3 Mayıs 2024 Cuma / 25 Sevval 1445

Esad’dan İdlib’de DEAŞ oyunu

İdlib’e saldırı hazırlığı boşa düşen Esad rejimi, bölgeyi karıştırmak için harekete geçti. DEAŞ’la anlaşan rejim, 400 teröristi İdlib’in güneyine yerleştirdi.

26 Eylül 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Esad’dan İdlib’de DEAŞ oyunu

Soçi mutabakatı ile İdlib’e yönelik saldırı planı suya düşen Esad rejimi, bölgeyi karıştırmak için terör ortaklarından DEAŞ’a sarıldı. Ülkenin güney doğusunda yer alan Deyr ez-Zor’da sözde terör örgütü DEAŞ’la mücadele eden Esad’a bağlı birliklerin eli kanlı örgütle bir takas anlaşması yaptığı ortaya çıktı. Buna göre, Deyr ez-Zor kırsalında sıkıştırılan DEAŞ’lı teröristler, ellerindeki 30 Dürzi rejim militanı esiri serbest bırakması karşılığında, İdlib’e sevk edilecek. 

KARIŞIKLIK ÇIKARACAKLAR 

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) haberine göre, Esad rejimi ile DEAŞ arasında bir takas anlaşması yapıldı. DEAŞ’ın elindeki 30 Dürzi’yi Esad’a teslim edeceğini bildiren SOHR, buna karşılık örgüte mensup 400 teröristin sorunsuz bir şekilde İdlib yakınlarındaki rejim bölgesine yerleştirileceğini kaydetti. Deyr ez-Zor vilayetinin Irak sınırındaki Elbukemal’den tahliye edilecek DEAŞ’lıların, İdlib yakınlarına sevkinin muhaliflerin kontrolündeki bölgede karışıklık yaratmak adına gerçekleştirileceği ifade edildi. 

HEDEF ŞAM’IN GÜVENLİĞİ 

Lübnanlı El Akhbar gazetesi ise 400 DEAŞ’lının İdlib’e getirilmesini öngören anlaşma karşılığında Esad rejiminin Suveyda vilayeti sınırında bulunan ve Şam yakınlarındaki Talul El Safa bölgesinin kontrolünü ele geçireceğini yazdı. El Akhbar’ın haberinde mutabakat uyarınca rejim milislerinin Elbukemal’e yönelik bir terör örgütü DEAŞ saldırısını da engellediği dile getirildi. 

Suriye’de rejim değişikliği rafa kalktı

ABD’nin BM Temsilcisi Nikki Haley, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın geleceğiyle ilgili bir soruyu cevaplarken “Şimdilik iktidarda kalacak. ABD kesinlikle hiçbir şekilde onu zorla iktidardan göndermeye çalışmayacak” dedi. CBS News’un ‘Face the Nation’ programına katılan Haley, İran, Suriye, Kuzey Kore, Çin ve Rusya ile ilgili soruları cevapladı. Sunucunun “7 yıllık savaşta Suriye rejimi lideri Esad’ın başına iktidarını konsolide etmekten başka bir şey gelmedi. Oldukça uzun zaman iktidarda kalacağını kabul etmenin vakti gelmedi mi?” sorusunu yanıtlayan Haley şu ifadeleri kullandı: “Esad’ın iktidarda olduğu bir Suriye hayal etmek zor. Bence şimdilik iktidarda kalacak. ABD kesinlikle hiçbir şekilde onu zorla iktidardan göndermeye çalışmayacak. Ama onun kalacağını da düşünmüyoruz.”