26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Hanta Virüs tanısı nasıl konur? Çin'deki yeni virüsün tedavisi var mı?

Çin'deki yeni virüsün tedavisi var mı? Hanta Virüs tanısı nasıl konur? gibi soruların yanıtları tüm herkes tarafından yoğun bir şekilde araştırılmaya başlandı. Çin'de koronavirüsün ardından yeni virüs oraya çıktığı gündemde. Ülkenin Yunnan eyaletinde bir kişinin otobüste hayatını kaybettiği, yapılan test sonucunda hayatını kaybeden kişinin hanta virüsünü taşıdığı açıklandı.

25 Mart 2020 Çarşamba 09:19 - Güncelleme:
Hanta Virüs tanısı nasıl konur? Çin'deki yeni virüsün tedavisi var mı?

Çin'de koronavirüsün ardından yeni virüs oraya çıktığı konuşuluyor. Ülkenin Yunnan eyaletinde bir kişinin otobüste hayatını kaybettiği, yapılan test sonucunda hayatını kaybeden kişinin hanta virüsünü taşıdığı açıklandı. Bu haberler endişe yarattı. Tüm vatandaşlar Çin'deki yeni virüsün tedavisi var mı? Hanta Virüs tanısı nasıl konur? gibi soruların yanıtlarını araştırmaya başladılar. Çin'deki yeni virüs 'Hanta Virüs' hakkında merak edilenlerin tümüne haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz. İşte tüm detaylar.. 

ÇİN'DEKİ YENİ VİRÜSÜN TEDAVİSİ VAR MI?

Hantavirus enfeksiyonun aşısı veya spesifik bir tedavisi yoktur.Hastanın hayati fonksiyonları desteklenmelidir.

Hantavirüs Pulmoner Sendrom gelişmişse, erken dönemde entübasyon ve yoğun bakım şartlarında Oksijen inhalasyon tedavisi ile solunum, sıvı replasmanı ile de kan basıncı desteklenmelidir.

Hantavirüs Ateşli Renal Sendrom gelişmişse de Hemodiyaliz hayat kurtarıcı olabilir.Her ne kadar henüz ispatlanmamış olsada bazı çalışmalar Ribavirin gibi bazı antiviral ilaçların hayati tehlikeyi azaltmak üzerinde etkisi olduğunu düşündürmektedir.

Bilim adamları bu virüse karşı aşı geliştirme çalışmaları sürdürmektedir.

Hanta virüsü nedir? Hanta virüsü belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır?

HANTA VİRÜS TANISI NASIL KONUR?

Serolojik test yöntemiyle: ELISA ve Immünfloresansta testi ile Ig G, Ig M bakılması

İmmunuhistokimyasal tekniklerle virüs izolasyonu

PCR

Gibi özel tekniklerle virüs izole edilebilmektedir.

HANTAVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hantavirüs enfeksiyonları damar çeperlerinin hasar gördüğü viral bir hastalıktır. Damar geçirgenliğinin artması ve trombositopeni sonucu hemorajik (kanamalı) belirtilerle seyredebilir.Hipertansiyona, akciğer ödemi, böbrek yetmezliği ve şoka kadar gidebilen ölümcül bir tabloya yol açabilir.

Erken belirtiler: Yorgunluk, ateş, kalça, sırt, omuz gibi büyük kas gruplarında ağrıyı içerir. Ayrıca baş ağrısı, baş dönmesi, karın ağrısı, ishal, bulantı gibi nonspesifik semptomlar da görülebilir.

Geç belirtiler: Hastalığın başlangıcından 4-10 gün sonra, Hantavirüs Pulmoner Sendromu tablosu gelişir.Akciğer ödemi ve buna bağlı olarak öksürük, nefes darlığı gibi geç bulguları görülür.HFRS sendromu gelişmişse: Oliguri (idrar miktarında azalma) ve böbrek yetmezliği gelişir.

Nadiren geç tablo olarak kulak ağrısı, boğaz ağrısı gibi nadir semptomlar da görülebilir.

HANTA VİRÜS NASIL BULAŞIR?

Fareler ve diğer bazı kemirgenler hantavirus taşıyıcısıdır.Özellikle kırsal bölgelerde ve şehirlerde insanlar için ciddi tehlike teşkil ederler. Dünyada da oldukça yaygındır.

· Kemiricilerde kronik asemptomatik bir enfeksiyon oluşur. Viremi neticesinde viruslar en yoğun olarak hayvanın dalak, böbrek ve daha çok da akciğerlerinde yerleşir.Virusu taşıyan asemptomatik kemiricilerin idrarı, dışkısı ve sekresyonları çevreyi ve ortam havasını enfekte edebilir.

· İnsana bulaşma yolunun özellikle enfekte kemirgenlerinin virüs bulaşlı çıkartılarının, solunması aracılığıyla olduğu düşünülmektedir.

· Kemirgenin insanı ısırmasıyla virus geçişi çok nadirdir.

· Hantavirüs temasla insandan insana geçmez.

· Kemirgenlerin çıkartılarıyla kirlenmiş yiyeceklerle bulaşıp bulaşmadığı ise virüsün mide asidine dirençsiz oluşu nedeniyle şüphelidir.

· Yapılan araştırmalar virüsün kan transfüzyonuyla da geçmediğini göstermiştir.

· Hantavirusun inek, tavuk gibi çiftlik hayvanları veya kedi, köpek gibi ev hayvanları tarafından taşınmazlar, ancak bu hayvanlar kemiricilerle temas halindeyseler onların çıkartılarını taşıyarak aracılık yapabilirler.