6 Mayıs 2024 Pazartesi / 28 Sevval 1445

İşgalci İsrail'den Gazze'ye ağır bombardıman! Çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti

Soykırımcı İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik 7 Ekim'de başlattığı havadan, denizden ve karadan saldırılar 125 gündür aralıksız devam ediyor. İsrail'in Gazze Şeridi'nin orta ve güney kesimlerine düzenlediği hava saldırıları sonucu 14 Filistinlinin öldürüldüğü bildirildi.

AHMET AKIN8 Şubat 2024 Perşembe 07:01 - Güncelleme:
İşgalci İsrail'den Gazze'ye ağır bombardıman! Çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüğü saldırılar, ardında ölü ve yaralıların yanı sıra büyük yıkımlar bırakarak 125. gününde sürüyor.

İSRAİL'İN GAZZE'YE GECE DÜZENLEDİĞİ SALDIRILARDA 14 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail'in Gazze Şeridi'nin orta ve güney kesimlerine düzenlediği hava saldırıları sonucu 14 Filistinlinin öldürüldüğü bildirildi.

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan haberde, İsrail savaş uçaklarının gece saatlerinde Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kenti ve orta kesimindeki Deyr el-Belah bölgesine hava saldırıları düzenlediği belirtildi.

Refah ve Deyr el-Belah'a yönelik hava saldırılarında yerleşim yerlerinin hedef alındığı aktarılan haberde İsrail savaş uçaklarının Refah kentinde 2 evi bombalaması sonucu 12 sivilin yaşamını yitirdiği, çok sayıda kişinin yaralandığı ifade edildi.

Haberde, İsrail ordusunun Deyr el-Belah bölgesine yönelik saldırılarında da 2 kişinin öldürüldüğü, en az 10 Filistinlinin de yaralandığı vurgulandı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190'ı kadın olmak üzere 27 bin 708 Filistinli öldürüldü, 67 bin 147 kişi yaralandı.

Enkaz altında hala binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İşte dakika dakika İsrail ile Filistin arasında yaşananlar:

05:50 İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın pek çok kentinde gece baskınları düzenledi.

04:43 ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'deki (7 Ekim saldırılarına) karşılığının "çok abartılı" olduğunu düşündüğünü söyledi.

04:41 Suudi Arabistan'da düzenlenen istişari Arap bakanlar toplantısında, İsrail saldırılarına maruz kalan "Gazze'de derhal ateşkes" çağrısında bulunuldu.

04:32 ABD Başkanı Biden, İsrail ile Hamas arasında esir takası anlaşması yapılması ve Gazze'deki çatışmalara "sürdürülebilir bir ara" verilmesi için çok çalıştıklarını belirtti.

04:31 Filistin Kızılayı'na bağlı ambulans ekipleri, Gazze ve kuzey kentlerinden 60 kişiyi tahliye etti.

04:29 ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'ye daha fazla insani yardım girmesi gerektiğini belirterek, "(Gazze'de) Açlıktan ölen pek çok masum insan var, bu son bulmalı" dedi.

02:32 ABD'nin New York kentinde Filistin'e destek gösterisi düzenlendi.

00:46 İsrail'in geçen çarşamba günü abluka altındaki Gazze Şeridi sahilinde bir tekneyi bombalaması sonucu hayatını kaybeden iki balıkçının cesedi Refah kentindeki sahile vurdu.

00:43 İsrail güçlerinin, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde aynı aileden 3'ü Kanada vatandaşı 18 kişiyi alıkoyduğu belirtildi.

00:12 Suudi Arabistan'ın, 4 ayı aşkın bir süredir İsrail saldırılarının sürdüğü Gazze'deki durumu görüşmek üzere Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarının katılacağı bir istişare toplantısına ev sahipliği yapacağı belirtildi.

9 Şubat 2024

23:41 İsrail savaş kabinesinin Başbakan Binyamin Netanyahu başkanlığında, Hamas'ın sunduğu ateşkes ve karşılıklı esir takasını görüşmek üzere toplandığı bildirildi.

23:22 Gazze'deki Filistin Hükümeti, Gazze Şeridi'ndeki yaklaşık 17 bin Filistinli çocuğun, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırılarda öldürülme veya tutuklanmaları nedeniyle ebeveynlerinden biri veya her ikisinden yoksun yaşadığını duyurdu.

23:16 Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), temiz su yetersizliği nedeniyle Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde Filistinliler için yaşam koşullarının "umutsuz" olduğunu ifade etti.

22:37 İsrail hapishanesinde bulunan 21 yaşındaki "idari tutuklunun" tıbbi ihmal sonucu hayatını kaybettiği belirtildi.

21:14 BM Genel Sekreteri Guterres, Uluslararası Adalet Divanının kararlarını tümüyle desteklediklerini ve tüm üyelerin kararlara uymak zorunda olduğunu vurguladı

20:55 Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail ordusunun, Gazze'deki sivil altyapı ve yerleşim yerlerini "tampon bölge" kurmak için tahrip etmesinin savaş suçu anlamına gelebileceğini bildirdi.

20:34 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "Gazze'de herkes aç, çoğu açlıktan ölüyor. Yeterli gıda olmazsa daha fazla insan hastalanacak ve ölecek." açıklamasında bulundu.

19:14 Gazze Şeridi'ne 4 ayı aşkın süredir saldırılarını sürdüren İsrail'in, Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansını (UNRWA) vergiye tabi tutacağını duyurması "Filistinlilere bir başka darbe" olarak değerlendirildi.

17:17 İsrail'de askeri istihbarat yetkilisinin "7 Ekim saldırılarındaki zafiyet" nedeniyle istifa ettiği bildirildi

15:03 Hamas'ın üst düzey isimlerinden Halil el-Hayya, beraberindeki heyetle ateşkes konusunu görüşmek üzere Mısır'ın başkenti Kahire'ye geldi.

15:03 İsrail'in zorla aç ve susuz bıraktığı Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bulanan Nasır Hastanesinde yakıt sıkıntısı nedeniyle 48 saat içinde elektriğin kesileceği bildirildi.

14:57 İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'da düzenlediği baskınlarda 20 Filistinliyi daha gözaltına aldı.

14:19 Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), 7 Ekim sonrası İsrail'İn Gazze'ye başlattığı saldırılarda çok sayıda gazetecinin hayatını kaybettiğini belirterek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) gazetecilerin korunmasına ilişkin kararının bir an önce uygulamaya geçirilmesini istedi.

13:54 İsrail, Gazze Şeridi'ne saldırılarının 125. gününde, savaş uçakları, topçu birlikleri ve insansız hava araçları (İHA) ile düzenlediği saldırılarda, onlarca Filistinliyi öldürdü ve yaraladı.

13:54 İsrail Hamas'a yardım etmekle suçladığı UNRWA'ya vergi indirimini kaldırıyor.

13:54 İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Hamas'a yardım etmekle suçladığı, insanlık felaketinin derinleştiği Gazze Şeridi'ndeki en büyük ve etkili yardım kuruluşu Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) sağlanan vergi indirimlerinin kaldırılacağını duyurdu.

13:38 İsrail ordusunun, 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında bir gazetecinin daha hayatını kaybettiği bildirildi.

13:27 Filistinli uzmanlar, Gazze'de ateşkesin sağlanması yönünde ABD'nin de aralarında bulunduğu arabulucuların baskısı altında Hamas ile İsrail arasında devam eden müzakerelerin birkaç hafta sürebileceğini öngörüyor.

13:12 İsrail'in, halkı zorla aç ve susuz bıraktığı Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 130 artarak 27 bin 840'a yükseldi.

12:51 Hamas heyeti İsrail ile ateşkes görüşmelerini tamamlamak için Kahire'de

12:29 Eski ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Netanyahu'nun görevden ayrılması gerektiğini belirtti

12:24 İsrail askerleri, işgal altındaki Nablus'ta 1 Filistinliyi öldürdü

12:10 Kanada Göç Bakanı Marc Miller, vatandaşlarının yakınlarından oluşan ve ülkeye girişleri onaylanan yaklaşık 1000 Gazzelinin Refah Sınır Kapısı'ndan geçişinin engellenmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

11:56 İsrail'in Lübnan sınırındaki Kiryat Şmona yerleşim birimine tanksavar füzesi atıldığı bildirildi.

11:19 Norveç, bazı ülkelerin desteğini geçici süreyle durdurma kararı aldığı Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) 26 milyon dolar yardım gönderdiğini duyurdu.

11:15 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında eşi ve çocuklarını kaybeden Al Jazeera televizyonu çalışanı gazeteci Vail ed-Dahduh'a taziye ziyaretinde bulundu.

11:11 Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Sözcüsü Tommaso Della Longa, Gazze'de insani durumun "felaketin ötesinde" olduğunu belirterek, açlığın ulaştığı seviyenin insanları çaresiz bıraktığını bildirdi.

11:03 İnsan hakları savunucuları, İsrail hapishanelerinde mahkemeye çıkarılmadan gözaltında tutulan Filistinlilerin, tutukevlerinde şiddet, işkence, darp, aç bırakılma ve cinsel taciz gibi insan hakları ihlallerine maruz kaldığını belirtiyor.

10:59 İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde yaraladığı Filistinli hayatını kaybetti.

09:19 İsrail'in Gazze Şeridi'nin orta ve güney kesimlerine düzenlediği hava saldırıları sonucu 14 Filistinlinin öldürüldüğü bildirildi.

05:27 ABD'de Brown Üniversitesi'nin 19 öğrencisi, İsrail'in Filistinlilere yönelik uyguladığı soykırımı protesto etmek amacıyla 6 gün önce başladığı açlık grevini sürdürüyor.

04:49 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas'ın ateşkes ve esir takası önerisi ile ilgili olarak, "Hamas'ın yanıtında başarı şansı bulunmayan bazı talepler olsa da, İsrail'le anlaşmaya varılması için bir alan açtığını düşünüyoruz" dedi.

04:01 Hamas, ABD'nin Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlediği saldırıyı kınayarak, bölgede artan gerilimden ABD yönetimini sorumlu tuttu.

03:06 Yazar ve Filistin'in eski Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Elias Sanbar, "İsrail'in Filistin'de bir etnik kıyım yapmayı amaçladığını" ve Filistinlilerin kültürünü yok etmek istediğini belirtti.

02:49 New York'ta, ABD Başkanı Joe Biden'ın konuşma yapacağı binanın önündeki sokağı kapatan onlarca Filistin yanlısı sivil gösterici gözaltına alındı.

01:44 İsrail basını, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüşmesinde "Gazze'de öldürülen binlerce çocuğu hayatı boyunca hatırlayacağını" söylediğini ileri sürdü.

01:09 Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde yaşayan Gazzelilerin hayatta kalmak için temel ihtiyaçlardan yoksun olduğunu kaydetti.

01:00 İspanya'nın başkenti Madrid'deki Reina Sofia Müzesi'nde bulunan ünlü ressam Pablo Picasso'nun "Guernica" adlı tablosunun önünde Filistin'e destek eylemi yapıldı.

- İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190'ı kadın olmak üzere 27 bin 708 Filistinli öldürüldü, 67 bin 147 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 227'si karadan işgal sürecinde olmak üzere 564 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 383 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ve Hizbullah Hareketi arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana yaşanan çatışmalarda 184 Hizbullah mensubu, 6 Emel Hareketi mensubu, 31 Lübnanlı sivil, 6 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri öldürüldü.