18 Mayıs 2024 Cumartesi / 11 Zilkade 1445

Merkel'den zehir zemberek çıkış: Görüntüler beni öfkelendirdi

ABD'deki olayların ardından Almanya Başbakanı Merkel, 'ABD'den gelen görüntüler beni öfkelendirdi, üzdü. ABD demokrasinin saldırganlardan daha güçlü olduğuna eminim.' dedi.

7 Ocak 2021 Perşembe 13:03 - Güncelleme:
Merkel'den zehir zemberek çıkış: Görüntüler beni öfkelendirdi

Trump destekçilerinin Joe Biden’ın başkanlığını onaylamak için toplanılan kongre binasına girmeye çalışmasının ardından çıkan olaylara ilişkin Türkiye, Rusya, Çin, İran, Almanya, Fransa gibi dünyanın bir çok ülkesinden ardı ardına açıklamalar geldi.

"GÖRÜNTÜLER BENİ ÖFKELENDİRDİ"

Merkel, Alman hükümetinin küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisinin (CSU) video konferans yoluyla düzenlediği toplantıya katılmadan önce ABD'de çıkan olaylara ilişkin açıklama yaptı.

ABD Kongresine saldırı yapılarak içeri girilmesine ilişkin görüntüleri herkesin izlediğini ifade eden Merkel, "Bu görüntüler beni öfkelendirdi ve üzdü." dedi.

Angela Merkel, ABD'nin demokratik geleneğine hayranlık duyan çoğunluğu bu ülkenin dostu milyonlarca insanın da bunu hissettiğinden emin olduğunu belirtti.

Demokrasinin temel kuralının seçimlerden sonra kazananların ve kaybedenlerin mevcudiyeti olduğunu kaydeden Merkel, "Demokrasinin galip kalması için her ikisi de üzerlerine düşen rolü dürüstlük ve sorumlulukla oynamak zorundadır." diye konuştu.

Merkel, ABD Başkanı Donald Trump'ın mağlubiyetini kasımdan beri kabul etmemesinden üzüntü duyduğunu belirterek, Trump'ın dün de bunu kabul etmediğine dikkati çekti.

Seçim sonuçlarına ilişkin şüphelerin körüklendiğini, bunun da dünkü atmosferi mümkün kıldığını anlatan Merkel, ABD'de Başkan seçilen Joe Biden ve ülkenin iki büyük partisinden yapılan açıklamaların, demokrasinin saldırganlardan daha güçlü olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Angela Merkel, dün gece yaşanan olaylarda insanların hayatını kaybetmesini trajik olarak niteledi.

ABD Kongresinin çalışmalarını sürdürmesinin de umut verici bir sinyal olduğunu vurgulayan Merkel, bu arada Biden'ın seçilmesinin tescillendiğine işaret etti.

Merkel, "ABD, olması gerektiği gibi iki haftadan kısa bir süre içinde kendi demokrasisinde yeni bir sayfa açacak." değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE: ABD'DEKİ GELİŞMELERİ ENDİŞEYLE İZLİYORUZ

Amerika Birleşik Devletleri'nde seçim sonucunun oylandığı kongreye yapılan baskınla ilgili Türkiye'den ardı ardına açıklamalar geldi. Dışişleri Bakanlığı'ndan olaylarla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. "ABD Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan ve kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz" denildi. "ABD'deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz. ABD'nin bu iç siyasi krizi olgunluk içinde aşacağına inanıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Dışişleri: Vatandaşlarımız gösteriden uzak dursun

Dışişleri Bakanlığı, ABD'deki Türk vatandaşlarını da uyardı. "ABD'deki vatandaşlarımızın kalabalık mekanlar ve gösteri yapılan yerlerden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz" açıklaması yapıldı.

Şentop: Sorunun demokrasiyle çözüleceğine inanıyoruz

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop da olaylarla ilgili açıklama yaptı. Şentop, "ABD'deki olayları endişeyle izliyor; tarafları öncelikle sükunete davet ediyoruz. Daima hukuk ve demokrasi içinde sorunların çözüleceğine inanıyoruz. Türkiye olarak her zaman hukuktan ve demokrasiden yana olduk; herkese de bunu tavsiye ederiz" dedi.

Kalın: Yaşanan gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise "Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşanan gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Altun: Demokrasinin işler hale geleceğine inanıyoruz

Bir açıklama da İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan geldi. Altun, "ABD'de demokrasinin tüm kurum ve teamülleriyle bir an önce işler hale geleceğine olan inancımızı koruyoruz" ifadelerini kullandı.

Ünal: Gayrimeşruluk tartışması sorumsuzluk doğurdu

Kongre baskınıyla ilgili AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal da açıklama yaptı. "ABD'de yaşanan gelişmeler demokrasiler için ırkçılık, şiddet ve gayrı meşruluk tartışmalarının toplumsal alanda ağır sonuçlarını göstermesi açısından önemli. Siyaset dilinde gayrı meşruluk tartışmalarının nasıl bir sorumsuzluk doğurduğunu ABD örneğinde tüm dünya izliyor" dedi.

"ABD ARTIK DÜNYAYA KUSURSUZ BİR DEMOKRASİ ÖRNEĞİ OLDUĞUNU SÖYLEYEMEYECEK"

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, CNN’in Moskova Bürosu’nun eski Şefi Jill Dougherty’nin Washington’daki olaylarla ilgili, ‘ABD’nin artık kusursuz bir demokrasi örneği olduğunu söyleyemeyeceği’ yönündeki açıklamasını Facebook hesabından yeniden paylaştı.

ABD'deki olayların ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Facebook hesabından CNN’in Moskova Bürosu’nun eski Şefi Jill Dougherty’nin gönderisini yeniden paylaştı.

Dougherty’nin gönderisinde, “ABD bir daha asla dünyaya kusursuz bir demokrasi örneği olduğumuzu söyleyemeyecek” ifadeleri yer aldı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın narsistliği ve maceracılığının yanı sıra 3 Kasım’da yapılan seçimlerdeki oy sayımı ve Georgia eyaletindeki belirsizliklerin bu nedenler arasında olduğunu kaydeden Rusya parlamentosunu üst kanadı Federayon Konseyi’nin Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev, “Bu kez kaybeden tarafın galip tarafı hile ile suçlamak için fazlasıyla dayanağı var. Amerikan demokrasisinin iki ayağının da topalladığı açık.”

“Demokrasi bayramı bitti” diyen Kosaçev, dibin görüldüğünü kaydetti.

Kosaçev, “ABD artık bu konuda bir rota çizemiyor, dolayısıyla bunu belirleme, hatta başkalarına empoze etme hakkını da tamamen kaybetti” açıklamasını yaptı.

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Başkanı Vyaçeslav Volodin, Washington’da yaşanan olayların ardından, ABD'den demokrasi örneği olarak bahsetmenin anlamsız hale geldiğini belirtti.

ABD’de yaşanan olayların analiz edilmesi gerektiğine dikkati çeken Volodin, "ABD’nin teşvik ettiği standartları, dünya çapında ihraç ettiği demokrasi vizyonunu yeniden değerlendirmenin eşiğindeyiz. Rusya’da ABD’nin ön plana çıkardığı demokrasi standartlarına atıfta bulunmayı sevenlerin yaklaşımlarını tekrar gözden geçirmeleri gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Volodin, ABD’deki siyasi sistemin gelişiminin ise "donmuş durumda" olduğunu savunarak, "İki parti, iktidar üzerinde yüz yılı aşkındır bir tekel kurdu ve diğer güçlerin erişimini engelliyorlar. ABD'den demokrasi örneği olarak bahsetmek anlamsız hale geldi." yorumunda bulundu.

Dünyanın en güçlü ekonomilerinden biri olan ABD’nin iç siyasi sorunlarını hızla çözmesinin önemli olduğuna işaret eden Volodin, "ABD’nin politikasını, diğer egemen devletlerin işlerine karışmamaya dayalı olarak oluşturmaya başlaması da ayrıca önem taşımaktadır." değerlendirmesini yaptı.

RUHANİ: ABD'DE GÖRDÜKLERİMİZ BATI DEMOKRASİSİNİN NE KADAR ZAYIF OLDUĞUNU GÖSTERDİ!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump destekçilerinin polis barikatını aşarak Kongre binasına zorla girmesiyle çıkan olaylara ilişkin, "Dün gece ve bugün ABD'de gördüklerimiz, Batı demokrasisinin ne kadar zayıf ve başarısız olduğunu ve güçlü bir temeli olmadığını gösterdi." dedi.

Olayları kışkırtmakla suçlanan ABD Başkanı Trump'ın görevi süresince ülkesine ve dünyaya büyük zarar verdiğini ifade eden Ruhani, "Popülist bir insanın 4 yılda ülkesinin başına ne belalar açtığını, ülkesinin onurunu ayaklar altına aldığını ve bu kişinin bölgemize; Filistin, Suriye ve Yemen'e ne darbeler vurduğunu gördük." diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, "İki hafta sonra Beyaz Saray'da göreve gelecek kişiler (bu zararları) telafi etmeli ve büyük bir ulus olan Amerikan halkını gerçek konumuna döndürmelidir. Onlar (Biden yönetimi), uluslararası toplumun sahip olması gereken şartlara, yani akıl ve hukuka geri dönmelidir." ifadelerini kullandı.

MACRON'DAN AÇIKLAMA: BAZILARININ ŞİDDET VE BASKILARINA RAĞMEN PES ETMEYECEĞİZ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD'deki olaylara tepki vermediği ve sessiz kaldığı eleştirilerinden sonra açıklamada bulundu.

Macron, Twitter hesabından paylaştığı videoda şunları söyledi:

"Bu 6 Ocak'ta ABD Kongresinin Kasım 2020'deki seçimleri kazanan Başkan Biden'in başkanlığının tescil edileceği oturum sırasında bazı şiddet yanlısı kişiler bir kadını öldürdü ve Amerika demokrasisinin seküler anıtı Kongre binasına girdi. Dünyanın en eski demokrasilerinden birinde görevini devredecek bir cumhurbaşkanının taraftarları meşru bir seçimin sonuçlarına silahlarla meydan okuyorsa bu evrensel bir fikre zarar verir. Washington’ta bugün olanlar ABD’yi yansıtmıyor. ABD, bağımsızlık ve özgürlüğüne yönelik tehditlere rağmen 20. yüzyıldaki iki dünya savaşında da Fransa'nın yanında yer aldı. Bugün Fransa şevk ve kararlılıkla ABD halkının ve yöneticilerini seçmeye, kaderlerini, hayatlarını hür irade ve demokratik seçimlerle belirlemeye çalışan halkların yanında. Bazılarının şiddet ve baskılarına rağmen pes etmeyeceğiz."

ÇİN MEDYASINDAN PELOSİ'YE HONG KONG HATIRLATMASI: AYNI ŞEYİ SÖYLEYİP SÖYLEMEYECEĞİ BELLİ DEĞİL

Hua düzenlediği basın toplantısında, "Çin, ABD vatandaşlarının en kısa sürede barış, istikrar ve güvenliğe kavuşmasını umuyor." ifadelerini kullandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, 2019'da Hong Kong'da düzenlenen hükümet protestolarına atıfta bulunarak, bu noktada ABD'lileri "ülkede bazı medya kuruluşlarının ve kişilerin, Hong Kong'da yaşanan toplumsal karışıklığı neden farklı biçimde yansıttığını düşünmeye" çağırdı.

Hua, Amerikan medyasında Kongrede yaşananların "şiddet, haydutluk, rezalet" şeklinde tanımlandığını, öte yandan Hong Kong protestoları için "güzel manzara, demokrasi savaşçıları" yorumlarının yapıldığını hatırlattı.

Çin Komünist Partisi'ne (ÇKP) yakın Global Times gazetesi, ABD'de Kongre Binası'nda yaşanan olayların ardından Hong Kong eylemcilerinin parlamento baskınını gündeme getirdi.

Chinese Daily Global Times da yer alan habere göre de Hua Amerikan basınını "Hong Kong'daki gösteriler için hangi kelimeler kullanıldı, şimdi ABD'deki olaylar için ne diyorlar?’" şeklinde eleştirdi.

Global Times ayrıca, bu paylaşımını Twitter hesabında sabitledi.

Gazete ayrıca, 'Sam Amca'nın demokrasi ustalığı' başlığıyla bir karikatür yayınladı.

Karikatürdeki Sam Amca karakterinin, televizyonda Hong Kong olaylarını izlerken "Güzel manzaralar", Washington olaylarını izlerken ise "Zorbaları vurun" dediği görülüyor.

GRAHAM: BEN YOKUM, ARTIK YETER, BİDEN KAZANDI

ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Senato'da yaptığı konuşmada "Trump ile çılgınca bir yolculuk yaşadık. Bunu bu şekilde bitirmekten nefret ediyorum, ben yokum, artık yeter. Yardımcı olmaya çalıştım. Biden’in kaybetmesini umdum. Kaybetmesi için dua ettim ama kazandı. Ve o, ABD’nin meşru Başkanı. Bu kadar" açıklamasında bulundu.

UKRAYNA DEVLET BAŞKANI ZELENSKİY, ABD'DE KONGRE BİNASININ İŞGAL EDİLMESİNİ KINADI

Zelenskiy, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "ABD Kongresine karşı gerçekleştirilen benzeri görülmemiş şiddeti kınıyoruz." ifadesini kullandı.

Korkunç saldırının üzerinden saatler geçtikten sonra ABD halkının iradesini onaylayan tarihi bir oturum gerçekleştirildiğini belirten Zelenskiy, dünyanın en eski ve en iyi demokratik kurumunun bu direncinden ilham aldıklarını kaydetti.