27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Terör örgütü PKK'yı bitirme stratejisi için düğmeye basıldı! Irak'la 25 maddelik operasyon planı

Irak kuzeyindeki terör örgütü PKK tehdidini bertaraf etmek için anlaşan Türkiye ve Irak, atılacak adımlara odaklandı. Önümüzdeki günlerde Bağdat'tan gelecek bir heyetle güvenlik boyutu Ankara'da karara bağlanacak. PKK'nın nasıl etkisiz hale getirileceği planlanarak 25 maddelik bir mutabakat zaptı hazırlanacak.

Yeni Şafak19 Mart 2024 Salı 08:10 - Güncelleme:
Terör örgütü PKK'yı bitirme stratejisi için düğmeye basıldı! Irak'la 25 maddelik operasyon planı

Irak'ın kuzeyindeki PKK terörünü bitirme konusunda anlaşan Türkiye ve Irak atılacak adımlara odaklandı. Önümüzdeki günlerde de Bağdat'tan Ankara'ya bir heyet geliyor. PKK'nın bölgeden nasıl çıkarılacağının planlanacağı toplantıda Türkiye ile Irak arasında en az 25 maddelik bir mutabakat zaptı hazırlanacağı belirtiliyor.

Türkiye, Irak'ta PKK'yı bitirme stratejisi için düğmeye bastı. Geçtiğimiz hafta Irak'ta yapılan toplantının ardından 7 maddelik sonuç bildirisi yayınlanmıştı. Irak'taki zirvede iki ülke arasındaki ilişkilerin yapısal çerçevesini oluşturmak, düzenli temas mekanizmaları tesis etmek amacıyla mutabakat metni üzerinde çalışılmasına kararı verildi. Önümüzdeki hafta ise Irak heyeti Türkiye'ye gelecek ve mutabakat zaptı üzerinde çalışılacak. Türkiye ile Irak arasında terörle mücadele, ticaret, tarım, enerji, su, sağlık ve ulaştırma alanlarında ortak komite kurulması kararlaştırıldı. Irak heyetinin önümüzdeki hafta gerçekleşmesi planlanan ziyaretinde, iki ülke arasındaki güvenlik konuları netlik kazanacak. Yeni Şafak'ın haberine göre, Terör örgütü PKK ile mücadele için atılacak adımlar karara bağlanacak. Mutabakat zaptının en az 25 maddeden oluşması bekleniyor.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta 14 Mart'ta yapılan Güvenlik Konusunda Bakan Düzeyli Toplantı'ya Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve Irak Savunma Bakanı Sabit Rıza El Abbasi katılmıştı.

MÜHİMMAT DEPOLARI BOŞALTILACAK

Irak ile ortak operasyonun nasıl olacağı Ankara'daki zirvede netleşecek. Türkiye ile Irak heyeti, hem masada hem de sahada Irak'ın kuzeyinde PKK'nın bulunduğu ettiği alanların tespitini yapacak ve örgütün bölgeden çıkarılıp etkisiz hale getirilmesini planlayacak. Yapılması beklenen operasyonla Irak'ta PKK'nın kontrolünde olan başta Kandil, Sincar, Mahmur, Süleymaniye ve Gara bölgelerindeki kontrol noktaları öncelikli olacak. PKK'nın dağlık bölgeden düz araziye inmesi hedeflenecek. Böylece PKK köşeye sıkıştırılıp temizlenecek. İran-Irak sınırı da terörden arındırılarak güvenli hale gelecek. PKK'nın ileri teknolojili silah, mühimmat deposu Süleymaniye'deki depoların boşaltılması ve terörden temizlenmesi sağlanacak.

İLİŞKİLERE YENİ İVME

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nisan ayında yapacağı Irak ziyaretinde tüm bu konuların netlik kazanarak yazılı metin haline getirilmesi bekleniyor. Erdoğan'ın 12 yıl aranın ardından yapacağı ziyarette iki ülke arasındaki ilişkilerde sıçrama yaşanacak.

IRAK DA KARARLI

Öte yandan Irak tarafı da PKK ile mücadelede kararlı. Türkiye'nin Pençe Kilit Operasyonları'na tepki göstermeyen Irak hükümeti de PKK'dan kurtulmak istiyor. Türkiye'de altyapısı oluşturulacak olan terörle mücadele metni Irak hükümetinin onayının ardından Meclis'e gönderilecek. Meclis'in onaylamasının ardından da terör örgütüne yönelik operasyonlar başlayacak.