26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Ortadoğu’da savaşı Körfez kışkırtıyor

İran’ı işgal amacıyla ABD’nin bölgeye göndereceği askerlere, BAE ve Suudiler’in öncülüğündeki Körfez sahip çıktı. Körfez İşbirliği Konsey’i 120 bin askerin üye ülkelere yerleşmesi için 30 Mayıs’ta toplanacak. 

20 Mayıs 2019 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Ortadoğu’da savaşı Körfez kışkırtıyor

Dünyanın olası bir savaş endişesiyle yakından takip ettiği Hürmüz Boğazı’nda ABD ile İran arasında askeri gelirim tırmanırken, bölgede Pentagon’un en büyük destekçisi işbirlikçi Körfez ülkelerinden çatışmayı körükleyecek bir hamle geldi. İran’ı işgal planı için Ortadoğu’ya 120 bin asker göndermeyi düşünen Trump yönetimine, Körfez ülkeleri kucak açtı. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başını çektiği Arap devletleri, Amerikan askerlerinin ülkelerine yerleşmesine yeşil ışık yaktı. 

AMERİKAN ÇIKARLARI İÇİN  

Londra merkezli Suudi gazetesi Arab News’in haberine göre, Pentagon Tahran’a müdahale adına bölgeye göndereceği yüz binlerce askerin Körfez ülkelerine konuşlanması teklifini Suudi Arabistan ve BAE’ye sundu. Gazeteye konuşan ismi gizli tutulan diplomatik kaynaklar, teklifin Riyad’ın başını çektiği Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri tarafından kabul edildiğini dile getirdi. Körfez’e yerleşecek yeni birliklerin KİK devletleri ile birlikte İran’a ortak mücadele yürüteceğini aktaran kaynaklar, amacın Amerikan çıkarlarını korumak olduğunu ifade etti. Kararın alınmasında geçen hafta BAE’de demirleyen 2 Suudi tankerin sabotaja maruz kalmasının ve Arabistan topraklarındaki petrol boru hatlarının dorne’lu saldırıya uğramasının etkili olduğu vurgulandı.  

KİK ACİL TOPLANIYOR  

Haberde ayrıca, KİK’in konuyu masaya yatırmak ve resmi karar çıkarmak adına ay sonunda toplanacağı ifade edildi. Arab News’in manşete taşıdığı gelişme sonrası Suudi Kralı Selman bin Abdulaziz’in, KİK ve Arap Birliği üyesi ülkelerin liderlerini, Mekke şehrinde 30 Mayıs’ta olağanüstü düzenlenmesi planlanan iki zirveye davet ettiği bildirildi. Öte yandan, Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cubeyr, ülkesinin bölgede olası bir savaşta kararlılıkla reaksiyon göstereceğini söyledi. El Cubeyr, topun İran tarafında olduğunu kaydetti.

İran’dan 11 Eylül tehdidi 

İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı General Hüseyin Selami, bölgede ABD’ye büyük bir yenilgi tattıracaklarını ifade ederek, “Savaş peşinde değiliz ama savaştan da korkmuyoruz” dedi. Amerikan siyasi sisteminde çatlaklar olduğunu ve gücünü kaybettiğini belirten Selami, “Aslına bakarsanız ABD, ani bir saldırıyla çöken Dünya Ticaret Merkezi’ne benziyor” diye konuştu. Selami, askeri bir törende yaptığı konuşmada ABD’nin dünyada insanları sömüren ve istismar eden bir düzen kurduğunu savunarak, “ABD dünya için büyük bir risk. Yakın zamanda bu gücün nasıl yenildiğine şahit olacaksınız” ifadelerini kullandı.