidaşına Beyaz Saray’ı dikkate almaması gerektiğini söylediği ortaya çıktı.

ONLAR APTAL İNSANLAR…

Amerikan New York Times gazetesinin haberine göre, Beyaz Saray yetkilileri, Trump’ın Putin’in 18 Mart’ta Rusya’da yapılan seçimlerde edindiği zaferden dolayı tebrik etmesini engellemeye çalıştı. Danışmanlarını dinlemeyerek Rus lideri tebrik eden Trump, telefon görüşmesinde Beyaz Saray yetkililerini ‘aptal’ olarak nitelendirdi. Putin’e “Onlar aptal insanlar, onları dinlememelisin” diyen ABD Başkanı, Rus mevkidaşına iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmenin öneminden bahsetti. Putin ve Trump’ın 16 Temmuz’da Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de ilk kez tam formatta bir yüz yüze görüşme gerçekleştirmesi ve ikili ilişkiler ile Suriye gibi birçok konuyu ele alması bekleniyor.

PUTİN DOST DEĞİL RAKİBİMİZ

Öte yandan, NATO Zirvesi için Brüksel’e gelerek İttifak’ın Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le görüşen Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Trump’a dostunun kim olduğunu sordu. Tusk, “Sayın Başkan, yarın NATO zirvesinde görüştüğümüzde ve Helsinki’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünüzde lütfen şunu aklınızda bulundurun, stratejik ortağınız kim, stratejik probleminiz kim” ifadelerini kullandı. Tusk’a yanıt veren Trump ise Putin’in rakip olduğunu söyledi. Trump, “Putin, dost mudur düşman mıdır, bunu söyleyemem, ama o bir rakip”  dedi.

İŞİNE GELEN YARGICI SEÇTİ

ABD, Başkanı Donald Trump’ın Yüksek Mahkeme için aday gösterdiği yargıcı konuşuyor. Başı Rusya soruşturmasıyla dertte olan Trump Yüksek Mahkeme’ye, ABD başkanlarının görevde bulunduğu süre boyunca cezai soruşturmalar ve kamu davalarından muaf olmalarını istemesiyle tanınan Brett Kavanaugh’ı aday gösterdi. Beyaz Saray’da Kavanaugh’ı tanıtan Trump “Harika bir yargıç” derken, muhafazakar hukuçu ise “Hiçbir Başkan Yüksek Mahkeme adaylığı için sizin kadar fazla ve farklı altyapıdan insana danışmadı. Size minnettarım ve bana olan güveninizden onur duydum” ifadelerini kullandı. Washington Temyiz Mahkemesi Yargıcı Kavanaugh, eski başkanlardan George W. Bush’un danışmanlığını yapmıştı.

Grenell’den Almanya’ya İran markajı

ABD’nin İran’la nükleer anlaşmadan çekilip yeni ekonomik yaptırımlar dayatmasıyla patlak veren gerilim Almanya’ya taşındı. Washington yönetimi, Tahran’ın yaptırımların ekonomik tahribatını azaltma önlemi olarak Almanya’daki 300 milyon avroluk nakit parasını çekmesini engellemek için harekete geçti. Bild gazetesine konuşan ABD’nin Berlin Büyükelçisi Richard Grenell, Almanya’dan İran’ın bankalardan para çekmesini engellemesini istedi. Tahran’ın ülkeye götürmesinden ‘son derece’ endişeli olduklarını belirten Grenell, Alman bu planı bozacağını umduklarını kaydetti.

‘Sevgili ABD, az sayıdaki müttefikinin kıymetini bil’

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Brüksel’de gerçekleştirilecek NATO Zirvesi öncesi, ABD Başkanı Donald Trump’a “Dostlarınızın kıymetini bilin” çağrısında bulundu. NATO bütçesine yaptığı yetersiz katkı nedeniyle her gün Avrupa’yı eleştiren Trump’a seslenmek istediğini söyleyen Tusk, “Dostlarınızın kıymetini bilin, neticede çok fazla dostunuz yok” ifadelerini kullandı. “Amerika´nın Avrupa´dan daha iyi bir müttefiki yoktur ve olmayacaktır” diyen Tusk, “Para önemli tabii, fakat içten bir dayanışma daha da önemli” diye konuştu.