19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Hanta virüsü belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır? Hanta virüsü nedir?

Hanta virüsü nedir? Hanta virüsü belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır? gibi soruların yanıtları yoğun bir şekilde araştırılıyor. Çin'den dünyaya yayılan ve 17 bin 138 kişinin hayatını kaybettiği koronavirüsünde vaka sayısı ve can kaybı sayıları giderek artıyor. Dünya korona virüsü şokunu atlatamadan Çin'de yeni bir virüsün endişesini yaşamaya başladı. Hanta virüsüne dair araştırmalar hız kazandı.

25 Mart 2020 Çarşamba 09:22 - Güncelleme:
Hanta virüsü belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır? Hanta virüsü nedir?

Hanta virüsü nedir? sorusunun yanıtı yoğun bir şekilde araştırılmaya başlandı. Çin'de korona virüsünün ardından yeni virüs oraya çıktığı ifade ediliyor. Ülkenin Yunnan eyaletinde bir kişinin otobüste hayatını kaybettiği, yapılan test sonucunda hayatını kaybeden kişinin hanta virüsünü taşıdığı belirtildi. Bu haberin ardından Hanta virüsü belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır? gibi soruların yanıtları merak konusu oldu. Hanta virüsü hakkında merak edilenlerin tümüne haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz.  

HANTA VİRÜSÜ NEDİR?

Fare gibi bazı kemiriciler, Hanta virüsü taşımakta ve etrafa bıraktıkları vücut atıklarının doğrudan temas veya solunum yolu ile alınmasıyla insana bulaşmaktadır. 50’li yıllarda ilk kez Kore’de rastlanan bu hastalığın iki tipi mevcut: Akciğer yetmezliğine neden olan tip Amerika kıtasında, böbrek yetmezliğine yol açan tip ise daha çok Asya ve Avrupa kıtasında görülmektedir.

Çin'deki yeni virüsün tedavisi var mı? Hanta Virüs tanısı nasıl konur?

HANTA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hantavirüs enfeksiyonları damar çeperlerinin hasar gördüğü viral bir hastalıktır. Damar geçirgenliğinin artması ve trombositopeni sonucu hemorajik (kanamalı) belirtilerle seyredebilir.Hipertansiyona, akciğer ödemi, böbrek yetmezliği ve şoka kadar gidebilen ölümcül bir tabloya yol açabilir.

Erken belirtiler: Yorgunluk, ateş, kalça, sırt, omuz gibi büyük kas gruplarında ağrıyı içerir. Ayrıca baş ağrısı, baş dönmesi, karın ağrısı, ishal, bulantı gibi nonspesifik semptomlar da görülebilir.

Geç belirtiler: Hastalığın başlangıcından 4-10 gün sonra, Hantavirüs Pulmoner Sendromu tablosu gelişir.Akciğer ödemi ve buna bağlı olarak öksürük, nefes darlığı gibi geç bulguları görülür.HFRS sendromu gelişmişse: Oliguri (idrar miktarında azalma) ve böbrek yetmezliği gelişir.

Nadiren geç tablo olarak kulak ağrısı, boğaz ağrısı gibi nadir semptomlar da görülebilir.

HANTA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Fareler ve diğer bazı kemirgenler hantavirus taşıyıcısıdır. Özellikle kırsal bölgelerde ve şehirlerde insanlar için ciddi tehlike teşkil ederler. Dünyada da oldukça yaygındır.

Kemiricilerde kronik asemptomatik bir enfeksiyon oluşur. Viremi neticesinde viruslar en yoğun olarak hayvanın dalak, böbrek ve daha çok da akciğerlerinde yerleşir.Virusu taşıyan asemptomatik kemiricilerin idrarı, dışkısı ve sekresyonları çevreyi ve ortam havasını enfekte edebilir.