29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

İsrail'in 192 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 33 bin 797'ye çıktı

Soykırımcı İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı havadan, denizden ve karadan saldırılar 192 gündür aralıksız devam ediyor. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 33 bin 797'ye yükseldi.

15 Nisan 2024 Pazartesi 07:20 - Güncelleme:
İsrail'in 192 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 33 bin 797'ye çıktı

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüğü saldırılar, ardında ölü ve yaralıların yanı sıra büyük yıkımlar bırakarak 192. gününde sürüyor.

İSRAİL'İN 192 GÜNDÜR SALDIRILARINI SÜRDÜRDÜĞÜ GAZZE'DE CAN KAYBI 33 BİN 797'YE ÇIKTI

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 192 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 68 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 94 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 33 bin 797'ye, yaralı sayısının da 76 bin 465'e yükseldiği aktarıldı.

Açıklamada, enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.

İşte dakika dakika İsrail ile Filistin arasında yaşananlar:

22:26 Hamas: Gazze'den işgal çekilmedikçe ve yerinden edilenler özgürce geri dönmedikçe anlaşma yok

21:31 Batı Şeria'da yasa dışı Yahudi yerleşimciler tarafından açılan ateş sonucu 2 Filistinli öldü.

18:48 Filistinli Gazeteciler Sendikası: İsrail mart ayında 6 gazeteciyi öldürdü, 9'unu yaraladı

17:28 İsrail ekonomisi Gazze'ye saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana güç kaybederken, Tel Aviv yönetiminin 2023'teki borçlanma miktarının önceki seneye göre 2 katından fazlaya çıktığı bildirildi.

17:27 Birleşmiş Milletler (BM) özel raportörleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında yapay zeka kullanarak sivil nüfusa, konutlara ve altyapıya benzeri görülmemiş şekilde zarar vermesini kınadı.

17:17 Yunanistan'ın İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye 1 ton 645 kilogramlık insani yardım malzemesi gönderdiği bildirildi.

17:10 İsrail Savaş Kabinesi üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot, 6 ay geçtiği halde Gazze Şeridi'nde tutulan 133 rehineyi geri getiremediklerini söyledi.

17:05 Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) İspanya Direktörü Raquel Marti, İsrail'in Refah'ı işgale yönelik bir saldırı başlatması halinde Gazze'de yaşanandan çok daha büyük bir katliam olacağını söyledi.

16:41 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefonda görüştü. Bölgede son günlerde yaşanan gelişmeler ve Gazze'deki durumun ele alındığı görüşmede, "Kıbrıs konusu" ve Karadeniz'de seyrüsefer güvenliği de değerlendirildi.

16:35 Hollandalı eski bakanlar, büyükelçiler ve diplomatlar, hükümete Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) finansal desteğin sürdürülmesi çağrısında bulundu.

16:34 İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik aylardır devam eden saldırılarından korunabilmek için 9 çocuğuyla birlikte Gazze kentinden Refah'a tehcir edilen Filistinli anne, telefon mesajıyla öğrendiği eşinin kaybının ardından evlatlarıyla hayata tutunmaya çalışıyor.

16:34 Ürdün, Gazze Şeridi'nin kuzeyine Mısır ve Almanya'nın katılımıyla havadan insani yardım indirdiğini duyurdu.

16:17 İsrail'in 4 ay yoğun saldırılar düzenledikten sonra çekildiği Gazze Şeridi'nin Han Yunus kentinde evlerine dönen Filistinliler, gördükleri yıkımın boyutları karşısında şaşkınlık yaşıyor.

16:08 Gazze Şeridi'nde aylardır aralıksız devam eden İsrail saldırıları nedeniyle evlerini terk ederek bölgenin güneyindeki Refah kentine sığınan Filistinli çocuklar, derme çatma çadırlarda eğitime devam ediyor.

15:40 İsrail ordusu 27 Ekim 2023'te Gazze Şeridi'ne başlattığı karadan işgal sürecinde alıkoyduğu 150 Filistinliyi serbest bıraktı.

14:53 İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İsrail'in, İran'ın "başarısız saldırılarını" zafer kabul etmesi gerektiğini savunarak, tansiyonu düşürmesi çağrısında bulundu.

14:38 Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İsrail ordusunun Ramazan Bayramında düzenlediği saldırıda yaralanan torunu Melek Heniyye, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

14:24 Gazze'ye ulaştırılması için Türk Kızılay tarafından hazırlanan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesinin yüklendiği gemi, yarın Mersin Uluslararası Limanı'ndan yola çıkacak.

13:46 İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarının ardından iki ülke arasındaki tansiyonun daha da yükselmemesi ve şiddetin diğer ülkelere sıçramaması için uluslararası topluma güç birliği yapması çağrısında bulundu.

12:50 İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze'de yaşayanları Nazilere benzeterek Filistinlilerin kenti yönetmesinin "terörizme" yol açacağını iddia etti.

12:43 İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde faaliyet göstermeleri için iki tugay yedek askeri göreve çağıracağını duyurdu.

12:05 İsrail ordusu Lübnan sınırında 4 askerinin yaralandığını açıkladı

11:43 İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus kentine düzenlediği baskında 1 Filistinli hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı.

11:37 İsrail ordusunun arkasında büyük bir yıkım bırakarak çekildiği Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kenti belediyesi, ambulans ve vatandaşların geçişini kolaylaştırmak için yollardaki moloz yığınlarını temizlemeye başladı.

11:07 İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan Nuseyrat Mülteci Kampı'nı hedef aldığı saldırıda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 5'e çıktı, çok sayıda kişi yaralandı.

11:06 Pakistan'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Münir Akram, İsrail'in faaliyetlerinin cezasız kalmaması ve maliyetinin olduğunun gösterilmesi gerektiğini belirterek, uluslararası topluma birlikte hareket etme çağrısı yaptı.

11:04 İngiltere'de 10 yaşındaki kız öğrenci Amaya Rahman, arkadaşlarıyla okulunun bahçesinde dondurucu soğuğa rağmen geceyi uyku tulumları içinde geçirerek başlattığı yardım kampanyasıyla Gazzeli çocuklar için 8 bin sterlin (yaklaşık 323 bin Türk lirası) bağış topladı.

10:57 Filistin Kızılayı, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yanus kentinde 50 gün önce alıkoyduğu 2 çalışanını serbest bıraktığını duyurdu.

10:47 ABD Başkanı Joe Biden, Kongre liderleriyle gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, İsrail'e 14.3 milyar dolarlık yardımı içeren ek yardım paketinin acil onaylanması için çağrı yaptı.

04:41 Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, İsrail'i, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze'de ateşkes talebiyle kabul edilen karar tasarısına uymamakla suçladı.

04:20 Meksika'da Filistin'e destek için bir araya gelen yüzlerce kişi, İsrail'in Gazze saldırılarına tepki gösterdi.

04:03 Orta Doğu'da gerilimi azaltmak için tüm ülkeleri sorumluluk almaya çağıran BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Daha fazla savaşı ne bölge, ne de dünya kaldırabilir" dedi.

01:07 Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Gazze'de yaşanan soykırımı, katliamı, canavarlığı durdurmak için dünyanın insan olduğunu hatırlaması yeter." ifadesini kullandı.

00:46 İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Katarlı mevkidaşı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, bölgedeki son gelişmeler ile İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını görüştü.

00:45 Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa ile Gazze Şeridi ve işgal altındaki Batı Şeria'daki durumu görüştü.

00:23 İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), işgal altındaki Batı Şeria'da yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin İsrail askerleri koruması altında Filistinlilere uyguladığı "sistematik terörü" kınadı.

00:00 İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki En-Nuseyrat Mülteci Kampında bir eve düzenlediği saldırıda 3 Filistinlinin öldüğü belirtildi.

- İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 500'ü çocuk, 9 bin 560'ı kadın olmak üzere 33 bin 729 Filistinli öldürüldü, 76 bin 371 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 260'ı karadan işgal sürecinde olmak üzere 604 askerinin öldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 464 Filistinli hayatını kaybetti.