29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

İsrail'de büyük panik! İstihbarat raporu sızdı: 24 ile 48 saat içinde İran saldırı başlatabilir

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, İsrail'in iki gün içinde İran'dan gerçekleşecek doğrudan bir saldırıya hazırlandığı ancak saldırıya ilişkin İran'ın henüz nihai karar vermediği iddiasında bulundu. İsrail'de ordu ile dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın İran'ın ülkeye muhtemel saldırısı durumunda yapılacak karşı saldırı planını onayladığı belirtildi. Netanyahu ise muhtemel İran saldırısına hazırlık için durum değerlendirme toplantısı yapacak. İngiltere, İran'ın saldırabileceği endişesi nedeniyle İsrail'in kuzeyine seyahat edilmemesini tavsiye etti.

AA12 Nisan 2024 Cuma 11:51 - Güncelleme:
İsrail'de büyük panik! İstihbarat raporu sızdı: 24 ile 48 saat içinde İran saldırı başlatabilir

Wall Street Journal gazetesinin konu hakkında bilgi sahibi bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Tel Aviv'in İran'ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesindeki konsolosluk binasına saldırısı sonrası Tahran'ın muhtemel saldırısının doğrudan İsrail'e yapılacağı öne sürüldü.

Söz konusu kaynak, Tel Aviv'in 24 ile 48 saat içinde İran'ın güney veya kuzey İsrail'e doğrudan bir saldırı düzenlemesine hazırlandığını kaydetti.

İran liderliğinden bilgi aldığı belirtilen ikinci bir kaynak ise saldırı planlarının tartışılmasına rağmen nihai kararın verilmediğini ifade etti.

ABD'li bir yetkilinin istihbarat raporlarına göre İran'ın birkaç gün içinde muhtemelen İsrail içinde misilleme saldırısı gerçekleştireceği yönündeki değerlendirmesine yer verilen haberde, bir danışmanın ise "Saldırı planları dini liderin (Ayetullah Ali Hamaney'in) önünde ve o hala siyasi riski değerlendiriyor." ifadelerine yer verildi.

İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da düzenlenen hava saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

İran, saldırıyı İsrail'in düzenlediğini duyururken misillemede bulunacağını ve saldırıdan ABD'yi de sorumlu tuttuklarını bildirmişti.

İSRAİL BASININA GÖRE, ORDU VE MOSSAD İRAN'IN SALDIRMASI DURUMUNDA KARŞI SALDIRI PLANINI ONAYLADI

Yedioth Ahronoth gazetesinin haberinde, ABD ve İsrail orduları arasındaki koordinasyonun arttığına işaret edilerek "İsrail ordusu ve Mossad, İsrail'in İran topraklarından saldırıya uğraması durumunda İran'a saldırı planıyla ilgili anlaşmaya vardı." ifadesi kullanıldı.

İran'ın "üst düzey komutanlarının öldürüldüğü saldırının intikamını alma niyetinden vazgeçmeyeceğine" işaret edilen haberde, İran'dan gelmesi muhtemel bir saldırıya karşı İsrail'in hazırlıklı olduğu kaydedildi.

NETANYAHU, MUHTEMEL İRAN SALDIRISINA HAZIRLIK İÇİN DURUM DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPACAK

İsrail medyasında yer alan haberlere göre, Netanyahu'nun, İran'ın İsrail'e yönelik muhtemel bir saldırısına hazırlık amacıyla bugün öğleden sonra durum değerlendirme toplantısı gerçekleştirmesi bekleniyor.

İran'ın saldırısına hazırlık amacıyla yapılacak toplantıya, İsrail Savunma Bakanı Yaov Gallant, Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz, Savaş Kabinesi üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot ile Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer gibi isimlerin katılacağı kaydedildi.

ALMANYA, İSRAİL-İRAN ARASINDA TIRMANAN GERİLİMDEN "BÜYÜK ENDİŞE" DUYDUĞUNU AÇIKLADI

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Fischer, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, "Orta Doğu'daki durum şu anda son derece gergin ve biz bunu büyük bir endişeyle izliyoruz." dedi.

Kriz masasının Dışişleri Bakanlığında İran ve İsrail arasındaki gerilim nedeniyle bir araya geldiğine işaret eden Fischer, tüm senaryolara karşı hazırlık yaptıklarını vurguladı.

Fischer, bölgede gerginliğinin azaltılması gerektiğine dikkati çekerek, "Başka bir ciddi askeri çatışmanın meydana gelmesini önlemek amacıyla gerilimin azaltılmasına katkıda bulunmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz." ifadesini kullandı.

ALMANYA BAŞBAKANI SCHOLZ, İSRAİL İLE İRAN ARASINDAKİ GERİLİMİ ÇOK CİDDİYE ALDIKLARINI BELİRTTİ

Scholz, Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze ile başkent Berlin'de düzenlenen ortak basın toplantısında, İran ile İsrail arasındaki gerilime ilişkin "İran'ın olası eylemleriyle ilgili ortaya çıkan tehlikeleri çok ciddiye alıyoruz. Bu konuda ben, Dışişleri Bakanı ve tüm hükümet elimizden gelen her şeyi yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu konuyu geniş kapsamlı ele aldıklarını ve her yönüyle konuştuklarını aktaran Scholz,"Pek çok ortak gibi biz de doğru mesajları göndermek ve burada herhangi bir askeri faaliyetin gerçekleşmemesi gerektiğini açıkça ifade etmek için elimizden geleni yaptık." diye konuştu.

Scholz, 13-16 Nisan tarihlerinde Çin'e yapacağı ziyarete ilişkin bu ülkenin Almanya için önemli bir ekonomik ortak olduğuna işaret ederek "Alman şirketlerinin haklarının güvence altına alınması gibi eşit şartların sağlanmasıyla ilgili pek çok konumuz var. Dolayısıyla hemen görüşmemiz gereken çok geniş bir konu yelpazesi var." dedi.

İNGİLTERE, İRAN'IN SALDIRABİLECEĞİ ENDİŞESİ NEDENİYLE İSRAİL'İN KUZEYİNE SEYAHAT EDİLMEMESİNİ TAVSİYE ETTİ

Bakanlıktan yapılan son seyahat uyarısında, İsrail'in kuzeyinde Lübnan ve Suriye sınırına, Gazze şeridi çevresindeki bölgelerine ve Filistin'e ait işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze'ye seyahat etmeme önerisi yer aldı.

Doğu Kudüs ve Kudüs-Tel Aviv arasındaki otoyol, İsrail'in işaret edilen yerleri dışındaki diğer bölgeleriyle birlikte "mecbur olmadıkça seyahat edilmemesi tavsiye edilen" alanlar arasında sayıldı.

Uyarıda, insani yardım filosuyla dahi olsa deniz yolundan Gazze'ye girmenin risk taşıdığına, İran'dan İsrail'e saldırı ihtimali bulunduğuna işaret edildi.

Gazze'de bulunan İngiliz vatandaşlarının derhal Dışişleri Bakanlığı ve İngiliz misyonlarıyla temasa geçmesi gerektiği vurgulanarak ailesi İngiltere'de bulunanlar ile bazı vize sahiplerinin de temasa geçmesi halinde bölgeden çıkarılabileceği kaydedildi. Aksi yönde hareket edenlerin hayati sorumluluklarının kendilerine ait olduğu uyarısı yapıldı.