28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Irak: Davutoğlu'nun ziyareti bizim açımızdan tarihidir

Irak İnsan Hakları Bakanı El-Beyati, Davutoğlu'nun ziyaretinin karşılıklı işbirliğinin gelişmesine büyük katkı sağlayacağını söyledi.

BAĞDAT (AA) 21 Kasım 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Irak: Davutoğlu'nun ziyareti bizim açımızdan tarihidir

Irak İnsan Hakları Bakanı Muhammed el-Beyati, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ziyaretinin kendileri açısından tarihi olduğunu söyleyerek, "Ziyaret, değişik alanlarda ikili ilişkiler ve karşılıklı işbirliğinin gelişmesine büyük katkı sağlayacak" dedi.

Davutoğlu'nun Bağdat temaslarını AA muhabirine değerlendiren El-Beyati, ziyaretin iki ülke ve bölge bakımından stratejik ve özel öneme sahip olduğunu belirterek, Irak ve Türkiye'de oluşan yeni hükümetlerle birlikte gerçek iradenin ortaya çıktığını ve her iki ülkenin birbirine ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

Davutoğlu'nun, Irak'ta yasama organı başkanlarıyla (Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı) iki tarafı ilgilendiren birçok konuyu görüştüğüne işaret eden Bakan El-Beyati, görüşmenin faydalı olduğunu ve ele alınan konular üzerinde mutabık kalındığını söyledi.

-"Türkiye önemli faktör"

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, Davutoğlu'nun ziyaretini iki ülke ilişkileri açısında önemli bir adım olarak gördüklerini belirterek, "Özellikle Irak yanan alevin içinde ve bu ziyaretle komşu ülke olarak Türkiye'nin bölge ve Irak'ın istikrarı için önemli bir faktör olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

İki ülke ilişkilerinin gelişmesini arzu ettiklerini dile getiren Salihi, şunları söyledi:

"Irak halkları komşu ülkelerle güçlü ilişkiler geliştirmeli. Biz Türkmenler olarak önceden de iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için köprü rolü üstlenmek istemiştik. Geçmiş dönemde Bağdat ile Ankara arasındaki gerginliği gidermek için çaba harcamıştık ve zaman zaman yaşanan gerginliği hafiflettik. Karşılıklı çıkarları göz önünde bulundurarak ilişkilerin giderek güçleneceğini düşünüyoruz."

Davutoğlu'nun Türkmenler ile görüşmesine de değinen Erşet Salihi, şöyle konuştu:

"Görüşme farklı siyasi gruptan Türkmenlerin bir araya gelebildiği ve ortak bir strateji üzerinde anlaştıkları mesajını kamuoyuna verdi. Türkmenler iki önemli konu üzerine odaklanmış, milli kimliği ile coğrafyası. Milletvekilleri olarak coğrafyamızın korunmasındaki net tavrımızı ve birlikte hareket edeceğimiz görüşünü Başbakan Davutoğlu'na ilettik."

-Türkmenler Ankara'da uzlaşacak"

Türkmen milletvekili Hasan Turan ise Davutoğlu'nun ziyaretinden verimli sonuçların elde edileceğini ifade ederek, özellikle terörle mücadele konusunda ortak işbirliği ve dayanışmanın iki ülke çıkarı açısından önemli olduğunu vurguladı.

Telafer ve birçok bölgeden terör saldırıları sonucu göç etmek zorunda bırakılan Türkmenlerin durumunu ele almak için Türkmen milletvekilleri olarak Başbakan Davutoğlu tarafından Ankara'ya davet edildiklerini de aktaran Turan, "Türkmenler olarak milli uzlaşıya ihtiyacımız var. Bütün aşiret ve tarafları tekrar bir araya getirerek, mevcut ayrılıkların ortadan kalkması ve evlerini terk etmek zorunda kalan Türkmenlerin geri dönmesinin sağlanması konusu da ele aldık. Başbakan Davutoğlu her türlü destek sözü verdi ve biliyoruz ki bu sözlerin hepsini yerine getirilecek" ifadelerini kullandı.