29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Diplomatik berdel

Rus ordusu, Kırım’a girerek, Akmescit’e ulaştı. Obama’nın Putin ile 90 dakika süren telefon konuşmasına karşın Batı’dan işgale somut bir tepki yok.

3 Mart 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Diplomatik berdel

Rusya, Ukrayna’da Moskova yanlısı yönetimin devrilerek, Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen yönetimin başa gelmesi üzerine resmen Kırım’ı işgal etti. Uluslararası güçlerin ise Rusya ile Kırım nedeniyle herhangi bir çatışmaya girme niyetleri yok gibi. Her ne kadar önceki akşam ABD Başkanı Barack Obama, Rus lider Vladimir Putin ile 90 dakikalık bir telefon konuşması yapmış olsa da, Rusya’nın Kırım’daki girişimlerini engelleyecek herhangi bir somut adım atılmadı. Batı ile Rusya arasında. “Ukrayna senin, Kırım benim olsun,” şeklinde özetlenenebilecek sessiz bir uzlaşıdan sözediliyor.

Ve Rus askerleri Kırım’da

Kırım’ın başkenti Akmescit’te, Ukrayna’ya ait Deniz Kuvvetleri binasıyla İçişleri Bakanlığına bağlı Emniyet binasının önüne Rus askerleri geldi. Rus askerlerinin, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Akmescit’teki (Simferopol) Ukrayna Deniz Kuvvetleri’ne ait birlik ve Emniyet Müdürlüğü binası yanındaki bekleyişi sürerken, Rusya yanlıları da Deniz Kuvvetleri binası önünde sloganlar atıyor. Öğlen saatlerinde askeri bir araçla Akmescit’teki Ukrayna Deniz Kuvvetleri birliği binasının önüne gelen 12 Rus askeri, binanın yaklaşık 100 metre kadar ilerisinde bekleyişini sürdürüyor. Binanın önünde ise 100’e yakın Rusya yanlısı gösterici, Rusya lehine sloganlar atıyor. Söz konusu binayı çevreleyen sokaklar ise trafiğe kapatılmış durumda.  Akmescit’teki Emniyet Müdürlüğü yanında da bir Rus askeri aracı beklemeye devam ediyor. Emniyet Müdürlüğü binasının yanında 11 Rus askeri bulunuyor. Deniz Kuvvetleri ve Emniyet Müdürlüğü binası önünde bunlar yaşanırken, Parlamento binası önünde de Rusya yanlısı göstericiler toplanmaya devam ediyor.

Putin telefona çıkmadı

Ukrayna Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr  Turçinov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Dmitriy Medvedev ile telefon görüşmesi yapmak istediğini ancak ulaşamadığını hatırlatarak, bunun ardından Rusya Devlet Duması Başkanı Sergey Narişkin ile  telefonda görüştüğünü belirtti.

Kiev’in çağrısı hedefe ulaşmıyor

Parlamento tarafından kabul edilen diğer ülkelere yapılan çağrı bildirileriyle ilgili olarak konuşan Turçinov, Ukrayna’nın güvenliğinin garantörü olan ülkelerin, üstlendiği sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini ve çağdaş dünyanın, Ukrayna’yı destekleyerek, ülkedeki durumun normalleştirilmesi ve olası askeri saldırı girişimlerinin önlenmesi yolunda belirgin adımlar atması gerektiğini kaydetti.    

NATO’dan Rusya’ya: Askerini geri çek

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen tarafından açıklanan ve 28 üye ülkenin onayına sahip bildiride, Kırım’daki Rus askeri gerginliği tırmanması kınanırken, Rus Parlamentosu’nun Ukrayna’da Rusya Federasyonu silahlı güçlerinin kullanılmasına izin vermesinden duyulan ciddi endişenin altı çizildi. Kırım’daki, son gelişmeler ışığında daimi temsilciler düzeyinde toplanan Kuzey Atlantik Konseyi (NAC) toplantısında kabul edilen açıklamada, Rusya’dan bu ülkedeki askerlerini geri çekmesi talep edildi. Rusya’nın Ukrayna’da askeri güce başvurmasının, uluslararası hukuk ihlali olduğunun ve NATO-Rusya Konseyi ile Barış İçin Ortaklık ilkelerine ters düştüğünün vurgulandığı açıklamada, “Rusya, BM Sözleşmesi’nden kaynaklanan uluslararası yükümlülüklerine ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ruhu ve ilkelerine saygı göstermeli” denildi.

Ukrayna’da kısmi seferberlik ilan edildi

Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu (MGSK) Sekreteri Andrey Parubiy, kısmi seferberlik ilan edildiğini bildirdi. Parubiy, basına yaptığı açıklamada, ülkede askerlik yapabilecek vatandaşlar için kısmi seferberlik ilan edildiğini kaydederek, bunun MGSK kararı üzerine Devlet Başkanı Vekili Aleksandr Turçinov tarafından imzalanan kararname ile yürürlüğe girdiğini söyledi. Parubiy, MGSK kararıyla ordunun da tam hazır duruma getirildiğini belirtti. Andrey Parubiy, Dışişleri Bakanlığı’nın, Budapeşte Memorandumu çerçevesinde garantör ülkelere, ülke güvenliğinin sağlanması ve istişarelerin yapılması için çağrıda bulunmakla görevlendirildiğini kaydetti. Parubly, Bakanlar Kurulu’nun da vatandaşların güvenliğinin sağlanması için gereken kaynağı ayıracağını ifade etti.