4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin güneyini bombaladı! Çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları iki ayı aşkın süredir devam ediyor. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyine düzenlediği hava saldırılarında en az 27 Filistinliyi öldürdüğü açıklandı.

SENA PARLAR14 Aralık 2023 Perşembe 07:14 - Güncelleme:
İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin güneyini bombaladı! Çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti

Gazze'de insani aranın sona ermesinin ardından İsrail, 7 Ekim'de başlattığı kanlı saldırılarına devam ediyor.

İSRAİL ORDUSU GAZZE ŞERİDİ'NİN GÜNEYİNE YÖNELİK SALDIRILARINDA EN 27 FİLİSTİNLİYİ ÖLDÜRDÜ

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyine düzenlediği hava saldırılarında en az 27 Filistinliyi öldürdüğü belirtildi.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki bazı bölgelere ve güneyindeki Han Yunus ile Refah kentlerine hava saldırıları düzenledi.

İsrail ordusu, Refah kentindeki Aşur ve Ebu Ziya ailelerinin evlerine düzenlediği saldırılarda en az 27 Filistinliyi öldürdü.

Ayrıca İsrail'in topçu birlikleri Gazze kentinin doğusundaki Ed-Derc ve Et-Tuffah mahalleleri ile Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya beldesini bombaladı.

İşte dakika dakika İsrail ile Filistin arasında yaşananlar:

01:54 İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, Avrupa Birliği'nin, Gazze konusunda açık ve güçlü bir tutum benimsemeyerek ve çifte standart uyguladığı algısı vererek "kredibilitesini kaybettiği" uyarısında bulundu.

01:02 ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın, İsrail'de bir araya geldiği Başbakan Binyamin Netanyahu'ya, Gazze'ye yönelik saldırılardaki "yoğun dönemin" haftalar içinde sona ermesi gerektiğini söylediği ileri sürüldü.

00:53 İsrail'in Gazze'ye saldırılarının başladığı 7 Ekim'den 6 Aralık'a kadar spor camiasından 85 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

00:51 Hizbullah Hareketi, İsrail ordusu ile Lübnan'ın güneyinde yaşanan çatışmalarda bir mensubunun daha öldüğünü duyurdu.

00:17 Gazze'deki İsrail saldırıları devam ederken ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'de sivillerin öldürülmemesi konusunda daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

00:02 İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde 7 Filistinliyi yaraladı.

15 Aralık 2023

23:48 Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, son 72 saatte Gazze Şeridi'nde 36 İsrail askerinin öldürüldüğünü, 72 askeri aracın kısmen ya da tamamen tahrip edildiğini duyurdu.

23:45 İsrail ordusu, iş makinalarıyla Gazze'nin kuzeyindeki Faluca Mezarlığı'nı tahrip etti

23:16 Filistin: İsrail'in Filistin topraklarındaki saldırılarından ve gerginliği tırmandırmasından ABD sorumlu

23:06 Hamas, tüm dünyaya Gazze için 3 gün boyunca kitlesel gösteri yapma çağrısında bulundu

22:53 Hamas: Gazze'de savaş sonrası kurulacak yönetime ancak Filistinliler karar verir

22:41 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'li yetkililere, "Gazze'de savaşmaya devam etme konusunda kararlı olduklarını" söylediğini açıkladı.

22:16 UNRWA, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 135 personellerinin öldürüldüğünü açıkladı

21:48 Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki durumun çok zor ve artık dayanılamaz halde olduğunu belirtti.

21:46 Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Yardımcısı Carl Skau, İsrail'in saldırısı altındaki Gazze'de insani yardım operasyonlarının çökmenin eşiğinde olduğunu söyledi.

21:40 İsrail ordusu, kuşatma altında tuttuğu işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Cenin kenti ile buradaki mülteci kampından 3 günün sonunda geride 12 Filistinli ölü ile ağır bir yıkım bırakarak çekildi.

21:37 Birleşmiş Milletler (BM), İsrailli askerlerin Batı Şeria'da bir camiyi işgal ederek Yahudi duası okumasına ilişkin, "Dini alanlara saygı gösterilmeli ve söz konusu alanlar sapkın amaçlar için kullanılmamalı." açıklamasında bulundu.

20:30 Filistin Kızılayı, internet ve iletişim hizmetlerinin durmasının ardından Gazze'deki ekibiyle irtibatının kesildiğini ve hayatlarından endişe duyulduğunu açıkladı.

19:47 Birleşmiş Milletler, İsrail'in Gazze'deki tünelleri tuzlu suyla doldurmasının sivillere ve çevreye ciddi zararları olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

19:44 Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin aileleri, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya esir takası için Hamas ile yeniden müzakerelere başlama çağrısında bulundu.

18:21 İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda son 24 saatte 29 askerinin yaralandığı duyurdu.

17:42 Sınır Tanımayan Doktorlar: İsrail askerleri Cenin'de silahsız bir genci öldürdü

16:43 UNESCO, Anadolu Ajansı kameramanı Muntasır es-Savvaf'ın Gazze'de öldürülmesiyle ilgili tam ve şeffaf soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

16:30 Filistin Vakıflar ve Din İşleri Bakanı Hatem el-Bekri, İsrail askerlerinin, kanlı baskınlar düzenlediği Batı Şeria'da bir camiyi işgal ederek Yahudi duası okumasını, "gerginliği artıran iğrenç bir suç" şeklinde niteleyerek kınadı.

16:27 İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde 3 gündür devam eden baskın ve saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 12'ye yükseldi.

16:24 İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Brezilyalı mevkidaşı Mauro Vieira, ikili ilişkiler ile Filistin ve bölgedeki gelişmeleri ele aldı.

15:59 Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, "İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda can kaybı son 24 saatte 179 artarak 18 bin 787'ye yükseldi." denildi.

15:47 İsrail ordusu, Lübnan'daki Hizbullah'a ait hedefleri vurduğunu duyurdu.

15:35 İsrail ordusunun 3 gündür baskın ve saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde 5 İsrail askerinin yaralandığı bildirildi.

15:29 İsrail güçlerinin 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısı 4 bin 400'ü geçti.

15:19 İsrail ordusu, abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ni obüslerle vurmaya devam ediyor.

15:14 Abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdüren İsrail'in, karadan işgal sonrası bölgeye yönelik planları tartışılıyor.

15:10 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun baskın yaptığı Kemal Advan Hastanesi'nin boşaltılması için 4 saat süre verdiğini duyurdu.

14:58 İsrail ordusunun, işgal altındaki Cenin kentine 3 gündür devam eden baskını ve buradaki mülteci kampını kuşatmasında insani fatura giderek ağırlaşıyor.

14:13 İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenledikleri kanlı baskınlar sırasında bir camiyi işgal ederek hoparlörlerinden Yahudi duası okudu. Fanatik Yahudi gruplar, bu görüntüleri, sosyal medya hesaplarında övgüyle paylaşırken, camiye yapılan saygısızlık çok sayıda sosyal medya kullanıcısı tarafından büyük tepki çekti.

14:00 Filistin Kızılayı, İsrail ordusunun Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta Kızılay merkezi ile El-Emel Hastanesi yakınını topçu ateşiyle bombaladığını, saldırıda ölü ve yaralılar olduğunu duyurdu.

13:44 İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İskoçya Ulusal Partisinin (SNP) İngiliz Parlamentosundaki lideri Stephen Flynn'in, Gazze'deki çocuklara yönelik Noel mesajı ve Birleşmiş Milletlerdeki (BM) ateşkes oylamasında ülkenin çekimser kalmasıyla ilgili sorularını yanıtsız bırakarak, çatışmalara daha fazla insani ara verilmesi gerektiğini söyledi.

13:15 Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze kentinin doğusunda en az 10 İsrail askeri ve subayını öldürdüğünü açıkladı.

12:36 Hizbullah, Lübnan'ın güneyinden İsrail'e ait bir askeri noktaya saldırı düzenlediğini duyurdu. İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda 103 Hizbullah mensubu ile 6 İsrail askeri öldü.

12:25 Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi'ne baskın düzenleyen İsrail askerlerinin, sağlık personeline yaralılarla ilgilenmesi için izin vermemesi nedeniyle iki kişi hayatını kaybetti.

12:15 ABD İç Güvenlik Bakanlığında (DHS) 100'den fazla personel, Bakanlığı "Gazze'deki savaşa göz yummakla" suçlayan bir mektup imzaladı.

11:54 Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin aileleri, Netanyahu hükümetinin, Mossad şefinin yeni esir takası anlaşmasını müzakere için Katar'ı ziyaret talebini reddettiği iddiaları üzerine "şok içinde" olduklarını bildirdi.

11:06 Avusturya'da halk, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Gazze'de acil insani ateşkes talebini içeren karar tasarısına hayır oyu kullanan hükümete tepki gösterdi.

09:19 İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin güneyindeki çatışmalarda, bir subayının öldürüldüğünü duyurdu.

09:02 Filistin resmi ajansı WAFA: İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus ve Refah kentlerine yönelik saldırılarında en az 27 Filistinli öldürüldü

06:29 Katar, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi sakinlerine, 50 milyon dolar insani yardım sağlamayı taahhüt etti.

05:58 Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), BM'nin, 2005 yılında İsrail ordusunun ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarının kurbanlarının sayısını kaydetmeye ve belgelemeye başlamasından bu yana, 2023 yılının, işgal altındaki Batı Şeria'daki "en kanlı yıl" olduğunu açıkladı.

05:13 Mısır, Gazze Şeridi'ne günlük giren yakıt miktarının, 129 bin litreden 189 bin litreye çıkarıldığını duyurdu.

04:37 İsrail'in Gazze'de ayrım gözetmeksizin düzenlediği saldırıları protesto etmek için toplanan bir grup Biden yönetimi çalışanı, Beyaz Saray önünde Gazze'de acil ateşkes çağrısında bulundu.

04:20 Filistin Politika ve Araştırma Merkezi'nin yayımladığı ankete göre, Filistinlilerin yüzde 60'ı, İsrail'in saldırıları sonrasında Gazze Şeridi'nin yönetiminde Hamas'ı görmek istiyor.

04:00 Gazze şehrinin doğusundaki eş-Şucaiyye Mahallesi, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı ve güneyindeki Han Yunus kenti, sabah saatlerinden bu yana İsrail ordusu ile Filistinli direniş grupları arasında şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

03:10 ABD'nin California eyaletinde, barış yanlısı Yahudi bir grup, Los Angeles otobanında eylem yaparak, Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu.

02:59 İsrail medyası, savaş kabinesinin, Hamas ile esir takası anlaşması için Mossad şefini Katar'a göndermeyi reddettiği ve Hamas'tan sinyal bekleyecekleri bilgisini paylaştı.

02:50 İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde, Hamas'a ait yer altı tünellerine su basmaya başladığı yönünde basında çıkan haberleri doğrulamaktan kaçındı.

01:08 ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail askerlerinin, Gazze'nin kuzeyinde ele geçirdiği Filistinlileri esir aldıktan sonra kıyafetsiz dolaştırmaları hadisesinin "bir daha yaşanmaması" gerektiği görüşünü paylaştı.

00:22 İsrail'in Londra Büyükelçisi Tzipi Hotovely, ülkesi ve Filistin için iki devletli çözümü reddederek, Filistinlilerin kendi devletlerine sahip olmayacağını savundu.

00:14 ABD basınında yer alan haberlerde, ABD'nin Filistin'in Batı Şeria bölgesindeki Yahudi yerleşimci şiddeti nedeniyle İsrail'e 20 binden fazla M16 tipi tüfeğin satışını ertelediği iddia edildi.

- İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim'de kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 8 bini çocuk, 6 bin 200'ü kadın olmak üzere, 18 bin 608 Filistinli öldü. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 115'i karadan işgal sürecinde olmak üzere 444 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım'da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani arada" 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de İsrail güçleri ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında, 286 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Lübnan'daki Hizbullah'ın sınır hattındaki çatışmalarında ise 23 Lübnanlı sivil, 100 Hizbullah mensubu ve 5 İsrailli sivil ile 6 İsrail askeri öldü.

Gazze'de, silah zoruyla abluka altında yerinden edilen 1,9 milyon Filistinli, barınma, gıda, temiz su, ilaç ve sağlık hizmetlerinden yoksun şekilde yaşam mücadelesi veriyor.