29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Mr. Spock'ın meşhur hareketinin sırrı ortaya çıktı

Uzay Yolu filminin meşhur karakteri Mr. Spock'ın bilinen el hareketinin sırrı ortaya çıktı

2 Mart 2015 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Mr. Spock'ın meşhur hareketinin sırrı ortaya çıktı
Uzay Yolu filminin meşhur karakteri Mr. Spock'ı canlandıran oyuncu Leonard Nimoy geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetti. Nimoy'un canlandırdığı Mr. Spock'ın meşhur el hareketinin kaynağının Yahudilik olduğu ortaya çıktı. 
Haaretz'te yer alan habere göre, filmde 'Vulcan Selamı' olarak geçen harekette, Mr. Spock serçe parmağı ile yüzük parmağını, işaret parmağı ile orta parmağını birbirine yapıtırıyor ve parmaklarını orta parmakla yüzük parmağının arasından ikiye ayırıyor. 
 
 
Mr. Spock karakterinin imzası haline gelen bu işareti karakteri canlandıran oyuncu Nimoy'un kendisinin yapmayı tercih ettiği belirtiliyor. ABD'li bir Yahudi aileden gelen oyuncu Leonard Nimoy'un bu işaretinin kaynağı Tevrat'a dayanıyor. Nimoy bu hareketi bir Yahudi dua şeklinden aldığını belirtmişti. Hareket İbranice Şin harfini temsil ediyor. 
 
Yahudilikteki bir inanca göre Hazreti Harun'un soyundan gelen Koanim'e (Kohenler) ellerini özel olarak tanımlanmış bir şekilde kaldırarak Yahudi halkını selamlaması emredilmiştir. Eller, avuçlar yere bakacak şekilde yan yana getirilir ve parmaklar beş boşluk oluşturacak şekilde açılır. Başparmaklar arasında bir boşluk, her elin baş parmağı ile işaret parmağı arasında bir boşluk ve her elin orta ile yüzük parmakları arasında bir boşluk.
Bu boşluk Ezgiler Ezgisi'nde Yaratıcı'nın "duvardaki çatlakların arasından baktığını" söyleyen bir dizeye atıf yapar. Bunun arkasındaki fikir, Yaratıcı'nın himayesinin, O saklanmış gibi göründüğünde bile kuvvetli olduğudur. 
 
Kaynak: Dünya Bülteni