17 Haziran 2024 Pazartesi / 11 ZilHicce 1445

Soykırımcı İsrail, UAD'nin kararına rağmen Refah'a ikinci kez saldırdı

Soykırımcı İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı havadan, denizden ve karadan saldırılar 232 gündür aralıksız devam ediyor. Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) dün İsrail hakkında Refah kentindeki saldırılarını durdurma kararı almasına rağmen İsrail ordusu bu sabah Refah'a ikinci kez düzenlediği saldırıda bir Filistinliyi şehit etti.

25 Mayıs 2024 Cumartesi 07:20 - Güncelleme:
Soykırımcı İsrail, UAD'nin kararına rağmen Refah'a ikinci kez saldırdı

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüğü saldırılar, ardında ölü ve yaralıların yanı sıra büyük yıkımlar bırakarak 232. gününde sürüyor.

İSRAİL, UAD'NİN SALDIRILARIN DURDURULMASI KARARINA RAĞMEN REFAH'A İKİNCİ KEZ SALDIRDI

Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) dün İsrail hakkında Refah kentindeki saldırılarını durdurma kararı almasına rağmen İsrail ordusu bu sabah Refah'a ikinci kez düzenlediği saldırıda bir Filistinliyi şehit etti.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre İsrail ordusu, Refah şehrinin Avni Dahir Caddesi'ni hedef aldı. Saldırı sonucu bir Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail savaş uçaklarının, Gazze'nin güneyindeki Sabra Mahallesi'nde Şireytih ailesine ait bir evi bombalaması sonucu bir kadın öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

UAD, yeni tedbir kararlarında, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarını derhal durdurmasına, insani yardımları engellememesine ve suçlarını araştıracak BM görevlilerinin Gazze'ye girişine izin vermesine hükmetmişti.

UAD'nin İsrail hakkındaki yeni tedbir kararlarını açıklamasından kısa süre sonra İsrail ordusuna ait savaş uçakları, dün Refah kentinin merkezindeki birçok bölgeyi yoğun şekilde bombalayarak çok sayıda Filistinliyi yaralamıştı.

İşte dakika dakika İsrail ile Filistin arasında yaşananlar:

01:36 El-Kassam Tugayları: "Gazze Şeridi'nde bir grup İsrail askerini esir aldık"

01:03 İsrail ordusunun Refah'ı bombalaması sonucu 6 kişi öldü

23:33 İsrail'in yoğun bombardımanı Cibaliya'da yüzlerce aileyi yerinden etti

23:13 İsrail askerlerinin alıkoyduğu Gazzeli esirler, gizli hapishanelerde türlü işkencelere maruz kalıyor

23:09 İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan füzelerin iki eve isabet ettiğini duyurdu

21:36 Gazze'deki İsrailli esirlerin aileleri, yakınlarının kurtarılması için savaşın sona ermesini istedi

19:31 Gazze'ye yardım götürmek üzere Norveç'ten yola çıkan Handala isimli gemi Hollanda'ya ulaştı

19:30 İsrail, Hamas'la esir takası müzakerelerine gelecek hafta devam edileceğini açıkladı

18:07 İsrailli bir asker, Gazze'de zafer kazanamazlarsa isyan çıkarma tehdidinde bulundu

17:00 İsrail savaş uçaklarının, Gazze'nin çeşitli yerlerine düzenlediği saldırılarda 8 Filistinlinin öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

16:58 Gazze Şeridi'nde 20 binden fazla hasta ve yaralının, yurt dışında tedavi için İsrail ordusunun Refah'a kara saldırısı düzenledikten sonra Filistin tarafını işgal ettiği Refah Sınır Kapısı'nın açılmasını beklediği belirtildi.

16:54 Kanada ve Avustralya, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını derhal durdurmasına hükmettiği kararı desteklediklerini bildirdi.

16:51 Erzurum'da görev yapan hekim, tıp fakültesi öğrencileri ile sağlık çalışanları, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etmek için düzenledikleri sessiz yürüyüşü 28 haftadır sürdürüyor.

16:50 İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi'nin Refah kentinden Deir el-Balah'a sığınan Filistinliler, barınma ve beslenme ihtiyacını karşılamakta güçlük çekiyor.

16:20 Uluslararası Adalet Divanı, (UAD) dün İsrail hakkında Refah kentindeki saldırılarını durdurma kararı almasına rağmen İsrail saldırılarını artırarak sürdürüyor.

16:13 İsveç'in başkenti Stockholm'de, Filistin ile dayanışma için düzenlenen gösteride protestocular, İsrail Büyükelçiliğine yürüdü.

15:48 Ardahan Özgür Filistin Platformunu tarafından, Filistinlilere destek amacıyla üniversite kampüsünde çadır kuruldu.

15:45 İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 46 artarak 35 bin 903'e yükseldi.

15:32 Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bugün Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail için aldığı kararla ilgili olarak "UAD'nin kararları taraflar için bağlayıcıdır ve bunların, tam ve etkili bir şekilde uygulanması gerekmektedir" dedi.

14:18 İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nin kuzeyine düzenlediği hava saldırılarında 20 Filistinlinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı bildirildi.

14:15 İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne savaş ilan ettiği 7 Ekim 2023'ten bu yana Müslümanlara ve Hristiyanlara ait ibadet yerlerini hedef almaya devam ediyor.

14:04 İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'da son 24 saatte 15 Filistinliyi daha gözaltına almasıyla 7 Ekim 2023'ten bu yana gözaltına alınan Filistinlilerin sayısı 8 bin 855'e yükseldi.

13:58 ABD ve Kanada'daki bazı üniversitelerde idareyle anlaşmaya varan öğrenciler Filistin'e destek gösterilerine son verirken, bazı kampüslerde eylemler devam ediyor.

13:21 Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) dün İsrail hakkında Refah kentindeki saldırılarını durdurma kararı almasına rağmen İsrail ordusu bu sabah Refah'a ikinci kez düzenlediği saldırıda bir Filistinliyi öldürdü.

12:50 Filistinli gruplar, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail'in Refah'a saldırılarına ilişkin kararlarının uygulanması için ciddi çalışma talebinde bulundu.

11:01 İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda en az 4 Filistinlinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı bildirildi.

10:49 Fransa'da muhalif vekiller, Uluslararası Adalet Divanının (UAD), İsrail'in Refah'taki askeri saldırılarını ve tüm eylemlerini derhal durdurmasına hükmettiği karara destek verdi ve savaş suçlularının cezalandırılmasını istedi.

10:15 Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa, "Filistinlilerin bağımsız devlet kurma hedefini anlıyor, bu konudaki çabalarını destekliyoruz" dedi.

08:00 İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın farklı kentlerine düzenlediği baskınlarda 6 Filistinliyi gözaltına aldığı belirtildi.

07:56 Arap ülkeleri dışişleri bakanlarının, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la, Gazze'deki gelişmeleri görüştüğü belirtildi.

06:37 Arap ülkeleri, kuruluşları ile Filistin direniş grupları, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD), İsrail'in Refah'taki askeri saldırılarını ve tüm eylemlerini derhal durdurması yönündeki kararını memnuniyetle karşıladı.

02:31 İsrail askerlerinin, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki bir okuldan 180 Filistinliyi alıkoyduğu belirtildi.

01:43 İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail, ABD ve Katar'dan yetkililerin İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes müzakerelerinin yeniden başlatılması ve taraflar arasındaki esir değişimini görüşmek üzere dün Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya geldiğini duyurdu.

01:34 İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin, İsrail'in uluslararası toplumun çağrılarını reddettiğini belirterek, "İsrail bu talepleri göz ardı etmeyi seçmiştir ancak Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) emirlerini göz ardı edemez. Bu kararlar yasal olarak bağlayıcıdır ve bunlara uyulmalıdır." açıklamasını yaptı.

00:28 İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın El-Bire ve Nablus kentlerinde açtığı ateş sonucu 2 çocuğun yaralandığı belirtildi.

00:21 Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde 10 yılı aşkın süredir esir tuttuğu 4 İsraillinin fotoğraflarını içeren bir video yayınladı.

00:13 Güney Afrika Ulusal Meclisi Milletvekili Nkosi Zwelivelile Mandela, İsrail'in Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'ndan men edilmesi çağrısında bulunurken, tüm aktivistleri bu çağrıya destek olmaya davet etti.

- İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 239'u çocuk, 10 bin 93'ü kadın olmak üzere 35 bin 857 Filistinli öldürüldü, 80 bin 293 Filistinli yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 285'i karadan işgal sürecinde olmak üzere 634 askerinin öldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.