26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Pakistan ve Çin, JF-17 savaş uçağıyla ABD'ye rakip oluyor

Çin, JF-17 savaş uçağının Block III versiyonunu, kısa sürede büyük bir satış başarısı yakalayan Amerika Birleşik Devletleri'nin F-16 V uçağının en son sürümüyle eşleştirmek için çalışıyor.

TM Dijital Haber Merkezi13 Mart 2019 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Pakistan ve Çin, JF-17 savaş uçağıyla ABD'ye rakip oluyor

Çin'in Chengdu Aircraft Co. şirketi tarafından sağlanan teknolojiyle Pakistan'da üretilen JF-17’nin Block III versiyonunun, 2019 yılının sonunda seri üretime geçilmesi ve en geç 2021 yılında da hizmete alınması planlanıyor.

2 yıldan fazla bir süredir geliştirilmekte olan Block III versiyonuna Çin, Elektronik Taramalı Aktif Dizin olarak da bilinen Aktif Faz Dizinli Radar (AESA), Elektronik Harp Sistemi, kaska takılı hedefleme sistemi, gelişmiş hedefleme modülü gibi yeniliklerle donatıp ABD yapımı F-16 V’nin özelliklerini yakalamayı ve rekabet etmeyi planlıyor.

Çinli askeri uzman olan Wei Dongxu, "JF-17'nin AESA radarına, kaska monte ekran ve görüş sistemine sahip olması bekleniyor." dedi.

Çin JF-17'yi, yeni nesil F-16 V savaş uçağının özelliklerine sahip hale getirmeyi, fiyatının ise F-16 V’nin yarısından daha azına mal etmeyi planlıyor. Böylece Çin, JF-17 Block III ile düşük savunma bütçeli ülkelerin ilgisini çekmesini planlıyor. Çin daha önce JF-17'yi Nijerya ve Myanmar'a satmıştı.

Savaş uçağı baş tasarımcısı Yang Wei, "Birçok ülke uçağı satın almak için ilgileniyor. JF-17 için bir yeni sözleşmeler imalamaya yakınız." dedi.

Ayrıca Malezya Hafif Savaş Uçağı (LCA) tedarik programında listedeki Çin-Pakistan jetini (JF-17) kısa listeye aldı. Uçak kısa listede Hint yapımı Tejalar ve Güney Koreli F-50 ile rekabet halinde.