28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Kuzey Dakota Petrol Boru Hattı protestosuna müdahale

ABD'de uzun süredir tartışmalara yol açan Kuzey Dakota Petrol Boru Hattı Projesi'ni engellemeye çalışan protestoculardan 10 kişi gözaltına alındı.

NEW YORK (AA) 23 Şubat 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Kuzey Dakota Petrol Boru Hattı protestosuna müdahale

Kuzey Dakota Valiliği, boru hattı güzergahında ve federal arazide uzun zamandır kamp kuran göstericilere bölgeyi terk etmeleri için yerel saatle çarşamba günü 14.00'e kadar süre verdi.

Kararın ardından birçok eylemci kamptaki baraka ve çadırları ateşe vererek bölgeden ayrıldı. Göstericilerin bazılarının özel bir arazide yeni kamp kurmayı ve protestoları sürdürmeyi planladığı belirtildi.

Kamptan ayrılmamakta ısrar eden kimi göstericilere ise güvenlik güçleri müdahale etti. Yetkililer 10 kişinin gözaltına alındığını, kampta halen 50'ye yakın eylemcinin bulunduğunu tahmin ettiklerini bildirdi.

- Olaylarda iki çocuk yaralandı

Kuzey Dakota Valisi Doug Burgum, gazetecilere yaptığı açıklamada, kamptan ayrılmak isteyenlere müdahale edilmeyeceğini ancak perşembe sabahı temizlik için girildiğinde hala bölgede olanlara "başkasının mülküne tecavüz"den işlem yapılacağı uyarısında bulundu.

Burgum, göstericilerin kamptaki çadır ve yapıları ateşe verdiği sırada 17 yaşındaki bir kızın alev aldığını ve ileri derecede yanık nedeniyle hastaneye kaldırıldığını, 7 yaşındaki bir çocuğun da hafif yaralandığını söyledi.

Bölgede yaklaşık 3 milyar 700 milyon dolar harcanarak 4 eyaletten geçmesi planlanan Kuzey Dakota Petrol Boru Hattı, ABD'de uzun süredir protestoların hedefi oluyor.

Projenin geçeceği bir kısım arazinin, 19. yüzyıldan kalma anlaşma nedeniyle Standing Rock Sioux adlı Kızılderili kabilesine ait olduğu ileri sürülüyor. Bu kabile, geçen yıl ağustosta ABD hükümetine karşı dava açarak projeyi durdurmuş ancak ekim ayında federal temyiz mahkemesi bu kararı iptal etmişti.

ABD Ordusu Mühendislik Birimi (USACE), şiddetli protestoların ardından geçen aralık ayında, yeni rotanın belirlenmesi amacıyla projenin durdurulmasına karar vermiş ancak başkanlık görevini devralan Donald Trump, projenin tamamlanması için kararname çıkarmıştı.