29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Rusya ve Arap Birliği'nden İsrail'e sert tepki, İran'dan misilleme sinyali

Rusya: İsrail’in Suriye saldırısı uluslararası hukuk ihlali... Arap Birliği: Alçakça bir saldırı ve apaçık bir ihlal...

MOSKOVA (CİHAN) 31 Ocak 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Rusya ve Arap Birliği'nden İsrail'e sert tepki, İran'dan misilleme sinyali
Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Suriye'ye yönelik hava saldırısı gerçekleştirmesinin Birleşmiş Milletler Anlaşması'nın çok açık bir ihlali olduğu uyarısında bulundu.

Şam yakınlarında bir araştırma merkezine İsrail Hava Kuvvetleri'nin saldırı gerçekleştirdiği yönündeki haberlerden endişe duyduklarını kaydeden Bakanlık açıklamasında, "Eğer iddialar doğru ise bağımsız bir ülkeye yönelik bu saldırı, açıkça BM Anlaşması'nın ihlali anlamına gelir. Bunun arkasındaki gerekçe ne olursa olsun, kabul edilemez…" ifadelerini kullandı.

Suriye'de şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını ifade eden Bakanlık, 30 Haziran 2012'de sağlanan Cenevre Mutabakatı temelinde Pan-Suriye diyalogunun oluşturulmasını ve her türlü dış askeri müdahalenin engellenmesini bir kez daha istedi.

Suriye devlet televizyonu İsrail uçaklarının Şam yakınında bulunan askeri inceleme ve araştırma merkezine bir saldırı gerçekleştirdiğini ifade etmiş, olayda iki kişinin yaşamını yitirdiğini ve bazı kişilerin de yaralandığını açıklamıştı.

İsrail'in dün sabaha karşı Suriye'ye düzenlediği hava saldırısı ile ilgili uluslararası yorumlar gelmeye devam ediyor.

Arap Birliği: Alçakça bir saldırı ve apaçık bir ihlal

Arap Birliği söz konusu saldırıyı, Arap ülkelerinin egemenliğine yapılan "alçakça bir saldırı ve apaçık bir ihlal" olarak değerlendirdi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nabil Elarabi, "Uluslararası toplumun geçmişte Suriye topraklarını bombalamasına sessiz kalması, İsrail'i yeni saldırılar konusunda cesaretlendirdi." şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği dışişleri Bakanları toplantısı için Brüksel'de bulunan bakanlar ise İsrail'in Suriye saldırısı haberine temkinli yaklaştı.

İngiltere Dış İşleri Bakanı William Hague gazetecilere, "Herhangi bir ek bilgim yok. Tabii ki Suriye'deki çatışmadan kaynaklanan çok büyük tehlikeler var." dedi. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise kesin bir bilgi gelene kadar yorumda bulunmayacağını söyledi.

HİZBULLAH SALDIRIYI KINADI

Lübnan Hizbullah'ı, İsrail savaş uçaklarının Suriye'de bir araştırma merkezini hedef alan saldırısını kınadı. Eylemin, Arap güçlerin askeri yeteneklerini geliştirmesini engellemeyi amaçladığı belirtildi. Açıklamada Hizbullah'ın "Suriye önderliği, ordusu ve halkı ile tam bir dayanışma içinde olduğu" ifade edildi.

İsrail merkezli Debka sitesi, saldırıda Suriye'den Lübnan'a silah götüren konvoyunun vurulduğunu öne sürmüştü. Söz konusu site; yağışlı ve puslu havadan yararlanmak isteyen Suriye'nin Hizbullah'a füze ve silah göndermeye çalıştığını iddia etmişti.

MİSİLLEME SİNYALİ

Russia Today'in Fars haber ajansına dayanarak bildirdiğine göre, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Emir Abdullahyan, İsrail saldırısının "ciddi sonuçları" olacağını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi de İsrail'in Suriye saldırısını kınadığını belirterek, "Yapılan hamle Suriye'nin egemenlik ve toprak bütünlüğünün açıkça çiğnenmesidir" dedi.

Saldırının Suriye devleti ve halkının ülke güvenliği ve istikrarını sağlama konusunda elde ettiği başarıları etkileme amacıyla yapıldığını söyleyen Salihi, "Saldırı, Suriye'deki terörist guruplar ve ülke huzurunu bozanlarla Siyonistlerin hedeflerin aynı yönde olduğunu göstermektedir" diye konuştu.

Suriye'nin Lübnan Büyükelçisi Ali Abdulkerim Ali ise Şam'ın "misilleme opsiyonunun" bulunduğunu ve bir sürpriz beklenebileceğini söyledi.