29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Golan tepelerinde flaş gelişme

Suriyeli muhaliflerin Golan tepelerinde bulunan tampon bölgeyi ele geçirdiği bildirildi. İsrail Ordusu'ndan yapılan açıklamada da muhaliflerin tampon bölgeyi ele geçirdiği doğrulandı.

AA6 Haziran 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Golan tepelerinde flaş gelişme
Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü Başkanı Rami Abdurrahman, Suriyeli muhalif güçlerin Golan tepelerinin Suriye ile İsrail arasında bulunan tampon bölgeyi kontrol altına aldığını açıkladı.

Abdurrahman, "Suriye muhalefeti, Golan tepelerindeki Kuneytra şehri yakınında bulunan sınırını ele geçirdi" dedi. Abdurrahman, bölgede Suriye ordusu ile muhalifler arasında çatışmanın sürdüğünü ifade etti.

Yerel Koordinasyon Komiteleri (LCC) ise Özgür Suriye Ordusu'nun Kuneytra kenti yakınlarında 6 tankı imha ettiğini duyurdu.

Golan tepeleri, Suriye'nin güneybatı, İsrail'in kuzeydoğu ucundaki bölgede yer alıyor. 1967'de, Altı Gün Savaşı sırasında İsrail'in askeri işgali altına giren bölgenin kuzey kısmına, 1973'de yaşanan Arap-İsrail savaşı sonrası tekrar Suriye egemen olmuştu. 1981'de İsrail, Golan'ın ele geçirdiği bölümlerini tek yanlı olarak ilhak etti. Bu tarihten sonra Golan'da iki ülke arasında Birleşmiş Milletler Gözlem Taburu (UNDOF)'nun mevzilendiği tampon bir bölge oluşturulmuştu. Tampon bölgede çok sayıda Çerkes ve Türkmen köyü bulunuyor.