29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

İngilizlerden çarpıcı iddia! Rusya, denizaltı filosunun bir kısmını Kırım'dan çıkardı

Rusya'nın 21 Şubat'ta bağımsızlığını tanıdığı ve referandumla kendisine bağlamak istediği Luhansk'ta hesaplar değişti. Ukrayna'nın doğudaki 'Son kale'ye doğru ilerlemeye başladığı, Rusya'nın kontrolü kaybetmek üzere olduğu belirtildi. Ukrayna'daki ayrılıkçı yönetimler ise apar topar Rusya'ya katılmak için referanduma gitme kararı aldı. Bu arada İngiliz istihbaratı, Rusya'nın denizaltı filosunun bir kısmını Kırım'dan çıkardığını ileri sürdü.

Star Gazetesi / AA20 Eylül 2022 Salı 12:54 - Güncelleme:
İngilizlerden çarpıcı iddia! Rusya, denizaltı filosunun bir kısmını Kırım'dan çıkardı

Rusya'nın kendisine bağlaması için referandum planladığı Ukrayna'nın doğusundaki Luhansk'ta rüzgar tersine esmeye başladı. Cepheden gelen son bilgilere göre, Ukrayna güçleri Luhansk yönünde ilerleme kaydetti.

Rus kontrolü altındaki Donbas bölgesine doğru ilerleyen Ukrayna ordusu, Luhansk'ın 10 kilometre batısındaki Bilohorivka köyünü Rus güçlerinden geri aldı.

Luhansk'ta Rus ordusuna ait bir askeri üssü de vuran Ukrayna'nın Bilohorivka'nın ele geçirilmesinin, Rusya'nın artık Luhansk'ın tam kontrolünü kaybettiği yorumlarına neden oldu.

Ukrayna'nın Luhansk'ın geri kalanını Rusya'dan almak için saldırı hazırlığında olduğu gelen bilgiler arasında.

Ukrayna'nın Luhansk Valisi Serhiy Gaidai, "Her santimetre için savaş olacak. Düşman savunmasını hazırlıyor. Bu yüzden basitçe içeri girmeyeceğiz" açıklamasında bulundu.

Donbas bölgesinde bunlar yaşanırken Rusya'nın, Ukrayna saldırısına yeni askeri malzemeler sağlamak için ülkenin en büyük şehirlerinden birinin yakınındaki büyük bir hava savunma üssünü boşaltmaya başladığı bildirildi.

RUSYA, DENİZALTI FİLOSUNUN BİR KISMINI KIRIM'DAN ÇIKARDI!

Bu arada İngiliz istihbaratı, Rusya'nın denizaltı filosunun bir kısmını Kırım'dan çıkardığını ileri sürdü.

İngiliz istihbaratı, Rusya'nın Karadeniz filosunun bazı denizaltılarını Kırım'daki Sivastopol limanından Rusya'nın güneyindeki Krasnodor Krai'deki Novorossiysk'e taşıdığını iddia etti.

Yer değiştirmenin büyük olasılıkla Ukrayna'nın artan uzun menzilli saldırı kabiliyeti karşısında yerel güvenlik tehdidi seviyesindeki son değişiklikten kaynaklandığı vurgulandı.

UKRAYNA'DAKİ AYRILIKÇI YÖNETİMLER RUSYA'YA KATILMAK İÇİN REFERANDUMA GİDİYOR

Donbas'ta ülkenin her iki yönetimin sözde halk konseylerinden yapılan açıklamada, her iki bölgenin Rusya Federasyonu'na katılması için 23 Eylül'den 27 Eylül'e kadar halk oylaması yapılacağı ifade edildi.

Ukrayna'da Rus ordusunun kontrolü altındaki Herson bölgesindeki sözde yönetim de 23-27 Eylül'de bölgenin Rusya'ya katılması için referandum yapılacağını açıkladı. Zaporijya bölgesinde de sözde yönetim, yakın bir zamanda bölgenin Rusya'ya katılması için referandum düzenlenebileceğini duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rossiya devlet kanalına yaptığı açıklamada, "Özel askeri operasyonun en başından itibaren ve ondan önceki dönemde, halkların kaderlerine karar vermeleri gerektiğini söyledik ve mevcut durum, bu halkların, kendi kaderlerinin efendisi olmak istediklerini doğruluyor." diye konuştu.

Rusya, 2014'te Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki meydan olaylarıyla Kırım'ı yasa dışı ilhak etmişti. Bunun ardından ayrılıkçılar, Rus etnik nüfusunun çoğunlukta olduğu Donetsk ve Luhansk bölgelerinde sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti isminde yönetimler ilan etmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Şubat'ta sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin tanınmasına dair kararnameyi Kremlin Sarayı'nda imzalamıştı.

Putin, 24 Şubat sabahın erken saatlerinde "Donbas'taki insanları korumak üzere özel askeri operasyon" başlattıklarını duyurmuştu. Böylece Rusya-Ukrayna savaşını başlamıştı.