30 Nisan 2024 Salı / 22 Ramazan 1445

Meğer çelmeyi tüm ülke atmış!

Suriye'deki savaştan kaçarak Avrupa’ya sığınmaya çalışan bin 294 mültecinin kabulü için referanduma giden Macaristan’da yüzde 98 ‘hayır’ oyu çıktı. Katılım yüzde 50’nin altında kaldığı için oylama geçerli sayılmadı ancak sonuçlar, geçen yıl ülkeye girmeye çalışan bir mülteciye çelme takan kadın gazetecenin yanlız olmadığını gösterdi.

4 Ekim 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Meğer çelmeyi tüm ülke atmış!

Suriye’deki savaştan kaçarak Avrupa’ya sığınmaya çalışan bin 294 mültecinin kabul edilip edilmemesi için referanduma giden Macaristan’da yüzde 98 oranında ‘hayır’ oyu çıktı. Referandumda Avrupa Birliği’nin ülkeye iki yıl içinde bin 294 mülteci yerleştirmesi planı oylanmıştı. Referandum, 2015’de Macaristan sınırında kucağındaki çocuğuyla Macar askerlerinden kaçmaya çalışan bir Suriyeli mülteciye çelme takan kadın gazetecinin yalnız olmadığını, aslında insanlık dışı duruma tüm ülkenin ortak olduğunu gözler önüne serdi. Ancak seçmenlerin yüzde 43’ünün sandık başına gittiği oylamada, yüzde 50’lik katılım oranına ulaşılamadığı için referandum sonucu geçerli olmayacak. Yine de Macaristan’ın sağcı hükümetinin sözcüsü, sonucun “siyasi ve yasal olarak bağlayıcı” olduğunu savundu.

ANAYASAYA EKLEYECEK

Başbakan Viktor Orban, AB’ye rest çekerek referandumu dikkat almaları gerektiğini belirtti ve sonucun bağlayıcı olması için anayasada değişiklik yapacağını açıkladı. Muhalefet ise hükümetin ihtiyaç duyduğu desteği alamadığını belirtti. Sağcı Başbakan Orban 160 bin mültecinin AB ülkelerine dağıtılması planlarına karşı çıkıyor. Orban, mültecileri AB’nin güvenliği ve Avrupa’nın geleceği için tehdit olarak gördüğünü söylüyor. Gözlemciler, sonucun Orban için yine de bir zafer olduğunu söylüyor. Macaristan, mülteci akınını durdurmak için Sırbistan ve Hırvatistan sınırına duvar ördü. Referandumda “Avrupa Birliği’nin, Ulusal Meclisin bile onayı alınmadan Macaristan vatandaşı olmayan kişileri Macaristan’a yerleştirmesine karar vermesini istiyor musunuz?” sorusu soruldu.

NEFRET SUÇU İŞLEMİŞTİ

Suriye iç savaşının tetiklediği mülteci akını karşısında büyük bir insanlık sınavı veren Avrupa yine sınıfta kaldı. Sığınmacılar giremesin diye sınıra dikenli tel çeken, sığınmacıları kamplara sokmaya çalışan ve komşu ülkelerin gönderdiği yardım araçlarının ülkeye girişinde zorluk çıkaran Macaristan’da olayları takip eden aşırı sağ çizgideki Jobbik Partisi’ne yakınlığıyla bilinen N1TV kanalı kameramanı Petra Laszlo, 9 Eylül 2015’te kucağındaki çocuğuyla Macar askerlerinden kaçmaya çalışan Suriyeli göçmene çelme takarak yere kapaklanmasına neden olmuştu.