27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Şam’ın kimyası bozuldu

Esad yönetimi, Halep’te geçtiğimiz ay yapılan kimyasal saldırı için kurulan BM komisyonunun, ülkenin geri kalan kısmındaki çatışmalarda da kimyasal silah kullanıldığı iddialarını araştırma isteğini reddetti.

Dış Haberler10 Nisan 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Şam’ın kimyası bozuldu

Suriye yönetimi, ülkedeki çatışmalarda kimyasal silah kullanımını araştırmak isteyen BM’nin, ‘soruşturmayı tüm ülkeye yayma girişimini’ reddettiğini duyurdu. BM soruşturması Halep’teki Han el Assal köyünde geçen ay yaşanan olaylar üzerine başlatılmıştı. Şu anda Kıbrıs’ta bulunan BM’ye bağlı bir denetim heyeti iddiaları araştırmak için Suriye’ye giriş izni bekliyor. Ancak resmi Suriye medyasında yer alan haberlerde, ‘Suriye’nin BM’nin soruşturmayı tüm ülkeye yayma girişimlerini’ reddettiği belirtildi. Suriye yönetimi ve muhalif güçler Han el Assal’daki olay nedeniyle birbirini suçluyor. Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’ın heyetin ‘ek görevler yapmasını’ ve denetçilerin tüm ülkeye yayılmasını istediğini belirtti.

Vakit kaybetmeden araştırılmalı

Yetkili, bu durumun ‘Suriye’nin egemenliğini ihlal’ anlamına geleceğini iddia etti. Hollanda’nın Lahey kentinde konuşan BM Genel Sekreteri Ban ise, ‘kimyasal silah kullanımına dair tüm ciddi iddiaların vakit kaybedilmeden koşulsuz ve istisnasız bir şekilde incelenmesi gerektiğini’ söyledi. Suriye, kimyasal silah kullanımını yasaklayan Uluslararası Kimyasal Silah Anlaşması’na imza atmayan birkaç ülkeden biri. Suriye’nin hardal gazı ve sarin gibi kimyasal silahlara sahip olduğuna inanılıyor.