27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Chuck Hagel neden istifa etti?

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in istifası büyük ses getirdi. Peki Hagel'in istifası ne anlama geliyor?

26 Kasım 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Chuck Hagel neden istifa etti?
ABD Başkanı Barack Obama, bir gün önce Savunma Bakanı Chuck Hagel'in, görevindenistifa ettiğini açıkladı. Bu istifa dünya kamuoyunda büyük bir yankı uyandırırken bu istifanın ne anlama geldiğini Penn State Üniversitesi öğretim üyesi, SETA Washington DC Araştırmacısı Kılıç Buğra Kanat'la konuştuk. Kanat, "Obama politikalarıyla örtüşmediği için Hagel'i görevden aldı. ABD'nin tehdit algısı değişti ve bu yüzden de savunma eski bakanı tasfiye edildi." dedi.
 
İşte Kanat'ın o analizi:
 
İlk olarak şunu söyleyebilirim: Hagel’in istifası Amerika’nın Ortadoğu politikalarını etkilemez. Özellikle belirtmek isterim ki Türkiye politikalarınında da bir sapma olmayacak. Kendisi savunma bakanıydı ama kendisi hiçbir şekilde Obama'nın o çok  bilinen halkasının içine giremedi. Obama Hagel’in istifasını bekliyordu çünkü yönetimden aykırı bir ses olduğu için zaten istenmeyen adam olmuştu.
 
Obama’nın farklı seslere tahammülü yok. Eski Bakan Amerika’nın bu politikasının ne Esed’i ne IŞİD’i bitireceğini söylüyordu.
 
OBAMA SAVAŞ MİRASI BIRAKMAK İSTEMİYOR
 
Aykırı ses çıkartan tek adamdı ve Obama’da kendisini görevden aldı.
 
Obama’nın Hagel’i görevden almasının en büyük sebeplerinden biri de görevi bırakırken gelecek başkana herhangi bir savaş miras bırakmak istememesi.
 
ABD'NİN TEHDİT ALGISI DEĞİŞTİ
 
ABD’nin tehdit algılaması değişti. Yeniden terörle mücadeleye dönüldü. Bu konsept içinde daha saldırgan ve daha aktif olabilecek bir savunma bakanı istiyor. Çünkü Hagel bu kadar pro aktif bir savunma bakanlığı için uygun görülmedi." dedi.
 
 
 
Kaynak : Haber7