27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Pentagon duyurdu: Irak'taki ABD askerleri için görüşmeler başlayacak

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Irak'taki ABD askerlerinin durumu için tarafların görüşmelere başlayacağını duyurdu.

AA25 Ocak 2024 Perşembe 19:24 - Güncelleme:
Pentagon duyurdu: Irak'taki ABD askerleri için görüşmeler başlayacak

Austin, yaptığı yazılı açıklamada, HMC'nin, 7-8 Ağustos 2023'te Washington'da yapılan ABD-Irak Ortak Güvenlik İşbirliği Diyaloğu sırasında iki tarafın taahhüt ettiği sürecin devamı olduğunu belirtti.

HMC'nin, Irak ve Suriye'de DEAŞ'ı yenme misyonunun başarılarına dayanarak ABD ile Irak arasında kalıcı bir ikili güvenlik ortaklığına geçişi sağlayacağını bildiren Austin, görüşmelerde DEAŞ tehdidi, operasyonel ve çevresel gereksinimler ile Irak güvenlik güçlerinin yetenek seviyelerinin ele alınacağını kaydetti.

Austin, askeri ve savunma profesyonellerinden oluşan uzman çalışma gruplarının DEAŞ'ın yeniden canlanmasını önlemek için DEAŞ karşıtı koalisyonun misyonunun en etkili şekilde değişimi konusunda HMC'ye tavsiyelerde bulunacağını açıkladı.

ABD ve Irak'ın, Irak hükümetinin daveti üzerine 10 yıldır güvenlik konularında derin ve verimli bir ortaklığa sahip olduğunu savunan Austin, "HMC sürecinin başlangıcı, Stratejik Çerçeve Anlaşması kapsamında gelişen ABD-Irak ikili ilişkisini yansıtıyor ve Irak ve bölgede istikrarı geliştirmek için güvenlik işbirliğimizi derinleştirme taahhüdümüzün altını çiziyor." ifadelerini kullandı.

ABD'nin, Irak'ta bulunan üslerine yapılan saldırılara karşılık olarak, İran destekli gruplara yönelik gerçekleştirdiği hava saldırılarının ardından Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ABD'nin ülkeden askerlerini çekmesini istemiş, ancak Pentagon bu konuda kendilerine resmi bir talep ulaşmadığını belirtmişti.

ABD'nin halihazırda Irak'ta yaklaşık 2 bin 500 askeri bulunuyor.

ABD: IRAK İLE YAPILACAK GÖRÜŞMELER ABD ASKERİNİN ÇEKİLMESİ KONUSUNDA MÜZAKERE İÇERMİYOR

ABDli üst düzey yetkililer, ABD ile Irak hükümeti arasında oluşturulan ABD-Irak Yüksek Askeri Komitesi (HMC) çalışma grubunun görüşmelerinin, ABD kuvvetlerinin Irak'tan çekilmesi konusunda bir müzakereyi içermediğini söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), konuyla ilgili üst düzey Pentagon, Dışişleri ve Ordu yetkililerin katıldığı kapalı bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda üst düzey Pentagon yetkilisi, HMC'nin ağustos 2023'te iki ülke arasında gerçekleştirilen güvenlik işbirliği toplantısının bir süreci olduğunu vurgulayarak, "Açıkça söyleyeyim, HMC toplantısı ABD kuvvetlerinin Irak'tan çekilmesi konusunda bir müzakere içermiyor." diye konuştu.

ABD ve koalisyon ortaklarının, DEAŞ'la mücadele için Irak hükümetinin daveti üzerine Irak'ta bulunduğunu hatırlatan Pentagon yetkilisi, "Iraklı ortaklarımız, gelecekteki ABD askeri varlığını şekillendirmek ve DEAŞ'ın kalıcı yenilgisini sağlamak için birlikte çalışma konusundaki kararlılıklarına dair bize güvence verdiler." ifadesini kullandı.

Gazetecilerin, Irak tarafının "görüşmelerin, ABD öncülüğünde kurulan koalisyonun askeri misyonunun sona ermesi ve koalisyon danışmanlarının kademeli olarak azaltılması için bir takvim oluşturulacağı" yönündeki açıklamalarıyla ilgili sorularına yanıt vermekten kaçınan üst düzey ABDli yetkililer, bu konuda bir zaman çizelgesi veremeyeceklerini belirtti.

Üst düzey yetkililer, görüşmelerin yeni başlayacağına dikkati çekerek, "ABD ve Irak, ABD'nin gelecekteki askeri varlığını şekillendirmek ve Irak'ın DEAŞ'a karşı kalıcı yenilgiye uğratılmasına liderlik etmesini sağlamak için birlikte çalışmaya devam edecekler." ifadelerine yer verdi.

DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyon 85 ülke ve örgütün katılımıyla Eylül 2014'te kurulmuştu.

IRAK: DEAŞ KARŞITI KOALİSYONUN DANIŞMANLARININ AZALTILMASI İÇİN ABD İLE ANLAŞMAYA VARDIK

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudanı, 5 Ocak'ta yaptığı açıklamada, "Hükümet olarak koalisyon güçlerinin varlığını tamamen sonlandırmak için ikili komisyonu çalıştırmaya başlama sürecindeyiz. Irak'ın egemenliğini korumak için hiçbir şey ihmal edilmeyecek. Irak'taki varlığı için hiçbir gerekçesi kalmayan koalisyon güçlerinin varlığını sonlandırma yönündeki değişmez tutumumuzu yineliyoruz." demişti.

Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada da ABD ile Irak hükümetleri arasında ağustos 2023'ten bu yana devam eden müzakere turlarının başarıyla sonuçlandığı, DEAŞ'ın oluşturduğu tehdit ile operasyonel gereklilikleri değerlendirmek ve Irak güvenlik güçlerinin kapasitesini artırmak amacıyla HMC kurulduğu ifade edilmişti.

Açıklamada, söz konusu komitenin, "koalisyon danışmanlarının Irak'ta bulunacağı süreyle ilgili bir takvim oluşturma, danışmanların kademeli olarak azaltılmasına yönelik girişimlerde bulunma ve koalisyonun askeri misyonuna son verme görevini üstleneceği" kaydedilmişti.

IRAK'TAKİ SİYASİ GRUPLAR DEAŞ KARŞITI KOALİSYONUN ASKERİ MİSYONUNUN SONA ERMESİ ANLAŞMASINDAN MEMNUN

Irak'taki siyasi gruplar, terör örgütü DEAŞ'a karşı ABD öncülüğünde kurulan koalisyonun askeri misyonunun sona ermesi ve koalisyon danışmanlarının kademeli olarak azaltılması konusunda ABD yönetimiyle anlaşmaya varılmasını memnuniyetle karşıladı.

Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım Araci, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, "Irak ile kapsamlı ilişkiyi düzenlemek için uluslararası koalisyonla müzakerelerde bulunan Irak Askeri Komitesi'nin çalışmalarını desteklemek için güç, kararlılık ve tutarlılıkla çalışmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Irak hükümetinde yer alan Şii siyasi partilerin yer aldığı çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi'nden de konuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Irak hükümetinin vizyonu doğrultusunda siyasi, ekonomik, kültürel, güvenlik ve askeri alanlarda koalisyon ülkeleriyle kapsamlı ikili ilişkilere geçişe tam destek verdiğimizi teyit ediyoruz."

Meclisin en büyük Sünni grubu Takaddüm Partisi Başkanı ve eski Meclis Başkanı Muhammed Halbusi de yaptığı yazılı açıklamada, Irak hükümetinin koalisyon güçleriyle müzakerelere başlamasına destek verdi.

Halbusi yaptığı açıklamada, "Irak'ın uluslararası koalisyondaki dostlarıyla diyaloğu sürdürmesi ve her alanda karşılıklı anlayış ve iş birliğiyle ilerlemesi yönünde ABD ile yaptığı anlaşmayı ve attığı adımları destekliyoruz." dedi.

Mecliste yer alan Sünni blok Azim Koalisyonu da hükümetin uluslararası koalisyonla müzakerelere başlamasını desteklediklerini duyurdu.

ABD'Lİ BÜYÜKELÇİ'DEN ANLAŞMAYLA İLGİLİ MEMNUNİYET AÇIKLAMASI

ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski de Irak-Amerikan Yüksek Askeri Komitesi'nin çalışmalarına başlamasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Romanowksi, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Irak-Amerikan Yüksek Askeri Komitesinin çalışmalarına başlamasını memnuniyetle karşılıyorum. Sürdürülebilir ikili güvenlik ortaklığına geçiş, bölgenin güvenliğini ve Irak'ın egemenliğini destekleme konusundaki kararlılığımızın devam ettiğini teyit etmek açısından önemli."

Irak, terör örgütü DEAŞ'a karşı ABD öncülüğünde kurulan koalisyonun askeri misyonunun sona ermesi ve koalisyon danışmanlarının kademeli olarak azaltılması için bir takvim oluşturma konusunda ABD yönetimiyle anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.

Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD ve Irak hükümetleri arasında Ağustos 2023'ten bu yana devam eden müzakere turlarının başarıyla sonuçlandığı belirtilmişti.

  • Lloyd Austin
  • Irak askerleri
  • görüşme