29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

NSU, Dink davasının ikizi gibi

NSU davasındaki gariplikleri değerlendiren uzmanlar, Türkiye’de Hrant Dink suikasti davasında ‘örgütü’ bir türlü bulamayan yargı kararının bir benzerinin, Alman mahkemeleri tarafından da alınabileceği konusunda uyarıyor.

ERDİNÇ AKKOYUNLU17 Mayıs 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
NSU, Dink davasının ikizi gibi

İKİ DAVADA DA DERİN YAPILAR KENDİ TETİKÇİLERİNİ KORUYOR

ALMANYA’DA 2000-2007 yılları arasında 8’i Türk 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı NSU çetesinin yargılandığı davada yaşanan hakim ve salon değiştirilmesi taktikleriyle sanık Beate Z.nin kelepçesiz ve rahat tavırları davaya ilişkin kuşkuyu arttırırken, Almanya hukukunu iyi bilen isimler “Bu işi Alman mahkemesi ‘Üç beş çocuğun yaptığı şey’ diye kapatacak. Beate de 6 yıl sonra serbest kalacak” dedi. Almanya Türk Konseyi Başkanı ve Göçmen Hakları Uzmanı Avukat Tacettin Yatkın, Neonazi çetenin tetikçisi Beate Z.’nin Almanya’da hak ettiği cezayı almayacağını söyledi.

‘Cinayetler 3 kişinin işi’ derler

Alman derin devletinin işin içine girdiğinin mahkemede görüldüğünü ifade eden Yatkın, “Bu davada ancak ‘İki üç kişinin işi’ kararı çıkar. Onda da ciddi ceza verilmez. Almanya bu işin hesabını kesmiş görünüyor. Türkiye peşine düşmese bir netice çıkmayacak. Mahkemedeki tüm olanlar buna işaret ediyor. Türkiye’yi ve dünyayı oyalamak için bir mahkeme yapıyorlar. Yarın bir gün yine Türklerin evleri yanmaya başlar. Türkler burada bu meseleye seslerini daha kuvvetli çıkarmadıkları, bu öldürmeleri önemsemedikleri sürece, bunun sorumluluğunu taşıyıp ilerde de günahını ödeyecekler.” diye konuştu.

Almanya çözülsün istemez

Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Faruk Şen de Alman derin devletinin olayı çözmeye izin veremeyeceğini belirterek, şöyle konuştu: “Beate’ye cinayetleri planlamaktan ceza verecekler. Ama dava 2.5 yıl sürecek. Mahkeme ‘Bu işte terör yok’ diyecek. Temyize gidecek. Toplamda 5.5 sene sonra Alman Yargıtay’ı ‘Bu işte çete yok, terör yok’ diyecek. O sırada Beate de zaten infazını tamamlamış olarak çıkacak. Bu söz ona verilmemiş olsa idi iki katil Uwe’ler ölünce Beate teslim olmaz ve konuşmazdı. Bu dava başlaması, devamı ve sonu ile aynı Ergenekon ve aynı Dink davalarının ikizidir. Türkiye, bu konuya Suriye meselesi kadar ses çıkartması lazım. Alman derin devleti, ülkelerinde yaşayan 3.5 milyon Türk’ün yüzde 44’ü yoksul olduğu için ülkelerinden gitsin diye böyle bir cinayet şebekesini oluşturmuş, desteklemiş. Böyle bir organizasyon şimdi bu ortaya çıksın ister mi? Tabii ki ortaya çıkartmayacaklar ve bu iş kapatılacak. Şimdi sadece tepkileri önlemeye çalışıyorlar.”  

DAVA 4 HAZİRAN’A ERTELENDİ

Almanya’da Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde görülen aşırı sağcı “Nasyonalsosyalist Yeraltı” (NSU) terör hücresi davasının 4. duruşmasında mahkeme heyeti savunma avukatlarının dün verdiği dilekçelerin bir  kısmını reddetti. Duruşmaya verilen aradan sonra Köln kentinde yoğunlukla Türklerin mağdur olduğu  Keupstrasse’deki bombalı saldırı olayının bu davadan ayrılıp ayrılmaması tartışıldı. Mahkeme şimdilik patlamanın davadan ayrılmayacağını açıkladı. Duruşmada tutuksuz sanık Andre Eminger de davada ifade vermeyeceği söylerken,  diğer tutuksuz sanıklar Carsten S. ve Holger G. dava ile ilgili açıklamalarda bulunacaklarını ifade etti. Mahkeme heyeti daha sonra da davayı 4 Haziran’a ertelediğini açıkladı.