29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

İran’la savaş için Kudüs'ü sattılar!

İsrail’in Gazze’deki katliamına ve Kudüs ihanetine ses çıkarmayan işbirlikçi Körfez ülkelerinin ödülünü Trump yönetimi duyurdu. ABD Dışişleri İran karşıtı koalisyon için harekete geçtiklerini açıklarken, İsrail Başbakanı Netanyahu ise Arap liderleri tebrik etti.

19 Mayıs 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
İran’la savaş için Kudüs'ü sattılar!

ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasına ve işgalci İsrail askerlerinin Gazze’deki katliamına ses çıkarmayan işbirlikçi Arap liderlerin sus payı, Beyaz Saray tarafından açıklandı. ABD Dışişleri İran karşıtı koalisyon için harekete geçmeye hazırlandıklarını duyurdu. İslam İşbirliği Teşkilatı’nın İstanbul’daki Kudüs toplantısına katılmayan Körfez ülkelerinin liderleri, Kahire’de ‘Ortadoğu’da İran tehlikesine’ ilişkin özel bir zirve gerçekleştirdi. Türkiye, İran, Katar ve Ürdün dışında İslam dünyasının siyasi liderlerinden yeterli tepkiyi görmeyen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise bazı Arap devletleriyle aralarında olumlu gelişmeler yaşandığını itiraf etti.

İşbirlikçi Arap liderlerin Kudüs tepkisizliği sürerken, Netanyahu sessizliğin nedeninin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Mısır ve Suudi Arabistan’la gelişmekte olan ilişkileri olduğunu söyledi. İsrailli Haaretz gazetesinin haberine göre, Başbakanlık Ofisi’nde İncil’i inceleme oturumu düzenleyen Netanyahu, ‘İsmailoğulları’ olarak nitelediği Araplarla olan ilişkilerinde ‘kamuoyunun bilmediği’ olumlu gelişmeler yaşandığını açıkladı. 

İTTİFAK KURULUYOR

Gazete söz konusu devletlerin Katar’a abluka uygulayan Körfez ülkeleri olduğunu belirtirken, Kudüs’e sessizce ihanet eden Arap liderlerin ödülünü ise ABD duyurdu. Olağan basın toplantısında soruları yanıtlayan ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, Ortadoğu’da Tahran yönetiminin istikrarı bozan siyasetine karşı hafta başından bu yana 200’e yakın ülkenin temsilcisiyle temas kurduklarını dile getirdi. “ABD, İran rejimiyle mücadeleye odaklanan bir koalisyon kuracak” diyen Nauert, söz konusu yapının Tahran’ın bölge siyasetini ve ekonomisini hedef alacağını ifade etti. Tüm bu gelişmeler yaşanırken Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman, BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed ve Bahreyn Kralı El Halife’nin Kahire’de ‘İran tehlikesini’ istişare etmek için bir araya gelmesi dikkat çekti. 

Suudi Veliaht’tan ‘ölmedim’ pozu

Günlerdir ortalıkta gözükmeyen Suudi Arabistan’ın medyatik Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın öldürülmüş olabileceğini söylentisinin ardından basın danışmanı yayınladığı bir fotoğrafla iddiaları çürüttü. Suudi liderin danışmanı Bedr el Asakir, Twitter’dan darbeci Sisi, Bahreyn Kralı El Halife ve BAE Veliahtı Zayed’in Selman’la sarmaş dolaş pozunu paylaştı. Asakir mesajında, “Mısır lideri Sisi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen dostluk görüşmesi devam ediyor” ifadesini kullandı.

MESCiD-i AKSA’DA RAMAZANIN iLK CUMASI

 

Kudüs’ten şehitlere vefa

Filistinliler, direniş gruplarının ‘Şehitlere Vefa Cuması’ ilan ettiği Ramazan ayının ilk Cuma namazını Aksa’da kıldı. Kudüs’ün Eski Şehir bölgesi yakınlarındaki yolları trafiğe kapatan İsrail polisleri, otobüsler dışında hiçbir aracın geçişine izin vermezken, 120 bin Filistinli avlulara taşarak ibadetini Aksa’da gerçekleştirdi.  Cuma namazının ardından, İsrail askerleri tarafından Gazze sınırındaki barışçıl gösterilerde şehit edilen onlarca Filistinli için gıyabi cenaze namazı kılındı. 

Bibi’yi çizen karikatüristkovuldu

 

Almanya’da yine bir çifte standart örneği yaşandı. Almanya’da yıllarca Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret eden karikatürlere imza atan Süddeutsche Zeitung’un karikatüristi Dieter Hanitzsch İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu çizince, Yahudi düşmanlığıyla suçlanarak kovuldu. 

GYY’DEN JET ÖZÜR

Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Wolfgang Krach karikatür nedeniyle özür dilemek zorunda kaldı. Hanitzsch’in çizdiği söz konusu karikatürde, İsrailli şarkıcı Netta Barzilay’ın Eurovision Şarkı Yarışması’nda birinci olmasına atıfta bulunulmuştu. Barzilay’ın kıyafeti giydirilen ve elinde bir füze çizilen Netanyahu, “Gelecek yıl Kudüs’te” diye şarkı söyler şekilde resmedilmişti.