29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Zelenski canlı yayında açıkladı: ''Sayın Erdoğan'a inanıyorum bence o bunu yapabilir''

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, 'Şunu ifade etmem gerekiyor Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan her zaman Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü tanıyordu. Hiçbir zaman fikrini değiştirmediği kendisine minnettarım. Kırım Tatarlarına gelince bugüne kadar onları hiç kimse geri getiremedi. Kırım Tatar halkı için bu büyük bir acı. Biz Kırım Tatarları'nın bir kısmını geri getirebildik. Maalesef çoğu şu an esarette. Maalesef Kırım Tatarları evine dönmüyor. Sayın Erdoğan'a inanıyorum bence o yapabilir.' dedi.

İLKNUR KARAKELLE8 Mart 2024 Cuma 21:43 - Güncelleme:
Zelenski canlı yayında açıkladı: ''Sayın Erdoğan'a inanıyorum bence o bunu yapabilir''

Zelenski, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türk halkına, Ukrayna'nın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne, tüm insanımıza, Ukraynalı çocuklara olan desteğinize teşekkür ederim." diyen Zelenski, bu desteği çok takdir ettiklerini vurguladı.

Türkiye'de inşa ediliyor! Zelenski bizzat inceledi

Başkan Erdoğan'dan Rusya ve Ukrayna'ya barış çağrısı: Savaş müzakere ile sona ermeli

Zelenski, "Sayın Cumhurbaşkanı'na özellikle vatandaşlarımızın Rus esaretinden kurtarılması konusunda teşekkür ettim. Türkiye'nin aracılığı sayesinde ciddi insani sonuçlar elde ettik. Bundan sonraki çabaları bekliyoruz. " diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her zaman Ukrayna'nın bir parçası olan Kırım başta olmak üzere Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü tanıdığını ve bunu dile getirdiğini, her zaman Kırım Tatarlarını savunduğunu belirten Zelenski, bugün de bunu duyduklarını ifade etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "(Ukrayna'nın toprak bütünlüğü konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın) Hiçbir zaman fikrini değiştirmediği için kendisine minnettarım." ifadelerini kullandı.

Zelenski, Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğinin sürmesini umduklarını kaydetti.

Türkiye'ye teşekkür edip açıkladı: Türk savunma şirketleriyle üretimi güçlendirmek istiyoruz

KIRIM TATARLARI AÇIKLAMASI

Zelenski, "Şunu ifade etmem gerekiyor Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan her zaman Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü tanıyordu. Hiçbir zaman fikrini değiştirmediği kendisine minnettarım. Kırım Tatarlarına gelince bugüne kadar onları hiç kimse geri getiremedi. Kırım Tatar halkı için bu büyük bir acı. Biz Kırım Tatarları'nın bir kısımını geri getirebildik. Maalesef çoğu şu an esarette. Ben bugün bir liste ilettim. Maalesef benim listem güncelleniyor. Maalesef Kırım Tatarları evine dönmüyor. Sayın Erdoğan'a inanıyorum bence o yapabilir." dedi.

Önceliklerinin Ukrayna'nın güvenliğini güçlendirmek olduğunu belirten Zelenski, "Tüm topraklarımıza adil bir barış getirmek istiyoruz." diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aracılığıyla "ciddi insani sonuçlar elde ettiklerini" kaydeden Zelenski, özellikle Rusya tarafından baskı gören Kırım Tatarların olduğu bir listeyi ilettiğini dile getirdi.

Zelenski, söz konusu kişilerin "işgal altında olan Ukrayna topraklarında" bulunduğunu aktararak, "(Bu kişiler) Rus hapishanelerinde, çok sert ve insanlık dışı şartlarda bulunuyorlar." ifadelerini kullandı.

Asker ya da sivil fark etmeksizin herkesin "serbest bırakılması" gerektiğini vurgulayan Zelenski, bu kişilerin "kendi evinde" yaşamayı hak ettiğinin altını çizdi.

Zelenski, bugün yapılan toplantıda "barış görüşmelerinin" üzerinde de durulduğunu, liderler düzeyindeki küresel zirve hazırlıklarıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bilgi verdiğini söyledi.

Söz konusu zirvenin İsviçre'de yapılacağını kaydeden Zelenski, "Türkiye, barış zirvesinde de bu barış planının gerçekleştirilmesinde de yer almalı." dedi.

Bu zirvede Rusya'yı "görmediklerini" ifade eden Zelenski, Ukrayna için "adil bir barış" istediklerini belirtti.

- "30 MİLYONDAN FAZLA TAHIL O KORİDORDAN GEÇTİ"

Zelenski, görüşmede, Türkiye ile Ukrayna arasındaki işbirliğine de zaman ayrıldığını, savunma sanayisi, hükümet düzeyi ilişkiler ve şirketlere ilişkin belirli anlaşmalar konusunda mutabık kalındığını vurguladı.

Türk iş dünyası temsilcileriyle görüşmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Zelenski, elde edilecek sonuçların güçlü olacağını vurguladı.

Zelenski, Ukrayna'nın yeniden inşası ve iki ülke arasındaki anlaşmaların ilerletilmesi konusunda da tüm konuların çözülmesine açık olduklarına dikkati çekti.

İstanbul'da Ukrayna donanması korvetlerinin inşa edildiği tersane ziyaretini hatırlatan Zelenski, ziyaretiyle ilgili detaylara yer verdi.

Zelenski, iki ülkenin "ortak silah ve mühimmat" üretimi için çalıştığını, bu durumun "stratejik" yöne sahip olduğunu ifade etti.

Görüşmede gıda güvenliğinin de konuşulduğunu aktaran Zelenski, "Karadeniz Bölgesi de çok önemli bu açıdan. Bizim koridorumuz hızlı bir şekilde çalışıyor. Çok fazla gemi de oradan geçti. Eminim ki biz daha fazla yapabiliriz. Şimdiden 30 milyondan fazla tahıl o koridordan geçti." değerlendirmesinde bulundu.

Zelenski, ramazan arifesinde herkese "sakinlik ve mutluluk" diledi.

- "MÜBAREK RAMAZAN AYI SIRASINDA BARIŞIN BİZE BİRAZ DAHA YAKIN OLMASINI DİLİYORUM"

Ukrayna'daki duruma değinen ve sağlanan destekler için minnettar olduğunu kaydeden Zelenski, "Mübarek ramazan ayı sırasında barışın bize biraz daha yakın olmasını diliyorum." dedi.

Zelenski, "ülkesinin kendi topraklarını savunduğunu" söyleyerek, barış için önerdikleri tekliflerin "pratik sonuçlara" dayandığını kaydetti.

Gıda güvenliğinin önemine dikkati çeken Zelesnkiy, "Karadeniz'e kıyısı olan tüm ülkeler de zaten bu Tahıl Koridoru'nun çalışmasını istiyor." diye konuştu.

- "LİMAN SAYISINI GENİŞLETMEK İSTİYORUZ"

Zelenski, "tüm limanlarının" çalışmasını istediklerini belirterek, "Odessa'daki büyük limanların yanı sıra biz bu liman sayısını genişletmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Zelenski, bugüne kadar kimsenin Kırım Tatarlarını geri getiremediğini, bunun onların aileleri için büyük bir acı olduğunu vurguladı.

Rusya-Ukrayna Savaşı başlamadan Kırım Tatarlarının bir kısmını geri getirebildiklerini ancak çoğunun esarette olduğunu belirten Zelenski, bugün bir liste ilettiğini, listenin güncellendiğini ve listeye daha fazla Kırım Tatarının eklendiğini dile getirdi.

Zelenski, "Ben bu konuda Sayın Erdoğan'a inanıyorum. Bence o bunu yapabilir. En azından bunu deneyecek. Bunu bana söyledi." ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın zor şartlar altında olduğu zaman Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sayesinde Karadeniz Tahıl Girişimi'nin çalışmaya başladığını hatırlatan Zelenski, bu dönem için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

Zelenski, Türkiye'deki temasları ve basın toplantısının ardından ülkeden ayrıldı.

  • Ukrayna Devlet Başkanı
  • Zelenski
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan