27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Kirli hesaplar

Esad rejimine bağlı birlikler Kuseyr’i ele geçirdikten sonra yönünü İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’nde mevzilenen Muhalif güçlere çevirdi. Dünkü çatışmalarda 2 BM Barış Gücü askeri yaralanırken İsrail askeri birlikleri de alarma geçti. Bölgede gerginlik hakim.

8 Haziran 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Kirli hesaplar

SURİYE’DEKİ ÇATIŞMALAR GOLAN’DA YOĞUNLAŞTI

Suriye’de Hizbullah militanlarının desteğindeki Beşar Esad rejimini bağlı askerlerin Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) kontrolündeki Lübnan sınınırdaki stratejik sınır kasabası Kuseyr’i ele geçirmesinin ardından yeni çatışmaların merkezi İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri oldu.  dünkü çatışmalarda Suriye’den atılan bir bombanın 2 Birleşmiş Milletler görevlisini yaraladığı bildirildi. Güvenlik nedeniyle İsrail Ordusu bölgeye giriş çıkışları kapattı. Kuneytra kenti yakınlarındaki Suriye-İsrail sınırında yoğun çatışmaların sürdüğü haberleri geliyor. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü Başkanı Rami Abdurrahman, muhaliflerin Golan Tepeleri’nde bulunan tampon bölgeyi ele geçirdiğini duyurdu. Bu bilgi İsrail Ordusu tarafından da teyit edildi. İlk kez sınırı ele geçiren Özgür Suriye Ordusu’nun Kuneytra kenti yakınlarında 6 tankı imha ettiği belirtiliyor.

İsrail de çatışma korkusu

Ağırlıklı olarak Dürzi nüfusunun yaşadığı bölgelerde İsrail ordusu da alarma geçmiş durumda. İşgal altındaki toprakların bir kısmını İsrail daha sonra ilhak etmişti. Esad’a bağlı birliklerin de sınır hattına yığınak yaptığı ve muhaliflerin üslendiği bölgelere yönelik geniş çaplı bir operasyon hazırlığı içinde olduğu bildiriliyor. Ancak Suriye ordusunun bu bölgeye yapacağı operasyon dünyayı da germiş durumda. İşgal edilen Golan Tepeleri’nde halen İsrail askeri birlikleri kontrol noktaları mevcut. İsrail ordusu bu noktalarda devriye geziyor. Suriye ile İsrail arasında resmi bir ateşkes yok. Mevcut durumdaki ateşkes sadece defakto olarak uygulanıyor. iki ülke resmi olarak hala savaşta görünüyor. Suriye ordusunun bu bölgeye yapacağı bir operasyonda İsrail ve Suriye ordusunun karşı karşıya gelebileceği yorumları yapılıyor.