30 Nisan 2024 Salı / 22 Ramazan 1445

Filistin Hükümeti İsrail’i yargılatmakta kararlı

İsrail’e karşı Gazze’de savaş suçu işlediği gerekçesiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuran Fransız avukat Gilles Devers, “İsrail’i sonunda UCM’de yargılanırken görme şansımız var” açıklamasında bulunarak, Filistin Hükümeti’nin bu konuda kararlı davrandığını söyledi.

23 Ağustos 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Filistin Hükümeti İsrail’i yargılatmakta kararlı

Filistin adına, İsrail’e karşı Gazze’de savaş suçu işlediği gerekçesiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) başvuran Fransız avukat Gilles Devers, “İsrail’i sonunda UCM’de yargılanırken görme şansımız var” dedi.

Şantaj ve baskı var

Filistin hükümetinin 2009 ve 2014 arasındaki kararlılık farkına dikkati çeken Devers, “Hamaslılar da dahil Filistinli yetkililer 2 binden fazla kişinin öldüğü ‘Koruyucu Hat Operasyonu’nda işlediği savaş suçları nedeniyle İsrail’in UCM’de yargılanmasının arkasında hiç bu kadar kararlı durmadı. Savcılık Bürosu’na çok baskı var. Hukuki süreç uzun sürse de tüm şantaj ve baskılara göğüs gereceğiz. BM ve Güvenlik Konseyi’ne güvenmiyoruz. Tarafsızlığına ve bağımsızlığa inandığımız UCM, harekete geçmez ve Filistin’e kapıları kapatırsa meşruluğunu kaybeder. Filistinliler şiddete karşı adaleti seçti. Uluslararası toplum bunu desteklemeli” dedi. 

Dün gece de bomba yağdırdı

       İsrail’in dün geceki hava saldırılarında 4 Filistinli şehit oldu, 50’den fazla kişi yaralandı. İsrail’in Gazze saldırılarında 7 Temmuz’dan bu yana 2 bin 91 Filistinli hayatını kaybetti, 10 bin 500 kişi yaralandı. İsrail’in güneyine havan topu düşmesi sonucu 4 yaşındaki İsrailli bir çocuğun ise hayatını kaybettiği ileri sürüldü. Başbakan Binyamin Netanyahu “Hamas, bu saldırının bedelini ağır ödeyecek. Hamas ve Gazze’deki diğer örgütlere karşı operasyonları artıracağız” açıklaması yaptı. Ateşkesin bozulmasından bu yana Gazze’den İsrail’e 390 roket atıldığı bildirilirken, roketten 60’nın ‘Demir Kubbe’ füze savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildiği, 20’sinin Gazze’ye 310’unun da İsrail’e düştüğü belirtildi. Kassam Tugayları ise Ben Gurion Havalimanı’nı yerel yapım füzeyle vurduğunu duyurdu. Bu arada Gazze’deki Filistinli gruplara bağlı emniyet birimlerinin, “İsrail adına casusluk yaptığı” gerekçesiyle 11’i sabah saatlerinde, 7’si de öğleden sonra olmak üzere dün toplam 18 kişiyi idam ettiği bildirildi.

İhaneti, yalanı unutulmamalı

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye, “Ateşkes için arabuluculuk yapanlar, İsrail’in ihanetini, sözünü tutmamasını, kadın ve çocukları öldürmeye, toplu aile katliamları yapmaya devam etmesini hesaba katmalı” açıklamasında bulundu. Heniyye, İsrail’in, Kassam Tugayları’nın önde gelen komutanlarını öldürmesine ilişkin ise, “Hamas tarihi, komutanları öldürüldüğünde hareketin daha da güçlendiğini birçok kez ortaya koydu” ifadesini kullandı. Heniyye, “İsrail, saldırılarının başından bu yana Kassam Tugayları ve diğer Filistinli grupların önünde ağır bedeller ödedi. Direniş grupları, İsrail ordusunun kibrini paramparça etti” dedi.