27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Kanada'dan ABD'ye sert tepki

ABD Başkanı Trump’ın Kanada’dan ithal edilen keresteye ortalama yüzde 20 oranında vergi getirmesine yanıt geldi. Kanada Dışişleri Bakanı Freeland, “İş Kanada’nın ekonomik çıkarlarını savunmaya geldiğinde oyunu sert oynarız” dedi.

26 Nisan 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Kanada'dan ABD'ye sert tepki
ABD Başkanı Donald Trump ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau arasındaki ‘tokalaşma krizi’nin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler ikinci kez zorlu bir dönemden geçiyor. Bu duruma neden olansa Trump’ın Kanada’dan ithal edilen kerestelere getirdiği yüzde 3 ila yüzde 24 arasında değişen gümrük vergisi. Trump yönetiminin ilk gümrük vergisi için ‘seçtiği’ Kanada ise bu karara ateş püskürdü.
 
CNN’e açıklamalarda bulunan Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, Kanadalıların kibar insanlar olmalarının ticari çıkarlarını savunmak için gerekeni yapmaktan çekinmeyecekleri söyledi:
 
“İş Kanada’nın ekonomik çıkarlarını savunmaya geldiğinde, oyunu sert oynarız. Nazik olmak isteriz ama bize bulaşmayın. Bizler nazik insanlarızdır: Kibarlığın ulusal bir erdem olduğuna inanırız ama hokeyin ulusal sporumuz olması sürpriz değil.”
 
TRUMP: KANADA’YLA TİCARİ SAVAŞA HAZIRIZ
 
Beyaz Saray’da çiftçilerle bir araya gelen Trump’sa ‘Kanada’yla ticari savaşa hazır olduğunu’ söyledi.
 
Kanadalı üreticilerin ellerinde ‘üretim fazlası’ olduğunu kaydeden Trump, “Muazzam bir ticaret açıkları var ve ne zaman ticaret açığı bir ülkeyle olsak hiç korkumuz olmuyor” dedi.