18 Mayıs 2024 Cumartesi / 11 Zilkade 1445

Sarı isyana OHAL önlemi

Fransa’da akaryakıta yapılan yüklü zamları protesto eden Sarı Yeleklilerin gösterileri karşısında çaresiz kalan Macron hükümeti, OHAL seçeneğini değerlendirdiğini duyurdu.

3 Aralık 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Sarı isyana OHAL önlemi

Fransa’da hükümet, akaryakıta yapılan yüzde 23’lük zammı protesto etmek için başkent Paris’i yakıp yıkan Sarı Yelekliler’e karşı sert önlemleri masaya yatırıyor. Şoförlerin sembolü olan sarı yelek giyerek zam protestoları düzenleyenleri durdurmak adına harekete geçen  Macron yönetimi, olağanüstü hal (OHAL) seçeneğini değerlendirdiklerini duyurdu.  

412 KİŞİ GÖZALTINDA 

Başkent Paris’te gazetecilere konuşan Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux, 17 Kasım Cumartesi gününden beri süren gösterilerin güvenlik güçleriyle çatışmaya dönmesi ve kamu mallarına yönelik saldırılar nedeniyle ülkede OHAL ilan edebileceklerinin sinyalini verdi. “Alınabilecek önlemleri düşünmek zorundayız” diyen Griveaux, şiddet olaylarının tekrarının yaşanmaması için OHAL dahil tüm seçenekleri değerlendirdiklerini kaydetti. Griveaux’nun ardından basına bilgi veren polis yetkilileri de önceki günkü gösterilerin bilançosunu açıkladı. Paris emniyet yetkilileri,  olaylar sonucu 412 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 378’inin hâlâ gözaltında bulunduğu bildirdi. Gösterilerde ayrıca 23’ü polis olmak üzere 133 kişinin de yaralandığı açıklandı.  

Öte yandan, Arjantin’deki G20 Zirvesi’nde düzenlediği basın toplantısında Paris’teki gösterileri değerlendiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Bu şiddetin failleri değişim istemiyor, iyileştirme istemiyorlar, kaos istiyorlar. Kimlikleri tespit edilip adalet tarafından yargılanacaklar. Döndüğümde ilgili bakanlarla görüşme yapacağım” dedi. Paris’te yaşananların meşru bir öfkenin barışçıl bir ifadesi olmadığını vurgulayan Macron, “Protestoya her zaman saygı duyarım, muhalifleri her zaman dinleyebilirim ancak şiddeti hiçbir zaman kabul edemem” ifadesini kullandı.

MACRON GERİ ADIM ATTI

Arjantin'deki G20 Zirvesi’nde yaptığı açıklamayla eylemcileri tehdit eden Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ülkesine döner dönmez çatışmaların yaşandığı alanlara gitti. Kurmaylarıyla değerlendirme yapan Macron, geri adım atarak, Başbakan Edouard Philippe’den muhalefet partileri lideri ve sarı yeleklilerden bir heyet ile görüşmesini istedi.

Hınçlarını tarihten çıkardılar 

Fransa'nın başkenti Paris’te Sarı Yelekliler ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmanın merkezinde yer alan Zafer Takı, gösterilerden en çok zarar gören nokta oldu. Ulusal Eserler Merkezi Müdürü Philippe Bélaval, göstericilerin Zafer Takı’nın içerisindeki müzeye saldırdığını söyledi. Bélaval, müze içerisinden görüntüler paylaşarak, Sarı Yeleklilerin bazı tarihi eserleri parçaladığını gözler önüne serdi. Sarı Yeleklilerin hınçlarınI tarihten çıkarması tepkiye neden oldu.