30 Nisan 2024 Salı / 22 Ramazan 1445

Kobani’ye niyet Musul’a kısmet

Musul operasyonunda 8. gün geride kalırken DEAŞ çemberi her geçen gün biraz daha daralıyor.

KEMAL GÜMÜŞ -ADNAN GÜL25 Ekim 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Kobani’ye niyet Musul’a kısmet

Türkiye’nin hem masada hem de cephede aktif bir şekilde yer almaya başladığı operasyonun en ön saflarında ise Barzani tarafından DEAŞ’a karşı eğitilen Suriyeli PYD karşıtı Kürt güçleri yer alıyor. Sayıları 5 bini bulan ve Rojava Peşmergesi olarak anılan bu güçler ABD ile PKK’nın engellemesi nedeniyle Suriye’ye dönemiyor. 2012 yılında kurulan bu gücü Suriye’nin en büyük muhalif Kürt yapılanması olan ENKS oluşturdu. Dört yıl önce Irak Bölgesel Kürt Yönetimince askeri eğitim için Erbil’e gönderilen bu güce mensup savaşçılar topraklarını korumak için Suriye’ye dönmek istemiş ancak PYD engeliyle karşılaşmıştı.

2 BİN KİŞİLER

Şengal’de kısıtlı operasyonlara katılan bu grup ağırlıklı olarak Suriye-Irak hattındaki Rabia sınırında bekliyordu. Musul operasyonu devam ederken Rojava Peşmergesi Musul çevresinde görüntülendi. Rojava Peşmergesi’ne mensup bir grup Hazır ve Başika’da DAEŞ’e karşı ön cephelerde görev alıyor. Musul operasyonu için 2 bin kişilik bir Rojava Peşmerge gücü hazırlandı. Rojava Peşmergesi toplamda 5 bin kişiden oluşuyor.

PYD İÇİN SURİYE’YE ALMADILAR

Suriye’de DEAŞ’in Kürt bölgelerini işgal etmesinin ardından İKBY yüzlerce PKK ve DEAŞ karşıtı Suriyeli Kürt gencine Kuzey Irak’ta askeri eğitim vermeye başlamıştı. Askeri eğitimin ardından Suriye’ye geçerek DEAŞ’a karşı savaşmak isteyen ENKS’ye mensup bu grubun Suriye’ye geçmesi PKK engeline takıldı. ENKS güçleri terör örgütü PYD’ye uluslararası meşruiyet sağlanmaya çalışılmasının önüne geçmek için yoğun çaba sarf etmiş ancak ABD ve PKK engeline takılmıştı.