29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Bu karede neden yokuz kıskançlığı

Suriye’de barış için Türkiye, Rusya ve İran’ın güçlü iş birliği Batı’da rahatsızlığa yol açtı. Bölgede etkisizleşen ve masaya oturamayan ABD, İngiltere ve Fransa göstermelik operasyonla Astana Süreci’ni hedef aldı.

17 Nisan 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Bu karede neden yokuz kıskançlığı

Astana Süreci’yle çözüm yoluna giren Suriye krizinde denklem dışı kalan Fransa, İngiltere ve ABD’nin Esad rejimine yönelik saldırılarının kodları deşifre oldu. Saldırının asıl hedefinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncülüğünde Türkiye, Rusya ve İran’ın yürüttüğü ve ‘Batı’nın dışında kaldığı Astana Süreci’ni akamete uğratmak olduğu ortaya çıktı. Esad’a atılan bombaların Esad’ın sivilleri katletmesini önlemeyi hedeflemediği, Ortadoğu’yu 100 yıl önce Skyes-Picot Anlaşması ile parselleyen Fransız-İngiliz ortaklığının ABD’yi de ikna ederek yeniden şekillenen bölgeye yeniden hakim olmayı amaçladığı bildirildi. 

Yeni oyunu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, verdiği bir röportajda ifşa etti. Macron, ABD ordularının uzun süreli bir çözüm amacıyla Suriye’de kalması ve hava saldırısı için ABD Başkanı Donald Trump´ı kendisinin ikna ettiğini söyledi. Macron,  “Trump’ı, saldırıların kısıtlanması konusunda da ikna ettik. Trump 10 gün önce ‘ABD Suriye’den çekilmeli’ demişti. Biz, ABD´nin Suriye´de uzun süreli bir çözüm amacıyla kalması için Trump’ı ikna ettik” dedi. Macron, ayrıca “Biz bu operasyon ile Türkler ve Rusları ayırmayı başardık. Türkler kimyasal saldırıyı kınadılar ve ardından operasyonu desteklediklerini söylediler” ifadelerini kullandı. 

3 ÜLKE ‘DEVAM’ DEDİ

Rusya, Türkiye ve İran’dan Astana Süreci’ni hedef alan ABD, İngiltere ve Fransa’ya gayet net cevap verdi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Suriye’ye yönelik saldırının Rusya ve Türkiye’yi (birbirinden) ayırmadı” dedi. Peskov Macron’un sözlerini değerlendirirken “Moskova ve Ankara’nın görüşlerinin bir dizi konuda birbirinden farklılık gösterdiği kimse için sır değil. Fakat bu durum, görüş alışverişi yapmaya ya da görüşlerimizdeki bu farklılıkları tartışmaya devam etmemizi engellemiyor” diye konuştu. Kremlin Sözcüsü “En önemlisiyse, bu farklılıklar, büyük ekonomik projeler ve diğer çeşitli projelerde işbirliğimizi pek çok açıdan geliştirmemize yansımıyor” ifadesini kullandı.Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Farklı düşüncelerimiz olabilir ama Rusya’yla ilişkilerimiz Macron’un sözleriyle bozulacak değil” değerlendirmesi yaptı. Macron’un sözlerine Tahran’dan da tepki geldi. 

İRAN: UYANIK OLMALIYIZ

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Astana’nın devam etmesi gerektiğini belirtti. ABD’nin Astana görüşmelerinden rahatsız olduğunu dile getiren Kasımi, “ABD bu saldırılarla üç ülke (Türkiye, Rusya ve İran) arasında ayrılık çıkarmaya çalışıyor. Bu ülkeler uyanık olmalıdırlar ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumaya yönelik çalışmalarına devam etmelidirler” dedi.       

Macron’a ABD’den yalanlama!

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un “Trump’ı Suriye’de kalma konusunda ikna ettiği” sözlerine Washington’dan yalanlama geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Elizabeth Huckabee Sanders “ABD’nin (Suriye’deki) amacı değişmedi. Başkan, Amerikan kuvvetlerinin en kısa sürede eve dönmelerini istediği konusunda net. DEAŞ’ı tamamen yok etme ve geri dönmesini engelleyecek koşulları oluşturma konusunda kararlıyız” ifadesini kullandı.   

ABD SENATOSUNDA KONUŞULAN FOTOĞRAF

ABD Başkanı Donald Trump’ın Dışişleri Bakanı olarak aday gösterdiği CIA Başkanı Mike Pompeo, geçen Cuma günü senatoda ifade verirken Demokrat senatör Bob Menendez’in kritik sorusuyla karşılaşmıştı. Soru ve verilen cevap Astana Süreci’ne karşı başlatılan hamleleri açıklıyor. Menendez, Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ankara Zirvesi’ndeki fotoğraflarını göstererek “Bu fotoğraf 4 Nisan’da çekildi. Bana bu fotoğraftaki sorunu söyler misiniz? Bu üç lider Suriye’de ne olacağını konuşuyor ve ABD orada bile değil. Bunun müttefikimiz İsrail açısından sonuçları nedir?” diye sordu. Pompeo da “Bir dizi sorunun çözümü için kuvvetli bir diplomatik çaba içinde olmalıyız. Onlar Suriye’yi nasıl paylaşacaklarını konuşmak amacıyla oradaydılar. Bu nedenle de Amerikalılar da tartışmanın parçası olmalı. Bu görüşmelerin parçası olabiliriz” cevabı vermişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve Rus lider Putin, 4 Nisan’da Ankara’da zirve gerçekleştirmişti.

MACRON O KAREDE YER ALMAK İSTEDİ 

Çavuşoğlu “Guta’da kimyasal saldırılar artmasaydı Erdoğan, Putin ve Ruhani’yle görüşecektim” diyen Fransa liderini yalanladı: Macron, üçlü zirve yapılmadan önce Ankara’ya gelip zirveye katılmak istediğini söyledi. Bu gelişme Guta’daki saldırıdan önceydi. Zirveye dahil edilmeyince gelmedi. 

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bakanlıkta yaptığı ikili  görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İlk açıklamayı Çavuşoğlu yaptı… 

- YALANLANDI: (Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Türkiye ile Rusya’yı ayırdık”, “Doğu Guta’da kimyasal saldırılar artmasaydı Türkiye’ye gelip Erdoğan, Putin ve Ruhani ile görüşmeyi planlıyordum” şeklindeki açıklamalarını değerlendirdi) Maalesef birçok Avrupalı dostumuz işin ciddiyetinden uzak popülizmi tercih ediyor ve Fransa Cumhurbaşkanı’nın yaptığı açıklamalar da farklı ülkeler tarafından da yalanlandı. Bir Cumhurbaşkanı’na yakışır şekilde açıklama bekliyoruz. 

- DOĞRULARI SÖYLEYELİM: Macron, üçlü zirve yapılmadan önce Ankara’ya gelmek ve bu zirveye katılmak istediğini söyledi. Cumhurbaşkanımız da Rusya ve İran liderini aradı. Rusya, ‘Herhangi bir mahsuru yok, gelebilir’ dedi. İran ise ‘Üçlü toplantımızı yapalım, daha sonra 3+1 Fransa ile toplantımızı yapalım’ dedi. Ama bu gelişmeler, Doğu Guta’da kimyasal silahların kullanılmasından önceydi. Bu olaylarla hiçbir ilgisi yok. Bundan bağımsız gelmek istedi ve üçlü toplantıya dahil edilmeyince de gelmedi. Olayı başka yerlere çekmeyelim. Doğruları söyleyelim ki herkes bilsin. 

- FARKLI DÜŞÜNMÜYORUZ: Türkiye bu saldırı olduğu için Rusya ya da İran ile farklı düşünmediğini, daha önce kimyasal silah kullanıldığı zaman da karşı çıktık. Türkiye’nin İran ve Rusya ile iş birliğinin tek amacı ateşkesi tesis etmek ve bu şekilde kimyasal silahların kullanmasını önlemek ve siyasi sürece katkı sağlamaktır. 

- İLİŞKİLERİMİZ GÜÇLÜ: ‘Fransa burada bir müdahalede bulundu, o nedenle Türkiye ile Rusya’yı ayrıştırdı’ sözü doğru bir söz değil. Bizim farklı düşüncelerimiz olabilir ama Rusya ile ilişkilerimiz Fransa Cumhurbaşkanı’nın ayıracağı kadar zayıf değil. Rusya ile güçlü ilişkilerimiz var. 

- EGE’DE GERİLİM: (Ege’de Yunanistan ile artan gerilim ve son olarak yaşanan bayrak dikme krizi) Yunanistan bizim komşumuzdur. İlişkilerimizi her alanda geliştirmek için birlikte adımlar attık. Yunanistan ile iyi günde de kötü günde de beraber olmalıyız. Sorunlar var mı, var. İhtilaflı konularımız var mı? Evet var. Bu ihtilaflı konulara bir çözüm bulmak için istikşafi görüşmeleri de sürdürüyoruz. Görüş ayrılığı olduğu zaman tırmandırmadan üstesinden gelmemiz lazım. Yapılması gereken şey gerginliğe yol açacak adımlardan kaçınmaktır. Yunanistan’ın bir savunma bakanı var… Popülizmi seviyor. Aşırı sağ partiden.  Partinin de lideri. Tamam da onun şımarıklığı iki ülke arasındaki ilişkileri bozacak düzeye gelmemesi lazım. Biz iki NATO müttefiki ülke olarak daha pozitif gündeme odaklanmamız lazım.   

MÜNBİÇ MODELİ

“Münbiç’te YPG unsurları kalmış. Buraları kimin yöneteceğine ya da buraların güvenliğiyle ilgili kimlerin görev alacağına ABD ile beraber karar vereceğiz, yol haritasına göre. Münbiç modeli başarıyla uygulandıktan sonra diğer bölgelerin de istikrara kavuşması için Münbiç modelini  uygulayacağız. Kısaca çerçevesi bu. Detayları var. Onaylandıktan sonra detayları sizlerle paylaşabiliriz. Şimdi bu yol haritası uygulanırsa hiçbir problem yok.”

TÜRKİYE’YE DESTEK

Çavuşoğlu ve Stoltenberg ortak basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, “Başka hiçbir müttefik Türkiye kadar terör saldırılarından çekmemiştir. NATO’nun buradaki varlığı, Türkiye’yi desteklemek ve yardım etmek içindir” diye konuştu.